Madeleine Wejlerud & Christer Kihlström

Innovatörer: Madeleine Wejlerud & Christer Kihlström

Innovation: Avputtargaffel
Alla har vi någon gång stått vid buffébordet och kämpat med att få av matbiten från gaffeln. Madeleine Wejlerud bestämde sig för att lösa problemet och skissade fram sin idé avputtargaffeln som plockar upp och puttar av maten. Tillsammans med Christer Kihlström har gaffeln vidareutvecklats och finns nu i produktion.Lyckat samarbete mellan två innovatörer

Madeleine Wejlerud bor i Lerum med sambo och tvillingsöner på 3,5 år. Hon är utbildad teckenspråkstolk men har alltid haft en fascination över smarta prylar som kan underlätta i vardagen. Christer Kihlström bor med sin fru Gunilla i Skara, barnen är sedan länge utflugna. Christer har jobbat med produktutveckling och kommit på egna uppfinningar hela sitt liv. Trots att han närmar sig 70 år hållar han fortfarande på och kommer på nya smarta produkter. De träffade varandra första gången under en tävling för innovatörer där Madeleine tävlade med sin idé avputtargaffeln och Christer med en annan produkt.Avputtargaffel
Avputtargaffeln har rejäla tänder som plockar upp och håller kvar till exempel kallskuret, oliver och ost. Den skjutbara skenan puttar sedan enkelt av plockmaten till tallriken och inga händer kommer i närheten av maten. Hygieniskt och smart då flera personer skall ta mat från samma uppläggningsfat. 

– Innan tävlingen hade jag under en längre tid tänkt på en gaffel men en avputtarfunktion, berättar Madeleine. Jag störde mig på att jag alltid behövde peta av livsmedlet med fingret eller dra det mot tallriken för att det skulle trilla av och började då skissa på en gaffel som kunde göra detta åt mig. Jag tog fram papper och penna och ritade. Därefter googlade jag upp ett företag som hjälpte mig att rita in gaffeln i ritningsprogrammet CAD och som skrev ut en prototyp med sin 3D-skrivare. Med denna prototyp anmälde jag mig till tävlingen.


Svenskproducerad gaffel

Efter tävlingen ville Madeleine fortsätta utveckla gaffeln och fick tipset att kontakta Christer som också varit med i tävlingen. Han var minsann en riktig uppfinnarjocke sas det. Sagt och gjort. Madeleine skickade iväg ett mejl och frågade om han ville hjälpa henne och några dagar senare hade samarbete inletts! Christer ritade om gaffeln så att den skulle bli lättare att tillverka den och inte kosta lika mycket. Han hade även en egen 3D-skrivare och tog fram en mängd prototyper som skickades fram och tillbaka mellan Lerum och Skara till dess de båda kände sig nöjda.

– När vi kände oss klara med design och funktion kontaktade vi en fabrik i Skara som skulle tillverka gaffeln åt oss, berättar Madeleine. Vi kände att det var tryggt att ha en fabrik i Sverige. Då har man bättre koll på vad som händer. Det är också roligt att få se hur det går till att tillverka en gaffel. Det var ett stort ögonblick när första gaffeln kom ut från maskinen. Och eftersom långa leveranser har en negativ klimatpåverkan var valet enkelt när vi valde Sverige som tillverkningsland.

– Från att jag ritade gaffeln med papper och penna tog det ca 7 månader tills att vi hade den färdiga produkten i handen. Jag har haft många idéer genom åren men aldrig vetat hur jag ska gå vidare för att få fram produkten, förrän nu, avslutar Madeleine. Madeleines och Christers favoriter hos Smarta Saker:

 

Madeleines favorit - Skoskydd för barn
”Att ingen har kommit på detta tidigare. Roligt för barnen att ha på sina skor plus att de inte smutsar ner i bilen. Perfekt.”

Baby shoe friends, Skoskydd för barn

 

Christers favorit - Pillerpopparen
”När man som jag hare en sjukdom som kräver många tabletter. Utan pillerpopparen domnar fingrarna. En utmärkt uppfinning och hjälpmedel.”

Schine Pill Popper

 

Madeleine och Christers gemensamma favorit - Yogurthållaren
”Det finns alltid mycket fil eller yoghurt kvar i förpackningen när man slänger den. Med den här uppfinningen blir det inte lika mycket matsläng och det gillar vi.”


Yoghurthållare upp & ner

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land