Innovatör Barbro Holmström


Innovatör: Barbro Holmström
Innovation: Rivröret

Barbro Holmström är utbildad idrottslärare med ett stort intresse för sjöliv och skärgård. Hon bor på Lidingö utanför Stockholm och är pensionär sedan ett tag tillbaka.

– Jag har alltid varit intresserad av fiffiga och smarta saker, säger Barbro. Min syster brukar säga "Vi gör en Barbro". Det betyder att man då hittar på ett annorlunda sätt att lösa ett problem – inte sällan kommer då okonventionella, men briljanta lösningar på plats.

Nytt kök men ingen plats för pappret

Allt började när köket renoverades. När det nya köket stod färdigt insåg Barbro att det inte fanns någon plats för hushållspappret. Barbro ville varken offra bänkyta eller väggyta till pappret och då återstod bara en sak – att bygga in det i ett överskåp. Men hur? 

Efter lite funderade tog Barbro fram en enkel prototyp som var gjord av ett plaströr och borrade hål i botten på ett av de nyinstallerade överskåpen. Därefter testade hon till dess att hon fick rätt längd på röret, rätt mängd taggar osv. Det tog en stund men sedan stod det klart för Barbro vad som fungerade bäst.

– Egentligen var det var förvånansvärt enkelt att komma på idén. Utmaningen var att låta bli att komplicera produkten utan behålla enkelheten. Det är ju just enkelheten som gör Rivröret så bra – inga lösa delar och superenkelt montage. Jag blev ivrigt påhejad av min omgivning och de som testade Rivröret i vårt kök ville genast ha ett eget. Det gav mig självförtroende och energi att fortsätt resan.

Ett bra tips på vägen fick Barbro från SUF, Svenska Uppfinnarföreningen. Där konstaterade man att Rivröret behövde en krage upptill för att hindra det att fara rakt igenom det borrade hålet och det har Rivröret nu. 


Rivröret - hållare för hushållspapper

Barbro smarta lösning gömmer undan pappersrullen i köksskåpet. Sparar både bänkyta och väggyta.Middag med vänner gav tips på tillverkare

Ett annan utmaning var att hitta en tillverkare att samarbeta med för att omvandla prototypen till en färdig produkt. Här hade Barbro lite tur – på en middag pratade hon med en person som i sin tur hade kontakt med ägaren till en mekanisk verkstad i Stockholm. 

– Dagen efter ringde jag ägaren till verkstaden, säger Barbro. Jag berättade om min uppfinning och att vi kommit långt med vårt ”prototypande”, han tyckte att det verkade spännande och på den vägen är det. Det samtalet utföll verkligen mycket bra och vi bestämde att starta samarbetet på stående fot. 

Med hjälp från familjen har Barbro kunnat lansera en hemsida där hon marknadsför och säljer Rivröret. Tack vare det tog projektet ett stort kliv framåt.

– Vi har samarbetat inom familjen och fått till en bra rutin kring att hantera beställningar, berättar Barbro. Numera fungera det i det närmaste "automatiskt" från beställning till ivägskickandet på posten. 

Lärorikt att tvingas utmana sig själv

Att Rivröret uppskattas kan Barbro intyga. Det finns idag på mer än 4000 olika ställen. I kök, fritidsbåtar, förskolor, Lidingö stadshus, verkstäder, båtklubbar, ålderdomshem mm. En artikel i en norsk båttidning gav positiv respons och resulterade i många kunder i Norge!

Det Barbro tycker att hon lärt sig på vägen är att själva uppfinnandet, att komma på idén, inte var så svårt. Det som verkligen utmanade var att sälja in sig själv och sin uppfinning.

– Arbetet med att ta fram Rivröret är något av det mest lärorika jag gjort eftersom det tvingat mig utanför min egen "komfortzon", säger Barbro. På vägen har jag också lärt känna så många duktiga och härliga personer med vilka jag kunnat utbyta idéer, erfarenheter och många glada skratt!


Läs mer om Rivröret, hållare för hushållspapper >>>
Barbros favoriter på SmartaSaker:


Länsman, Vågdriven länspump

Länsman ”Håller roddbåten fri från vatten. Den har vi själva använt i roddbåten på landet och vi är mycket nöjda med den. Det är fiffigt att utnyttja båtens rörelser för att pumpa ut vattnet. Varje ryck i tampen genererar en pumpning. Regn och blåst med åtföljande vågor vänds till en fördel i stället för nackdel och funkar utmärkt.”

Väsklampa

Handväskbelysning ”Gör att jag alltid hittar det jag söker i min stora handväska samt att den ju faktiskt även fungerar som 'reflex'.”

Pluring disktrasehållare

Pluring disktrasehållare ”En favorit för att hålla handdukarna och trasorna på plats på ett enkelt sätt. Den har vi njutit av i många år.”

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land