Åsa Magnusson Innovatör

Innovatör: Åsa Magnusson

Produkter: Räddningsbälte, Räddningslina, Livboj


Faluns idrottscenter heter Lugnet. Där blev Åsa Magnusson lovad fast anställning om hon utbildade sig till badvakt / livräddare. Åsa — som bor i Falun med sambo och husdjur och är dessutom nybliven mormor — tog sig an utmaningen. Tuffa övningar väntade inom sjukvård och i bassäng.

– Sista dagen kom brandmännen upp från Lidingö, berättar Åsa. De skulle livräddas ur vattnet och de ligger inte direkt i min matchvikt som är 55 kg och 160 cm lång. Nej, de är nästan dubbelt så tunga.

En övning var att hämta en livräddningsdocka med tunga vikter. Åsa upptäckte att hur hon än försökte så klarade hon inte att bärga dockan från bassängens botten. Dockan tappades flera gånger och sjönk till botten. Åsa fick således nöja sig med endast ett kursintyg inte det eftertraktade diplomet.

– Detta fick mig verkligen att inse att livrädda en annan person i vatten är oerhört tungt och extremt farligt, säger Åsa.

Samarbete med räddningsdykare


Åsa fick ändå jobb på Faluns idrottscenter. Varje fredag kom räddningstjänsten och övade och Åsa hade möjlighet att fråga vilken utrustning de använde när de räddar människor som hamnat i nöd.

– Som räddningsdykare dyker man ner på ett maxdjup på 40 meter och de berättade om vilka problem de har när man ska bärga någon upp ur vattnet, säger Åsa. Så tillsammans diskuterade vi och kom fram till att en uppblåsbar ring runt kroppen borde effektivt kunna självlyfta en kropp upp mot ytan. Och efter flera tester och prototyper så hittade jag en lösning!

Så föddes idén till det som idag är Quicksave PRO, en produkt som används runtom i världen av räddningstjänst, sjöpolis, kustbevakning och badvakter.

– Det krävdes dock år av produktutveckling och prototyper, berättar Åsa. År 2009 knöt jag kontakt med min första investerare och 2011 utsågs jag till årets kvinnliga uppfinnare inte bara i Sverige utan även i Europa samma år.


Räddningsbälte
Räddningsbältet ”Quicksave belt” blåser upp automatiskt vid kontakt med vatten.

Nya investerare satte fart på produktutvecklingen


Året har hunnit bli 2012 och tack vare nya investerare kunde Åsa Magnusson färdigställa produkt och starta försäljningen. Två år senare ligger försäljningsintäkterna på en halv miljon kronor men det krävde också att Åsa var på resande fot ute i världen en tredjedel av sin tid. Försäljningen flyttas till enbart nätet men sjunker snabbt till hälften när Åsa Magnusson inte regelbundet träffar sina kunder. Investerarna vill dra sig ur och Åsa köper ut dem ur bolaget.

– Jag insåg att jag var i stor skuld ekonomiskt och sökte därför jobb på SJ, berättar Åsa. Jag har nu jobbat där i sex år samtidigt som jag driver bolaget vidare.

Under dessa år lyckas Åsa vidareutveckla och färdigställa tre produkter som används professionellt av flertalet räddningstjänster. Och med tanke på att det drunknar över hundra personer per år bara i Sverige har Åsas företag tagit fram förenklade versioner av de tre professionella produkterna som kan användas vid alla typer av fritidsaktiviteter där det finns risk att man ofrivilligt hamnar i vattnet.

De förenklade produkterna är ett räddningsbälte som kan användas där man inte kan bära flytväst bekvämt t.ex under skridskoturen. En kastlina med inbyggd livboj som blåser upp sig automatiskt vid kontakt med vattnet och en liten smidig livboj som är enkelt att bära med sig.

Livboj som kan transporteras med drönare


Åsas företag utvecklar nu en uppblåsbar livboj som kan transporteras ut över vatten med hjälp av drönare och släppas direkt ner till nödställda, snabbare än vad räddningspersonal hinner dit. Likaså undersöker man möjligheten att ta fram en vattentät GPS-sändare som dessutom skall kunna användas som nödtelefon.

– Det är lustigt hur livet kan ta oväntade vändningar, säger Åsa Magnusson. Det började med en tanke om att bli badvakt på ett idrottscenter och här är jag nu, innovatör och entreprenör. Det har varit en utmanande och rolig resa!

Läs mer om:
Räddningbältet >>
Räddningsbojen >>
Räddningslinan >>

 

Åsas favoriter på SmartaSaker:

Brandvarnare Lento

Brandvarnare Lento – ”Jag gillar den annorlunda designen på denna brandvarnare.”

Hörselskydd för hundar

Hörselskydd för hundar – ”Min hund är skotträdd så denna vill jag absolut testa.”


Lysande golfbollar

Lysande golfbollar – ”En perfekt gåva till min son och min sambo, som båda spelar golf.”


Omnämnda produkter

Åsa Magnusson Åsa Magnusson
Räddningslina med livboj Räddningslina med livboj
Lätt att kasta och fylls med luft vid kontakt med vatten
895 kr
Bevaka
Åsa Magnusson Åsa Magnusson
Räddningsbälte Räddningsbälte

Bältet förvandlas till flytdyna på 3 sekunder om du hamnar i vattnet

1295 kr
Köp
Info
Åsa Magnusson Åsa Magnusson
Räddningsboj Räddningsboj

Uppblåsbar livboj i fickformat

695 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land