Joanna Holmgren
Innovatör: Joanna Holmgren

Innovation: Bärbältet

En dag när Joanna plockar vinbär på sin kolonilott får hon ont i ryggen av allt böjande. Ryggsmärtan får Joanna att ta fram en lösning på problemet. Det var starten på innovationen Bärbältet. Idag används den inte bara av bärplockare utan har flera smarta användningsområden.

 

Joanna är född i Uppsala och uppvuxen i Norrköping men flyttar till Stockholm som 17 åring för att påbörja sin dansutbildning. Förutom yrkesdansare har Joanna även jobbat som fotograf, artist, sångerska och trädgårdsdesigner. Hennes yrken har skiftat med tiden men hennes kreativitet och idérikedom har alltid vart densamma.

Bärbälte

 Vinbärsplockning och inspiration ifrån en bok

 Allt börjar med att Joanna läser ”Gör din grej” av Fredrik Langborg och Christer Westlund. I boken förklarar författarna hur hjärnan fungerar och hävdar att om man ställer en fråga på rätt sätt så finner hjärnan lösningen efter en tid. Boken väcker tankar hos Joanna och hon börjar fundera på en pryl som inte finns men som skulle lösa ett vardagsproblem.

 

Några veckor senare skördar Joanna vinbär på sin kolonilott. Bärplockningen gör väldigt ont då Joanna sedan tidigare lider av en ryggskada. Där och då kom hon på lösningen på hennes problem, innovationen Bärbältet.

Bärbälte

–Att plocka bär och svamp ger en monoton rörelse och det gillade inte min onda rygg. Därför såg jag själv ett behov av Bärbältet.

 

 ”Jag gillar inte att plocka bär utan mer att äta dem”

 

–Jag gillar egentligen inte att plocka bär utan mer att äta dem. Mina favoriter är amerikanska blåbär, hallon, björnbär, körsbär och havtorn.

 

Joanna har ett genuint trädgårdsintresse som hon fått redan i barnsben från sin moster Karin och hennes man. De båda var trädgårdsmästare och Joanna fick ofta vara med och hjälpa till i trädgården.

  

–Jag höll i mosters kjol och hjälpte till att plantera. Vi är en riktig naturfamilj som alltid promenerat i skogen och plockat bär och svamp. Så det blev naturligt även för mig.

 

 Bärbälte

Joanna börjar studera på Ideum 

Joanna blir uppmanad att visa sina innovationer för Margareta Andersson-Hilstad, som då satt i Svenska Uppfinnarföreningen. Margareta föreslår att Joanna ska söka till Ideum, Sveriges uppfinnarskola. Vilket Joanna gjorde.

 

–Bärbältet hade jag sytt själv och gjort prototyper hemifrån. Det var under utbildningen på Ideum som bärbältet färdigställdes. 

Ett års utbildning och bärbältet kom ut på marknaden

–Det svåra var inte att komma på idén. Bärbältet är en av många innovationer jag tänkt på. Det är en större utmaning att få hela kedjan att fungera, som att hitta en tillverkare med bra villkor för alla inblandade. 

 

Idag görs hinken till bärbältet i Thailand och väskan sys upp i Kina. Det var tillsammans med Joannas agent, Mats Andersson, som det blev just dessa länder då han hade flera upparbetade kontakter där.

Besökarna på trädgårdsmässan får rösta fram bärbältet

Men det är inte bara Joanna och Mats som var en del av arbetsprocessen till bärbältet. År 2002 görs en marknadsundersökning på trädgårdsmässan där Joanna intervjuar 110 besökare om bärbältes funktion, design och material.

–Besökarna fick se de första prototyperna. Allt från neutralt linnetyg, blommigt till millitärmönstrat. Vi testade även hinkar i fuktavstötande papp. 

 

Bärbältet som säljs idag var den prototyp som besökarna röstade fram. Dagens bärbälte är sytt i slitstarkt vattenavvisande tyg med elastiska hällor för kniv, sekatör, karta och kompass. Midjebältet är justerbart och hinken med lock är mikro, frys och diskmaskin-tålig.

– Mitt fokus var kvalitet. Ingen slit och släng pryl. 

Joanna Holmgren

Bärbältet har flera användningsområden

– De flesta bärplockare kan har nytta av bärbältet eftersom man får händerna fria. 

 

Joanna menar att hennes innovation har flera användningsområden.

–När jag hade stelopererat ryggen använde jag bärbältet och la min mobil, fjärrkontroller och andra saker där i för att få händerna fria till mina kryckor som jag gick på i flera månader.

Bärbälte

Joanna menar att förutom bär och svamp kan man fylla bärbältet med ägg och andra saker. Hon fortsätter glatt att berätta om företag inom byggbranschen och hur de använder bärbältet för att ha skruvar i.

–Som trädgårdsdesigner har jag inte haft tid att driva bärbältet. Vad jag är mest nöjd med är funktionen och kvalitén.

Joanna är inte sugen på att tillverka fler innovationer då hon tycker att det tar för mycket tid och innovationer som Bärbältet blir kopierade av större företag. Nu vill hon istället flytta till Skåne och få utlopp för sin kreativitet inom film och fotografi.

 –Jag längtar till naturens stillhet - rytm och sång. I Kullaberg i Skåne finns min morfars barndomshem, där bor min själ och hjärta.

 Läs mer om Bärbältet >>

Omnämnda produkter

Joanna Holmgren Joanna Holmgren
Bärbälte Bärbälte
Händerna fria när du plockar bär
375 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land