Månadens innovatör - Chafic Aschberg Dallé


Innovatör: Chafic Aschberg Dallé
Innovationer: Överfallslarmen Safe by gaia

Chafic Aschberg Dallé är en entreprenör från Stockholm som arbetar med diverse olika projekt. Att han just utvecklat  trygghetsprodukter är ingen slump.

– Jag tränade tidigare kampsport på elitnivå, berättar Chafic. Under den här tiden var vi rätt efterfrågade för att hålla i självförsvarskurser och jag förvånades då av andelen otrygga människor. När jag sedan fördjupade mig i ämnet insåg jag snabbt att var fjärde kvinna är otrygg på kvällstid och att de även väljer andra vägar hem på grund av det. Med snabb huvudräkning insåg jag att här fanns en efterfrågan.

Även om otryggheten är ett större samhällsproblem så ville Chafic från sitt håll bidra med något. För honom handlade det om att skapa den lilla extra tryggheten som kunde få kvinnor (som det oftast handlar om) att våga gå ut och springa eller promenera under kvällstid.

 

Larm med trippelfunktion och larm med armband

Chafics första produkt blev ettt överfallslarm med en unik kombination av larm, ID-färg och ett ögonirriterande ämne. Ett kombinerat överfallslarm och försvarsspray i en och samma produkt. 

– Det tog två år av utvecklingsarbete tillsammans med designers, ingenjörer, kemister och ett flertal resor runt om i Sverige och Kina innan jag äntligen kunde hålla i en färdig prototyp, säger Chafic. Den såg varken ut eller fungerade som jag hade först tänkt mig. Den var både snyggare och bättre!

2015 var det dags för nästa produkt – ett larm som satt fast runt handleden. Chafic och hans team hade fått många önskningar om att utveckla en enkel och smidig produkt som alltid fanns tillgänglig. Risken med de produkter som fanns på marknaden är att de hamnar långt ner i handväskan. 

– Eftersom vi redan hade utvecklat det elektroniska larmet i tidigare produkter så hade vi redan en del av arbetet avklarat, berättar Chafic. En annan fördel var att jag hade redan tidigt kalkylerat fram marknadspriset. Det var jag benhård med. Det gjorde att många bra idéer om andra extra smarta funktioner som dök upp på vägen valdes bort då dessa hade höjt marknadspriset.

Det Chafic upplevde som svårare i projektet var att övervaka och kvalitetssäkra produktionen.

– Även om jag hade inarbetade kontakter inom produktion så är det först då produkten börjar säljas på marknaden som den bästa och viktigaste återkopplingen sker, säger Chafic. Utifrån det får man justera och förbättra inför kommande produktioner. Det är en tidskrävande process som ofta kräver nya insatser i design, konstruktion och produktion. 

Överfallslarm med armband 
Briefen till designbyrån var tydlig. De skulle ta fram ett silikonarmband som skulle innehålla larmet. Det skulle vara snyggt, enkelt att aktivera och vara så kompakt som möjligt.


”Dela med dig och involvera alla parter så tidigt så möjligt”

Att förverkliga sin idé kan vara en process där det inte är helt självklart för en innovatör att dela med sig av sin idé till andra. Chafic valde att vara helt öppen och rådgjorde med människor som han både litade på och som var duktiga på det han ville ha råd kring. Därefter presenterade han sin idé till designbyrån med en väldigt tydlig brief.

– De skulle ta fram förslag på ett silikonarmband som skulle innehålla larmet, berättar Chafic. Det skulle vara snyggt, enkelt att aktivera och vara så kompakt som möjligt. Enkelt men väldigt tydligt. Redan sex månader efter idén så var vi igång med produktionen av armbandet.

Enligt Chafic är tillverkning och produktion en svår process som tar tid och kostar en del innan man faktiskt kan börja producera. Det gäller att ha erfarenhet eller att vara tålmodig.

– Många brukar tänka på produktion och tillverkning rätt sent i projektet, säger Chafic. Det är enligt mig ett stort misstag som många gör. Det gäller att involvera alla parter samtidigt och så tidigt som möjligt. Oftast kan produktionsmänniskor bidra med väldigt viktig kunskap inför designarbetet. Lyckas man med det kan man dessutom spara en hel del pengar på det.

Fler innovationer på gång

Chafic har flera nya projekt på gång. Inför hösten 2019 kommer ett smart och enkelt koncept inom synlighet för joggare och fotgängare att lanseras. Han arbetar också parallellt med att kommersialisera ett patenterat projekt inom hemträning.

– Det handlar om en kompakt träningsmaskin som tillåter användaren att träna igenom hela kroppen med ett motstånd på upp till 120% av sin kroppsvikt, avslutar Chafic. Helt utan vikter!Läs mer om Överfallslarm med armband >>


Omnämnda produkter

New New
Chafic Aschberg Dallé Chafic Aschberg Dallé
Överfallsalarm justerbart armband Överfallsalarm justerbart armband
Diskret larm nära till hands
199 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land