Richard Looft
Innovatör: Richard Looft
Innovation: Looftlighter


Efter att den grillade kycklingen tagit smak och blivit förstörd av tändvätska bestämde sig Richard för att hitta på ett nytt sätt att tända grillen. Resultatet blev en revolutionerande grilltändare som ger fin grillglöd på 60 sekunder!

Bakgrund som regissör
Richard Looft, född 1959 på Lidingö utanför Stockholm har alltid haft ett brinnande intresse för mat och nya tekniska innovationer. Dock har intresset för teater varit den stora passionen och Richard har i hela sitt liv regisserat föreställningar. Han har jobbat tillsammans med Ingemar Bergman i 10 år och regisserat föreställningar på bl.a Dramaten och Norrlandsoperan. Richard har även regisserat musikvideor och vann 1994 en Grammis för Cajsa-Stina Åkerströms ”Fråga Stjärnorna”.

En grillad kyckling blev tändvätskan för Looftlighter
En fin sommarkväll 1997 blev dock grillmiddagen inte som Richard hade tänkt sig. Men ur den tändvätskedoftande askan föddes idén till Looftlighter. Richard berättar:

– Vi hade grillat en kyckling och hade precis börja äta då vi märker att den har tagit smak av tändvätskan. Jag blev förbannad och vi fick slänga hela kycklingen och köpa pizza istället. Jag VISSTE att det fanns något bättre sätt att tända grillen på, det gällde bara att komma på hur. Jag experimenterade lite med en gammal brödrost som var trasig på ena sidan, jag hällde kol i den andra sidan och det började ryka. Vid tidpunkten hade jag även fått vår gamla Electroluxdammsugare från min barndom och den kunde man ställa om till att blåsa ut luft istället för att suga. Jag tryckte ner den i brödrosten och förstod att syretillförseln var lösningen då den snabbade på tändningsprocessen och fick kolen grillklar mycket, mycket fortare.


Looftlighter

Med det är en sak att ha en idé och en annan att förverkliga den. Jobbet som regissör tog upp mycket tid och det var först många år senare idén blev till verklighet.

– Jag gjorde några tappra försök med att skapa ett par prototyper, berättar Richard, men vid tillfället arbetade jag som regissör på Dramaten så min inriktning och fulla fokus låg inte direkt på grilltändarbranchen. Men min mamma jobbade på Uppfinnarföreningen så jag bad om ett möte med en av deras rådgivare, Margareta Andersson och visade min prototyp. Hon sa att den var mycket bra, men att det skulle hjälpa mig om jag satsade 100% på uppfinningen. År 2004 träffade jag några affärsänglar som ville gå in med sådd-finansiering, så jag sa upp mig från teatern och satsade allt på Looftlighter. Allt som allt tog det åtta år från idé till dess att jag startade bolaget.

Ett års utvecklingsarbete med fabriken i Kina
– Hösten 2004 åkte jag till Kina och letade fabrik, fortsätter Richard. Jag stannade där i ca ett år under utvecklingsarbetet och bodde till och från på fabriken. Våren 2006 skeppades första containern till Stockholm. Jag ringde då upp NK och sa att jag var teaterregissör som uppfunnit en grilltändare. Inköpschefen mer eller mindre slängde på luren. Då tog jag min grill och ställde upp den på Hamngatan, ringde inköpschefen igen och sa att jag var utanför och att hon måste komma ut i 60 sekunder. Hon skrattade men kom ut – och köpte 50 stycken direkt på gatan när hon såg hur den fungerade. Sedan dess har vi sålt ca en halv miljon Looftlighter!

Richard Looft & Looftlighter - Grill- & braständare

80% av försäljningen i USA
Looftlighter använder koncentrerad varmluft till att tända kol, briketter och även brasor i den öppna spisen. På en minut blir grillkolen till en grillklar glöd – helt utan tändvätska. Richard har även fler uppfinningar i tanken, men för tillfället har han bestämt sig för att satsa allting på Looftlighter.  

– Jag hade ingen aning om att det skulle vara så tufft. Det största problemet vi har haft är att folk ofta måste se den i aktion för att förstå hur den fungerar och det tar lång tid att nå ut. Vi introducerar ju en helt ny produkt på en global marknad och att få ekonomin att fungera tog nästan tio år och jag har väl gjort alla misstag man kan göra. Men nu säljer vi i 40 länder och har ca 80% av vår försäljning i USA. Det finns redan 13 kopior på Looftlighter runt om i världen så vi känner att det är en väldigt eftertraktad och bra produkt. Snabb, säker och miljövänlig.
– Det har varit otroligt svårt men otroligt jäkla kul och jag ångrar mig inte en sekund!

SNABBFAKTA OM TÄNDVÄTSKA
Bara i Sverige används över 6,5 miljoner flaskor tändvätska varje år (Kemikalieinspektionen). Med tanke på ett land med 9,5 miljoner invånare och en kort sommar är det rätt slående hur mycket tändvätska som går åt. När tändvätska brinner produceras miljöskadlig koldioxid och är dessutom livshotande vid förtäring samt orsakar många explosionsskador varje år. Med Looftlighter bidrar du till en bättre miljö och behöver inte använda miljöfarliga kemikalier för att få en perfekt glöd – dessutom på minuten.


Richards favoriter hos SmartaSaker

Länsman
Med länsman behöver du inte oroa dig för att båten fylls med vatten. Med vågkraft pumpar Länsman kontinuerligt ut vattnet från båten. 

Länsman, Vågdriven länspump


Cykelhållaren Clug
Clug - världens minsta cykelställ håller cykeln på plats och hjälper dig att spara plats i hemmet.

Clug cykelhållare


Pipinette - potta för stora och små
Pipinette är utformad för att enkelt kunna stå upp och kissa i. Perfekt att ha i hemmet, stugan, fritidsbåten, bilen, barnvagnen, gästhuset och på resan där det kan vara långt till närmsta toalett. Passar både stora som små och finns i flera fina färger.

Pipinette


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land