Erik von Schoultz

Innovatör: Erik von Schoultz
Innovationer: Drosselmeyer nötknäppare, tesil & ljusstaken ORBErik von Schoultz är uppvuxen i Stockholm med drömmar om att jobba som både konstnär och psykolog. Drömmarna till trots blev det en flytt till USA och en Bachelor inom kommunikationsteori på University of Colorado i Boulder, USA. En fantastisk utbildning att ha i ryggen men inget som närde konstnärsdrömmarna. En dag skulle dock Eriks konstnärliga ådra få en knuff framåt och livet förändras. 


Drosselmeyer nötknäppare – produkten som blev ett varumärke

– Att vara konstnär och uppfinnare är egentligen samma sak, säger Erik. Den enda skillnaden att man, om man lyckas med en produkt så gör man tusentals verk av samma sort istället för bara ett. Att jag blev uppfinnare tackar jag min vän Oscar Löwenhielm för. Det var han som en dag körde mig till ett kontor och sa: "Här är ditt kontor, uppfinn något så säljer jag det." Detta var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, ett alldeles eget kontor! Det tog inte så lång tid innan vi byggt upp en liten verkstad i vilken jag började famla mig fram bland maskinerna. Jag hade ingen utbildning i varken maskinteknik eller design, men upptäckte att det kanske inte helt behövs när man är inspirerad.

– Min första kommersiella framgång kom med nötknäpparen Drosselmeyer. Jag hade länge funderat på varför nötknäpparen, vilket ju måste vara människans första uppfinning, var så dålig. Den saknar ordentliga skaft, skalen skvätter och man klämmer sig mellan shenklarna. Under drygt ett år tänkte jag på hur denna kunde förbättras och resultatet blev en konformad knäppare som inte liknade någon annan nötknäppare.

Nötknäpparen Drosselmeyer
Drosselmeyer nötknäppare blev en stor succé och fick bäst i test tre år i rad efter lansering och namnet Drosselmeyer blev sakta men säkert till ett etablerat varumärke. Idag tillverkas alla Eriks uppfinningar under varumärket Drosselmeyer och är starkt förknippat med funktionalitet, enkelhet och hållbarhet. 


Skopa med skjutlock = innovativ tesil

– Jag har alltid irriterat mig på den klassiska teklämman, den är svår att använda av flera skäl. Den går inte att använda för att gräva upp teet med. Teet fastnar mellan halvorna vilket gör att man får teblad i teet och man vet aldrig vad man ska lägga den när man är har använt den i koppen. Jag tänkte därför att det bästa sättet att gräva upp te på måste ju vara med en skopa. Så jag gjorde en skopa och för att inte allt te ska fara ut måste det finnas ett lock på skopan. Jag gjorde ett skjutlock eftersom det varken kräver leder eller skruvar utan kan byggas in direkt i skopan. Locket är perforerat med 0.4 mm hål vilket jag åstadkommer genom etsning och inte stansning. Det krävs små hål för att inte de finkornigaste teerna såsom Rooibos ska läcka ut.
Drosselmeyer tesil
– Resultatet är en mycket användarvänligt produkt som kan läggas direkt på bordet efter användning då det inte finns några hål i botten där tevattnet kan läcka ut. Jag är mycket nöjd med resultatet, den fungerar precis som jag tänkt mig!

Vinflaska gav idé till den perfekta ljusstaken

– Jag och Oscar sa alltid att man inte ska gå ner sig i ljusstakesträsket. Detta håller jag fortfarande för sant, men kunde ändå inte hålla mig när jag såg hur enkelt det skulle vara att göra en i princip underhållsfri ljusstake som dessutom brände ner hela ljuset. Inget kladd inget spill. Iden kom till mig när jag var på landet och i brist på annat använde en vinflaska som ljusstake. Jag satt och såg på den i precis det ögonblick då ljuset var på väg att brinna ut. Jag såg då att hela ljuset brann ner i flaskan och där trillade endast en lite bit av veken ner. Jag blev förvånad över att jag aldrig sett en ljusstake som fungerade på det viset.
Ljusstake Drosselmeyer ORB
– Orben, som min ljusstake heter, är en förbättring av det jag såg hände med ljuset när det brann i vinflaskan. Hålet är koniskt för att passa alla ljus och hålets kanter är vågiga, dels för att få in luft och dels för att ljuset inte ska ha en vägg att kleta fast emot. Ljusstaken är också delbar av två anledningar, den ska kunna användas till värmeljus och den ska vara lätt att rengöra. Det blir ett mycket vackert sken när ljuset reflekteras mot skålens insida. Orben är gjord av gjutjärn, är oljad men oljan är inte bränd vilket gör att den är känslig för vatten. Gillar man rost så är det bara att väta den lite så kommer snart en vacker djupröd färg fram.

– Mitt motto är att om jag inte kan göra något som är bättre än det som redan finns så gör jag det inte alls, säger Erik. Vi behöver inte fler produkter, vi behöver färre men bättre produkter!


Fler innovationer från Drosselmeyer:

Istråget Nicetray
Isformarna är staplingsbara, har höga kanter för att undvika att vattnet rinner över och isbitarna är enkla att få loss ur formen.
Nicetray isbricka

Drosselmeyer SkaldjursknäckareDrosselmeyer skaldjursknäckare har en smart, patenterad hävarmsprincip som enkelt klarar av att knäcka ben och klor i de flesta storlekar.

Drosselmeyer skaldjurstång
Eriks personliga favoriter hos SmartaSaker:

Vattenlöparen

- Eftersom jag aldrig har förstått hur mycket vatten en växt behöver vattnar jag alltid för mycket eller för lite. Vattenlöparen gör jobbet åt en och ser till att växterna får precis lagom mycket vatten.

Yoghurthållare
- Yoghurthållaren är härligt enkel och genialisk.

Torkarblad i silikon
- Torkarbladen i silikon är min favorit. Jag avskyr det faktum att man måste byta hela torkarmekanismen bara för att gummit har torkat.
Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land