Jan Åkerlind - månadens innovatör


Innovatör: Jan Åkerlind

Innovation: OCR-läsaren, Yoghurthållaren, Cigarettgömman och mycket mer!

Visst är det irriterande att inte få ut det sista ur yoghurtförpackningen? Tålamodet räcker oftast inte till att stå och vänta på att yoghurten skall rinna ner i skålen vilket resulterar i att vi slänger mycket av yoghurten i onödan. Jan Åkerlind är innovatören som med många års erfarenhet av att utveckla nya produkter tog sig an problemet.

 

Lång erfarenhet av produktutveckling och innovationer

Jan Åkerlind bor på Gärdet i Stockholm och har alltid varit intresserad av att utveckla produkter som förenklar och förbättrar. Vid sidan av sitt jobb som fastighetskonsult har han genom åren tagit fram ett 30-tal patent inom vitt skilda områden. Till exempel Besticksorterare som med automatik sorterar upp alla typer av bestick. Sorteraren finns i ett 60-tal länder företrädesvis på flygplatser, hotell och skolor där man har stort behov av sortera disken. En mycket mindre produkt men som lösar ett vanligt vardagsproblem är OCR-läsaren, ett smart förstoringsglas som gör det enklare att läsa av långa sifferkombinationer på räkningar som ska betalas.


Yoghurthållare
Yoghurthållaren tar vara på allt och minskar matsvinnet.

Enkel och genial lösning


Lösningen för att minska yoghurtslöseriet blev en hållare som gör att förpackningen kan stå upp och ner i kylskåpet. Enkelt och genialt!

– Utmaningen var att hitta en lösning som passade flera typer av förpackningar, berättar Jan. Hållaren skulle också ha en bra storlek som passar i facket på kylskåpsdörren. Efter att jag funderar och testat ett antal enkla prototyper utkristalliserades en lösning som fungerade. 

När prototypen var klar gällde det att hitta en tillverkare och valet föll på en plasttillverkare i Småland som tog fram ett verktyg för att kunna starta produktionen. Efter att ha testat marknaden med en mindre upplaga – som snabbt sålde slut! – kunde produktionen gå igång. 

– Att ta tillvara på allt i förpackningen bidrar inte bara till att mindre mat slängs i onödan, utan sparar även pengar med tiden, säger Jan.

 


Cigarettgömma som minskar nedskräpning
Färre fimpar på marken med smarta Cigarettgömman.


Portabel askkopp som minskar nedskräpning


En annan innovation från Jan Åkerlind är Cigarettgömman (Cig Buster) – en portabel askkopp med tändare som minskar neskräpningen av fimpar. I den smarta, slutna och luktfria behållaren stoppar man fimpen som släcks automatisk. Med Cigarettgömman i fickan eller handväskan finns ingen ursäkt längre för att slänga fimpen på marken.

”Man måste våga tro på sin idé”


Jans senaste innovation löser problemet med att städa bort legobitar som ligger utspritt på golvet. Med ”Legoscraper” skrapar man först ihop bitarna i en hög för att sedan vända på skrapan (som då blir en spade) och lägga bitarna där de ska ligga. Ett annat spännande och stort projekt som snart förväntas komma ut på marknaden är en ny typ av värmegolv. Det nya värmegolvet blir mycket enklare och billigare att installera. Projektet har flera olika aktörer involverade och förväntningarna är stora.

– För att bli framgångsrik som innovatör måste man våga tro på sin idé och satsa, konstaterar Jan. Ibland lyckas man, ibland inte.Jan Åkerlinds favoriter på SmartaSaker:
Hövding cykelhjälm

Hövding cykelhjälm – Airbag för cyklister. Svensk innovation!


Bildstolsfickan

Bilstolsfickan – Smart förvaring för småsaker i bilen. 


Zacky - lastsäck för bilen

Zacky – Praktisk lastsäck för bilen. Svensk innovation!

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land