Så får du rena skor i fem enkla steg


Det är dags att plocka fram favoritskorna och få dem skinande rena inför vårens promenader. Bättre för både miljö och plånbok än att gå och köpa nya! Vi har därför tagit fram en steg för steg-guide till hur du enkelt får dina skor som nya.


Steg 1: Rengör skorna från grunden


Innan du börjar skrubba dina sneakers, se till att de är torra och att det inte sitter lös smuts på ovansidan eller grus under sulan. Använd gärna ett rengöringskit med alla produkter du behöver tillsammans. 

Tryck sedan ut lite gel på borsten och fukta den i vatten. Skrubba försiktigt med de mjuka borstarna på skons ovansida och jobba upp ett lödder. Jobba dig runt skon och använd mer gel vid behov.

När du har skrubbat klart på ovansidan använder du den andra sidan med hårda borstar för att rengöra sulan. De hårdare borstarna kan även användas i sömmar och veck på ovansidan som du inte riktigt får rent med den mjuka delen.

Torka av skorna från överflödigt rengöringsmedel med en fuktig trasa och inspektera dem. Hårt smutsade skor kan behöva rengöras mer än en gång. När de är rena, torkar du bort rengöringsmedlet och låter skorna lufttorka ordentligt innan du använder dem.

Lose the dirt från svenska Shoe Shame är ett mycket effektivt rengöringskit för dina sneakers.

2. Tvätta skorna i tvättmaskin

Om skorna är väldigt smutsiga kan det vara värt att tvätta dem i maskinen. Att tvätta skor i tvättmaskinen är ett smidigt sätt att fräscha upp dem på, men då är det är viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika att varken skor eller tvättmaskin tar skada. Först och främst, kontrollera skornas tvättinstruktioner för att säkerställa att de faktiskt kan maskintvättas. Skor av läder, mocka och nubuck rekommenderas inte för maskintvätt eftersom både vattnet och tvättmedlet kan skada material som dessa.

Ta även ut eventuella lösa inläggssulor och snören och placera sedan skorna i en tvättpåse, gärna med vadderad botten för att skydda både skor och tvättmaskin under tvättcykeln. Använd ett milt tvättmedel och välj ett skonsamt program med låg temperatur och låg centrifugering. Efter tvätten är det bäst att låta skorna lufttorka i ett vädrat utrymme. Undvik direkt solljus och torktumlare, eftersom hög värme kan försämra materialens kvalitet. 

Är det helt kört med de gamla skosnörena så kan det vara dags att köpa ett par nya. Ett tips är att välja ett par elastiska skosnören som gör att du slipper knyta på och av skorna varje gång.

Brabantia tvättpåse för enkel och skonsam tvätt av skor.

Steg 3: Tips för vita sneakers

Har du en fläckar på ett par vita skor som är svåra att få bort? Använd en vit skofärg som är lätt att applicera och fungerar lika bra på skinn som på syntetiskt material. Den fungerar verkligen!

Steg 4: Ta död på dålig lukt

Den tuffaste utmaningen brukar vara att få skornas innersula fräsch. Börja med att plocka ut den och tvätta av den för hand med en tvättsvamp, diskmedel och vatten. Låt därefter sulan självtorka och avsluta med att lägga en doftpåse i varje sko. Då bör det bli stor skillnad! Fortsätt sedan att använda doftpåsen regelbundet för att bibehålla den fräscha doften. 

Steg 5: Skydda skorna mot dåligt väder

Det är alltid klokt att förbereda dina sneakers för plötsliga väderomslag. Avsluta därför skotvätten med att impregnera dina nytvättade och torra skor så att de håller sig fräscha hela säsongen! 

Doftpåsar som absorberar fukt och dålig lukt och istället ger en fräsch doft i skorna.


Omnämnda produkter

SmellWell SmellWell
Doftpåsar till skor, SmellWell Doftpåsar till skor, SmellWell
Tar bort fukt och dålig lukt
fr. 99 kr
KöpInfo
Skosnöre som knyter sig själv Skosnöre som knyter sig själv
Praktiskt när du har svårt att knyta själv
59 kr
KöpInfo
Skofärg till vita sneakers Skofärg till vita sneakers
Ger ny glans åt skosamlingen
99 kr
Köp
Info
Rengöringskit för sneakers Rengöringskit för sneakers
Håll dina vita sneakers vita
229 kr
Köp
Info
Impregneringsspray för skor och kläder Impregneringsspray för skor och kläder
Kraftfull och miljösmart impregnering
180 kr
Köp
Info
Elastiska skosnören Elastiska skosnören
Perfekt för kängor, löpskor & sneakers
55 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Logga in
Välj land