Anna Hägerstedt

Innovatör: Anna Hägerstedt

Innovationer: Knäckplåt i silikon, geléhallonform, bak- och gjutbalkar m.m

 

 

Som för de flesta innovatörer så började det med att Anna inte kunde hitta produkten hon letade efter. Som nybliven mamma var det barnmat som stod i fokus och de numera populära frysformarna för barnmat blev hennes första produkt. Idag driver hon eget företag med fler än 15 silikonprodukter i sortimentet. Några av storsäljarna är knäckplåt, bakmatta, geléhallonform, barntallrik och senaste tillskottet bak- och gjutbalkar.

 

Arbetsprocess med många vändor

 

Anna Hägerstedt bor med sin familj i Åkersberga. Hon är civilingenjör i botten med inriktning mot CAD/CAM och produktutveckling. Företaget Pufz startade hon 2010 och drev det under tre år vid sidan av sitt "vanliga" jobb som IT-konsult och vid sidan av studier.

 

–  Processen att ta fram en ny produkt triggas antingen av att någon har ett önskemål eller att jag kommer på något som jag själv saknar och vill ha, berättar Anna. Innan jag sätter igång brukar jag höra mig för hos några av mina befintliga kunder om det är en produkt som de tror på och skulle kunna tänka sig att ta in i sitt sortiment. Jag har lärt mig den hårda vägen att det är bra att ha ett par beställningar i ryggen innan jag tar fram en ny produkt.

–  Sedan arbetar jag fram en skiss eller ritning som skickas till fabriken i Kina. Det brukar det bli några vändor fram och tillbaka innan det är dags att ta fram en gjutform. Det är först efter att man tagit fram en gjutform som det går att få riktiga varuprover. Har man otur måste man göra ytterligare justeringar innan det är dags för produktion.

– När varuprovet är godkänt är nästa steg att hitta en bra förpackning till den nya produkten och efter det är det bara att tuta och köra!Flexibla bakbalkar

Gjut- och bakbalkarna varken har ett ”roligt” formspråk eller en klatschig färg men har blivit väldigt uppskattade för sin funktion.
Justerbar gjutform som gillas av både proffs och amatörer

 

Av en slump hamnade Anna på den stora designmässan Formex 2014 där hon visade upp frysformarna för barnmat och knäckformarna i silikon. Det resulterade i många spännande möten. Bland annat så fick hon kontakt med mathantverkare som sökte specialprodukter i silikon. ”Vi skulle vilja ha en justerbar ram att gjuta konfekt i. Kan du hjälpa oss att ta fram en sån?”

 

Utmaningen antogs och Anna fick en önskelista på vad gjutbalkarna skulle kunna användas till. Det var lite utmaningar med den här produkten, det var inte helt lätt att få till själva justerbarheten vilket var det som stod överst på önskelistan.

 

Den färdiga produkten som varken har ett ”roligt” formspråk eller en klatschig färg har gått och blivit väldigt uppskattad och Anna är själv förvånad över hur populär den är. Själv använder hon den mycket under jul till allt julgodis men även att baka rulltårta och kladdkaka i. ”Det blir inga kantbitar utan alla bitar blir fina”, säger Anna.

 

Just detta, att alla bitar blir fina, kanterna raka och hörnen skarpa som gjort gjut- och bakbalkarna så uppskattade, både hos proffs och amatörer. Använder man dem hemma ser resultatet proffsigt ut och de mathantverkare som använder dem i sin produktion slipper svinn i form av kanter och hörn som behöver skäras rena. När man håller på med mathantverk är varenda liten bit värdefull. Allt man slipper skära bort, även om det bara är ett par millimeter för att snygga till, är ren vinst.

 

 

”Roligast att se mina produkter uppskattas och användas”

 

Sedan hösten 2013 har Anna satsat fullt ut på produktutveckling och företaget. Våren 2015 kom hennes andra barn till världen så företagandet fick gå på lite halvfart under ett och ett halvt år. Men nu är det full fart igen.

 

– Största utmaningen som egen företagare har varit att bygga upp kundkretsen samt att driva företaget samtidigt som jag haft en bebis på armen. Roligast är produktutvecklingen och all positiv respons på produkterna. Det är verkligen roligt att hitta på nya produkter och att sedan se dem användas och uppskattas av vilt främmande människor. Planen framöver är att fortsätta driva företaget och förstås komma med nya spännande produkter!

 

 

 

 

Annas favoriter på SmartaSaker

 

Magnogrip, magnetarmband för hantverkare

Magnogrip - magnetiskt armband som håller koll på spikar och muttrar.

Diska Lätt

Diskalätt - doserar diskmedlet.Reflexspray för kläder
Reflexspray för kläder - osynligt på dagen – reflekterande på natten.


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land