Månadens innovatör: Rosemarie Ceder
Månadens innovation: Diskmagnet

Är kopparna i diskmaskinen rena eller smutsiga? Rosemarie tröttnade på att behöva lyfta ur barnens oboymuggar för att kunna svara på frågan. Det blev drivkraften för att ta fram diskmagneten, en innovation som tydligt visar om din maskin innehåller ren eller smutsig disk. Rosemarie har samarbetat med SmartaSaker sedan 2006 och idag säljs diskmagneten främst till privatpersoner, men är även vanligt förekommande på arbetsplatser.

 

Rosemarie är uppvuxen i Järfälla men bor numera i Hässelby villastad i Stockholm. Rosie har arbetat på förskola, diverse bensinmackar, men familjelivet och sin roll som trebarnsmamma har alltid varit hennes högsta prioritet. 

 

”Jag tröttnade på att behöva gissa om maskinen innehöll ren eller smutsig disk”

 

Rosie berättar att hon uppfann diskmagneten för att hon själv behövde den.

 

–Jag tröttnade på att behöva gissa om maskinen innehöll ren eller smutsig disk. Jag ville förenkla vardagen och började fundera på hur jag skulle kunna lösa detta på bästa sätt.  

 

I samma veva får Rosie höra från en nära bekant att detta problem även finns på arbetsplatser.

 

–På min väns arbetsplats använde de sig av ett vanligt A4 ark för att lösa problemet. På ena sidan av pappret hade någon skrivit ”ren disk” och på andra sidan stod det ”smutsig disk”. Lappen tejpades sedan upp på diskmaskinen, men varje gång någon öppnade maskinen ramlade lappen av.

Rosie förstår att det finns en efterfråga och att fler än hon har ett önskemål om en lösning.

”Diskmagneten säljer sig själv, vilket är tur eftersom jag inte är någon försäljare”

 

Det tog bara några månader för Rosie att förvandla sin idé till verklighet. Till en början monterade hon själv ihop diskmagneten hemma i köket.

 

–Men när beställningarna rullade in blev det för mycket att sitta och göra detta själv.

Jag tog därför kontakt med ett företag som kunde ta fram diskmagneten åt mig. Idag kommer de färdiga och blir mycket proffsigare.

 

Ibland har Rosie ställt ut på mässor och då visat upp sin innovation. Men egentligen tycker hon inte om att framhäva sig själv.

 

–Diskmagneten säljer sig själv, vilket är tur eftersom jag inte är någon försäljare. Ni på SmartaSaker tog kontakt med mig när jag ställde ut på Stockholmsmässan och sedan 2006 har jag varit en innovatör hos er.

 

”Noll krusiduller, det viktiga är tydligheten och att man förstår”

 

–Det lättaste har varit att sälja innovationen. Jag är väldigt tacksam för detta. Jag tror hemligheten är noll krusiduller, det viktiga är tydligheten och att man förstår.

 

Rosie berättar att hon ofta får positiva reaktioner från omgivningen och att hennes innovation används på både hemmaplan och arbetsplatser.

 

–Den svenska diskmagneten tog jag fram först. Men idag finns den även översatt till både engelsk och norsk text.

 

Rosie tar tåget för att dela ut diskmagneten

 

–Jag ville spara in på fraktkostnaderna, därför packade jag väskan full med diskmagneter och tog tåget. Jag åkte sedan runt och levererade mina diskmagneter till mina återförsäljare.

 

Även om Rosie inte hinner göra personliga leveranser idag, tycker hon om att ha kontakt med sina återförsäljare. Numera driver hon en webbshop där hon säljer sin diskmagnet och produkter som förkläden, disktrasor och tygväskor med eget tryck från sin maskinbrodyr.  

 

–Jag har inga planer på att ta fram nya innovationer. Diskmagneten var väldigt lätt att ta fram och därför känns det läskigt att gå igenom produktutvecklingsfasen om det skulle innebära krångel. Jag har tillräckligt att göra och tycker om friheten med att kunna jobba när jag vill.


Omnämnda produkter

Rosemarie Ceder Rosemarie Ceder
Diskmagnet Diskmagnet
Inga oklarheter om maskinen är ren eller smutsig
149 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land