Månadens innovatör Göran Ewerlöf

Innovatör: Göran Ewerlöf
Innovation: Klämman FixClip


Göran Ewerlöf är en obotlig seglare som varje säsong förlorade ett antal handdukar och badkläder som slet sig och flög i vattnet. Ibland fick han tag på dem och ibland inte. Ur frustrationen föddes en idé om en klädnypa som kunde låsa fast badkläder och handdukar på ett enkelt och säker sätt.

– Första tanken var att utveckla en klämma med knäledslåsning, berättar Göran. Klämman skulle tillverkas i ett stycke och ha gångjärn av plast, som på en påsklämma. Idén var att hålla samman klämmans rörliga delar med plastgångjärn.

Göran som normalt arbetar med maskinkonstruktioner började skissa på en lösning och tog fram ett antal fysiska 3D-utskrifter. Detta gick snabbt, han kunde ha modeller i handen redan nästa dag, vilket var en fantastisk hjälp vid produktutvecklingen.

– Parallellt med funktionstester pågick arbetet med att skapa en stilren design, säger Göran, och att banta bort överflödigt material. Även släppvinklar för formsprutningsverktyget, gångjärnens funktion och hållfastighet optimerades. De var också viktigt att klämman skulle känns ergonomisk och enkel för användaren.

 

Första provserien blev ett fiasko

Äntligen var det dags för nästa steg, att göra en prototyp för ett formsprutningsverktyg i aluminium och testa olika plastråvaror. Förväntningarna var naturligtvis väldigt höga när Göran fick den första provserien.

– Men vilket fiasko det blev, berättar Göran. Käftarna orkade inte klämma tillräckligt hårt och tappade kraften ytterligare när de suttit i spänn några timmar. Dessutom gick plastgångjärnen sönder eftersom plasten var för spröd. Den var nästan lika dålig som de befintliga båtklämmorna som redan finns på marknaden.

Projektet blev liggande ett tag. Men så en solig sommarkväll kom Göran i samspråk med några båtägare som hade badkläder på tork. Diskussion gled snart över till båtklädnypor och vad de tyckte om dessa. Helt värdelösa var den samstämmiga slutsatsen.

– Jag har just blivit av med mitt fina badlakan och min man har draggat efter det men han får bara upp andras handdukar hela tiden, inte mitt fina badlakan, berättade en besviken kvinna. 

Mötet på bryggan gav ny energi och för att få hjälp att driva projektet framåt inledde Göran ett partnerskap med Pontus Göth – en erfaren designer och marknadsförare.

Fixclip, stormsäker klädnypa 

Lösning med två olika plastmaterial

På varje problem finns det minst en lösning. För att få en starkare klädnya blev lösningen att använda två olika plastmaterial med unika egenskaper. Med en sådan konstruktion klarade klämmans käftparti höga bestående belastningar. Samtidigt är klämmans gångjärn så flexibla att de har ett närmast oändligt liv utan att brista.

– Till vår hjälp hade vi plastleverantören DuPont som har en gedigen kompetens gällande högpresterande UV-resistenta plaster, berättar Göran. DuPont hjälpte till med att datasimulera formsprutningen och föreslog vissa ändringar i formsprutningsverktygen för att maximera plasternas egenskaper. De två olika plaster som klämman består av kan inte limmas ihop. För att sammanfoga de två olika delarna skapades i stället en mekanisk låsfunktion där de två delarna snäpps ihop till en enhet.

Alla utmaningar var nu lösta och resultatet blev FixClip – en innovativ låsbar klädnypa som håller stadigt grepp om handdukar, kläder och presenningar även i kraftiga vindar. Klämmans patenterade dubbla knäledslås och självlåsande friktionsarmar ger unika greppegenskaper. Den har inga metallfjädrar och därmed inget problem med rost.  

Miniversion på gång

Idag har FIxclip beviljats ett globalt patentskydd och de flesta större båttillbehörskedjorna i Europa har FixClip i sortimentet. Klämmans patenterade dubbla knäledslås och självlåsande friktionsarmar ger unika greppegenskaper. Och eftersom den har några metallfjädrar och finns inget problem med rost.  

Snart lanserar vi en mindre variant, berättar Göran. FixClip mini som är en överlägsen stormsäker konkurrent till dagens enkla klädnypor. Vi kommer även att utveckla olika klämmor för sjukvården med vår patenterade låsningsteknik.


Läs mer om FixClip >>>
Görans favoriter på SmartaSaker:Elektrisk tändare

Elektrisk tändare. Uppladdningsbar tändare utan gas

Bondic, flytande plast som härdar

Bondic. Flytande plast som härdar.

Rivröret

Rivröret. Hushållpappret nära till hands men ändå dolt.


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land