Jens Leveau

Innovatör: Jens Leveau

Innovation: ZlideOn - löpare till dragkedjan

 

Jens Leveau bor i Visby med familj. Är uppväxt i sportens tecken med ishockey, fotboll och skidor. Han har en bakgrund som snickare och drev eget företag i 15 år innan ZlideOn kom att förändrade yrkeslivet. 

– Idén till ZlideOn kom från en liknande produkt, berättar Jens. Min morfar var chef på Visby-tvätten på 50-talet och fick se en produkt från en amerikansk försäljare. Efter många års påtryckningar från min morfar bestämde jag och min fru att vi skulle försöka utveckla iden och ta fram med en produkt som låg i tiden. Som stor familj var trasiga dragkedjor ett återkommande problem.


Enkel lösning på ett vanligt vardagsproblem

I ett hem finns ungefär 500 dragkedjor som sitter på allt från plånbok till partytält, poolöverdrag, utemöbler eller kläder och kuddar. Med ZlideOn ersätter man den trasiga löparen på den befintliga dragkedjan. Det blir enkelt att laga den kedja som gått sönder och billigare än att sy in en helt ny dragkedja alternativt gå till en skräddare.

– Det faktum att själva dragkedjan är en svensk uppfinning gör att det är det extra kul att ta fram en produkt som reparerar och förlänger livslängden på kedjan, säger Jens. Alla som testat produkten har varit oerhört positiva och glada, eftersom den åtgärdar problemet med trasig dragkedja på bara några sekunder

Utmanande process från idé till färdig produkt

Själva färdigställandet av iden tog cirka ett år med undersökningar, tester och annat. Framtagning av samtliga modeller tog cirka tre år. Utmaningen var dels att hitta rätt material men även att komma fram till hur produktionen skulle se ut och sedan hitta samarbetspartners. Målet var högst ställd, det skulle vara en produkt av högsta kvalitet. Speciellt utmanande var själva monteringsmaskinerna som skulle sätta ihop de olika delarna till en färdig produkt.

– En stor hjälp var att själva produkten var så spännande vilket skapade ett stort engagemang hos alla inblandade, säger Jens.

 

Tillverkning av ZlideOn 
På förädlingsfabriken sätts alla delarna ihop till en färdig ZlideOn.

Småländsk produktion med flera aktörer

Hela produktionen av ZlideOn ligger i Småland där flera företag samarbetar. Själva kroppen gjuts i zink av ett pressgjuteri. Pullern, den som man drar i, är gjord i ett fjäderstål och produceras av ett företag som gör banddetaljer. Till sist färgprocessen där delarna inte lackas utan går igenom kemiska processer för att få en hållbar yta.

– Allt detta samordnas sedan i vår förädlingsfabrik, berättar Jens, där produkten monteras och paketeras. I dag monteras en ZlideOn varannan sekund, vi har 5 maskiner till 16 storlekar.


En ZlideOn för varje dragkedja

Eftersom produkten ska fungera med alla typer av dragkedjor så försöker Jens och hans team hela tiden utveckla den med nya storlekar. Just nu är allt fokus till ZlideOn, men eventuellt kan det komma något tillbehör i samma segment i framtiden. Framöver är planerna att även satsa på produktionsleden där ZlideOn skulle kunna vara originallöparen som sitter på dragkedjan. En löpare av bra kvalitet skulle kunna motverka problemet med trasiga dragkedjor.

– Jag har ett oerhört stimulerande jobb som går ut på att göra kunderna lyckliga och hjälpa dem spara pengar, säger Jens. Samtidigt som det är bra för miljön när man förlänger livslängden saker som annars kanske hade slängts.

 

 

Jens favoriter på SmartaSaker:


Mugghållare till cykeln

Mugghållare för cykeln ”Oerhört bra sett att kunna ha när familjen skall ut på tur, eller kaffet på väg till jobbet.”

Uppladdningsbar cykellampa

Uppladdningsbar cykellampa ”Mycket praktiskt för att slippa batterier, eller dynamo, som ofta samlar på sig skräp och funkar ibland.”

Safe överfallsalarm

Safe Överfallslarm ”Med tanke på hur samhället ser ut för unga och kvinnor i dag, så är det oerhört viktigt att på ett enkelt sett kunna påkalla uppmärksamhet snabbt och effektivt.”


 

 

 


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land