Ulla Edsköld Ramstedt


Innovatör: Ulla Edsköld Ramstedt
Innovation: X-Brush, Förlängningsbar nagellackspensel

Har man en halvtom nagellacksflaska kan det vara krångligt att nå själva lacket och även att ta vara på det sista nagellacket. Så fort man skruvar upp själva korken, blir penseln för kort för att nå ner till lacket och dyrbart nagellack går till spillo. Som tur är finns det några av oss som inte bara irriterar sig på problemen utan gör något åt saken.

Sex halvfulla nagellack blev starten till ny produkt


Ulla Edsköld Ramstedt är uppvuxen i Borås och bor med sin man i Sjömarken strax utanför Borås. Hennes dotter är utflugen sedan några år tillbaka. Ulla har haft ett kreativt yrke som Art Director i snart 30 år och lever efter ordspråken ”Det finns en mening med allt som sker” och ”Det som inte dödar härdar”.

Allt startade julen 2008, då Ulla skulle på en fest och ville måla sina naglar. Det visade sig att hon hade 6 st halvfulla nagellack och vägrade köpa ett 7:e. För att penseln skulle nå ner blev hon tvungen att skruva ner locket, skruva upp och måla, skruva ner, skruva upp och måla nästa nagel osv. Efter en lång och tröttsam procedur för att få naglarna målade utbrast hon högt ”Varför kan man inte bara skruva ut penseln som man gör med ett läppstift!”. 

– När jag räknade mina nagellack, så visade det sig att jag hade 27 stycken, varav 90% var halvfulla och min dotter hade 25 stycken, varav de flesta var halvfulla och många i samma färg, berättar Ulla. Jag insåg att många med mig skulle uppskatta en förlängningsbar pensel.

I september 2009 skickade Ulla in sin patentansökan för en förlängningsbar nagellackspensel. Men fick besked att det fanns en liknande produkt och fick inte patentet. Under tiden hade hon dock upptäckt att det endast fanns två storlekar på gängorna och fick idén om att endast sälja själva locket med penseln, så att fler skulle kunna få ta del av X-brush.

– Jag tog kontakt med en jurist och han sa att det var ok att sälja penseln så länge jag inte hade en mottagare som till exempel flaska, tub eller burk. Det var då jag skickade in mitt mönsterskydd som jag sedan fick våren 2012. 


 Prototyper X-brush

Alla prototyper fram till den färdiga produktern längst till höger. De två första tillverkade Ulla själv.


Lång startsträcka till fungerande prototyp


Utmaningarna har varit både att få till bra prototyper, kostnaden för verktyg och sedan att producera X-brush. Som tur var fick Ulla innovationsstöd från Almi, som bekostade CAD-ritningar och prototyper.

– Det visade sig att det skulle kosta ca 400 000 kr att göra två av verktygen i Sverige, berättar Ullla, själva penseln var jag ändå tvungen att göra i Kina. Detta hade jag naturligtvis inte råd med. Så i början av 2013 började jag samarbeta med en fabrik i Shanghai.

Verktygskostnaden gick ner till under 100 000 kr men tyvärr var det en väldigt stor fabrik, så de jobbade bara med X-brush när de hade tid över. Efter ett halvår fick Ulla sin första X-brush från fabriken i Kina och den blev helt fel, där var själva penseln som skulle vara i lacket svart och naturligtvis färgade den av sig. Men efter två år fanns äntligen en fungerade prototyp och Ulla gav klartecken att köra igång.

– Två dagar innan produktionen skulle starta upptäckte jag att plasten smälte! fortsätter Ulla, det visade sig att de använt en plast som inte tål aceton, så det vara bara att säga stopp. Sedan försökte de i nästan ett år till, men fick inte till det och hoppade av efter nästan 3 års samarbete.

Via en svensk plastexpert som rekommenderade en liten fabrik i Hong Kong fick Ulla till slut tag på rätt producent. Efter ett halvår fanns en produkt som Ulla var nöjd med och hon kunde lägga sin första order på 5 000 långa penslar och 5 000 korta penslar.

– Själva X-brush produceras i Hong Kong, men förpackningarna tillverkas i Borås, säger Ulla. Än så länge packar jag dem själv, för jag vill att kvalitén ska vara så bra som möjlig. Tyvärr är många penslar lösa, så dessa har jag fått sålla bort. Men det är som med alla innovationer, man gör förbättringar hela tiden.

Förlängningsbar nagellackspensel
Penseln produceras i Hong Kong, förpackningarna tillverkas i Borås och Ulla packar dem själv.


Pensel till salonger på gång

Ullas nästa mål är att göra X-brush som passar till den stora gängan. Hon vill även göra strån som fungerar till gellack, så att salonger kan använda dem som ett redskap och även sälja till de kunder som målar sina naglar hemma. Många går ju endast till salong inför ett speciellt tillfälle, men som annars målar sina egna naglar.

– Jag har även en annan uppfinning på gång som jag har pratat med Almi om och det är en helt annan produkt som inte har med skönhetsindustrin alls att göra. Men just nu vill jag koncentrera mig på X-brush, så den får vänta lite, avslutar Ulla.
Ullas favoriter på SmartaSaker:


Vakuumpåsar

Vakuumpåsarna ”Superbra för framför allt kuddar och täcken, då det tar så mycket mindre plats.”

 

ZlideOn löpare till dragkedja

ZlideOn Jag vet inte hur många dragkedjor som gått sönder för mig, så bra att kunna laga dem med ZlideOn.”

 

Spindelfångare

Spindelfångaren ”Ett smidigt sätt att fånga spindlarna utan att skada dem och sedan släppa ut dem, även bra att kunna nå dem högre upp.”


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land