Månadens innovatör Carolina Sundberg


Innovatör: Carolina Sundberg

Innovation: Frozzypack – matlåda med kyllock

 

Carolina Sundberg är 53 år, gift och har två barn. Hon bor med familjen i Vendelsö och arbetade som butikschef på Lindex i 25 år innan hon startade Frozzypack som hon idag driver tillsammans med sin man. Carolina är även verksam som konstnär med ateljé nära Österhaninge kyrka.

Allt började en kall januarimorgon när Carolinas dotter skulle ha med matlåda till skolan. De skulle åka skridskor senare på dagen och ha matsäck med sig. Carolina brukade packa matlådan i en liten kylväska med kylklamp och stuva ner i ryggsäcken. Men denna morgon vägrade hennes dotter ta med kylväskan. Hon tyckte att det skulle bli alldeles för tungt med mat, dricka, skridskor och hjälm och dessutom en liten kylväska med kylklamp.

–Jag försökte att bara skicka med en kylklamp men inte heller det gick hon med på, berättar Carolina. Jag ville ju inte att maten skulle ligga i ryggan fem timmar innan den skulle ätas utan att vara kyld. I ren frustration tänkte jag, varför finns det ingen matlåda med kyla i så man slipper och släpa på massa extra saker.

Lyckat samarbete

Carolina visste exakt hur hennes matlåda skulle se ut men kunde inte rita i dator. En stor utmaning var därför att hitta rätt människor att samarbeta med. Först tog Carolina kontakt med Nyföretagarcentrum som hade en annons i tidningen. De slussade henne vidare till ALMI innovation Stockholm. Där fick hon olika kontakter och hittade efter många om och men – Stig Borgefjord, verktygsmakare.

– Stig hade kunskapen om hur man tillverkar plastprodukter, han var dessutom verktygsmakare som hade konstruerat många formverktyg i sitt yrkesliv, berättar Carolina. Med en ängels tålamod som ändrade han millimeter efter millimeter och gjorde prototypen. Att hitta någon sådan person som dessutom ställer upp och jobbar under premissen att få betalt i efterhand, det är som att dra en vinstlott. 

Från idé till färdig produkt tog det 3 år. Men från att Carolina bestämde sig för att satsa så tog det 11 månader.
– Hade jag inte fått kontakt med Stig så vet jag inte om den hade varit klar ännu, säger Carolina.

 
Frozzypack, matlåda med kyllock
Carolina har tillsammans med tillverkaren i Eskilstuna utvecklat en egen plast som uppfyller de hårt reglerade REACH-direktiven om mat i kontakt med plast.


Konsten att lyssna på rätt råd

Längs vägen har Carolina fått mycket positiv respons på sin idé. Men under en kurs hos Stockholms Innovatörskrets var inställningen skeptisk.

– Där jag trodde jag skulle få stöttning möttes jag istället av flera män som tyckte att detta var inget att satsa på, berättar Carolina. En man som höll i kursen sa till mig, ”Du fick komma med på kursen för att du är kvinna, men den där produkten luktar det inte guld om. Jag har varit innovationsrådgivare i 10 år så jag vet.” Då hade jag precis gjort en beställning av formverktyg för en halv miljon kronor… Som tur var lyssnade jag inte på hans synpunkter utan vågade fortsätta min process.

Ett gott råd däremot fick Carolina när Frozzypack skulle visas på Formex första gången.

– Jag hade bara tagit fram svarta lådor med vita lock, vilket jag tycker är snyggt och stilrent, säger Carolina. Men när vi byggde upp montern sa Birgitta Folcker-Sundell – som jag skulle ställa ut med – att du måsta ha färg! Så jag skyndade hem, köpte billack och sprayade några prototyper som var 3D-printade.

– Oj, vad jag slet, fortsätter Carolina. Men dagen efter när mässan öppnade stod tre stycken blänkande lådor i klatschiga färger på hyllan. Jag fick order direkt och alla kunder ville ha de färgglada. Så tack Birgitta för detta kloka råd!  

 

Utmanande tillverkning i Eskilstuna

Carolina ville absolut tillverka i Sverige både för att skapa arbetstillfällen och för att ha bra kontroll över produktionen.

– Alla sa att det går inte – utom Stig. Han sa bara lugnt, vill du tillverka i Sverige så ska du göra det, berättar Carolina. Han planerade att ta med mig till tre plastfabriker men jag kände redan på första stället att här blir det bra att producera.

Det är viktigt för Carolina att det är en kvalitetsprodukt som hon kan stå för och veta vad den innehåller. Matlådan tillverkas därför av 100% nytillverkad plast och uppfyller de hårt reglerade REACH-direktiven om mat i kontakt med plast.

– Alla plastprodukter som har kontakt med mat ska testas för ”migration”, d.v.s om ämnen vandrar över från plast till mat, säger Carolina. Testerna är väldigt dyrbara och en anledning till att många hoppar över det. De kostade oss ca 60.000 kr. Tack vare testerna kunde vi utveckla en egen plast tillsammans med plasttillverkaren som är helt säker.

En annan stor utmaning var produktionen av lådorna där tillverkningen sker i flera olika moment. Först formsprutas locket i två olika delar. Sedan monteras kylgelé i locket. Nästa steg är att gjuta ihop locket som görs i ett annat formverktyg. Lådorna produceras i ett tredje formverktyg. Eftersom det kan uppstå spänningar i plasten när lådan värms upp i micron eller diskmaskinen kördes många tester med uppvärmning innan produktionen kunde starta.

– Jag ville prompt ha högblank yta vilket är snyggt men svårare att hantera under tillverkningen. Men jag tycker designen är viktig, en matlåda kan inte bara vara praktisk, den ska vara snygg också.
 

Två nya produkter på gång

Sedan tidig ålder har Carolina målat. Hon började med akvarell när hon var 14 men har även under åren målat porslin 
och arbetat med keramik. Idag målar hon abstrakt på stora dukar med akrylfärger och utifrån sin konst har Carolina tagit fram två nya produkter! De ska visas upp på Formex i januari 2019.

– I framtiden skulle jag vilja skapa en annorlunda konstutställning med installationer där man upplever konsten med flera sinnen och på det sättet får en djupare konstupplevelse, avslutar Carolina. Så om någon har en ”utställningshall” eller känner någon som har – tveka inte, kontakta mig! 

 

Läs mer om Frozzypack >>

  

Carolinas favoriter på SmartaSaker:

 Kudde till bilbältet

Kudde till bilbältet. ”Denna produkt önskar jag hade funnits när mina barn var små. Supersmart och praktisk.”

Spiralizer, grönsakssvarv

 Grönsakssvarv. ”Jag älskar Znoodels och svarvar mycket grönsaker!”

 

 Pluring, disktrasehållare

Pluring disktrasehållare. ”Praktisk, enkel och genial.”


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land