Andreas Westberg - månadens innovatör

Innovatör: Andreas Westberg
Innovation: Firemill brandsläckare med kolsyrepatron


Redan som liten älskade Andreas Westberg att lösa problem. Han skruvade isär alla saker som slutade fungera och lyckades ofta få fart på dem igen. Idag arbetar Andreas som ryggkirurg på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Ett arbete som till stor del går ut på att analysera problem och föreslå lösningar.

– Ett yrke som passar mig utmärkt, säger Andreas. Dessutom är det ett hantverk, vilket också passar mig.

Vid sidan av jobbet har Andreas ägnat sig mycket åt snickeri och hunnit med att bygga två hus till sig själv och sin familj.

 

Vikten av att snabbt börja släcka

Det var när Andreas gjorde värnplikt som brandman på Arlanda som han lärde sig vikten av att tidigt påbörja en släckinsats av eldsvåda.

– På Arlanda hade vi 90 sekunder på oss att påbörja släckning var som helst på flygplatsen vilken tid som helst på dygnet, berättar Andreas. Vi åkte i en liten snabb bil och påbörjade släckningsarbetet i väntan på de sora brandbilarna. Samma sak gäller självklart i ett hem. Ofta har man mellan 30 sek och en minut på sig innan det är övertänt och rökfyllt, och katastrofen är ett faktum.

När Andreas senare flyttade med sin familj till villa började han söka efter en liten, snygg kolsyresläckare. Han älskar att laga mat och ville ha en brandsläckare nära till hands i köket. Men hittade ingen på den svenska marknaden.

– Skälet att jag ville ha en kolsyresläckare är att den inte smutsar ner. Det gör att man aldrig behöver tveka att använda den av det skälet.

Till slut tog Andreas tag i saken och på försommaren 2016 byggde han och sonen Adam om en Sodastream-apparat till en kolsyresläckare. De blev glatt överraskade över hur bra den fungerade!

 

Utveckling och produktion i Sverige

Efter lite funderande kom Andreas fram till att han ville göra något av sin idé. Han slog sig därför ihop med sin bror Martin Westberg, som är internationell entreprenör i hotell- och restaurangbranschen. De startade sitt företag Inventi Vidi, delvis med finansiering av brödernas mamma Eva Westberg, och inledde en spännande resa.

– Vi började med att pröva vår idé på brandmännen på Ågesta brandskola och fick positiv feedback, berättar Andreas. Det gav oss råg i ryggen att satsa stort.

De bestämde sig tidigt för att anlita kompetenta samarbetspartners och har gjort det hela vägen. Duktiga industridesigners, ingenjörer, patentingenjörer och duktiga svenska industriföretag för produktion.

– Vi valde att både utveckla och producera Firemill i Sverige, säger Andreas. Dels för att satsa i Sverige, men också för att det känns tryggare att jobba med människor som pratar samma språk och som vi enkelt kan åka och hälsa på.

Brandsläckaren Firemill
Det är enkelt att öva sig på att använda Firemill. Skulle det börja brinna är det en enorm fördel om alla i familj redan hunnit testat.


En brandsläckare det går att öva med!

Januari 2018 introducerades Firemill på Formexmässan. En brandsläckare som drivs av samma sorts koldioxidpatron som man använder till att göra kolsyrat vatten. Gasen sänker temperaturen i lågorna och driver bort syret så att elden kvävs.

– Vi hade med hjälp av vår marknadsföringsbyrå lyckats bygga mässans snyggaste monter där vi dessutom hade en levande eld som alla fick prova att släcka, berättar Andreas. Det var en otrolig upplevelse att få se alla, först tveksamma, men när de fått släcka elden sken de upp och tyckte det var en så smart produkt.

Den stora fördelen med Firemill är just möjligheten att öva utan att den smutsar ner och utan att det kostar mer än 40–70 kronor att byta kolsyretuben. Skulle det börja brinna är det en enorm fördel om alla i familjen redan har övat på att använda brandsläckaren. Själva släckaren är återanvändbar och har i princip obegränsad livslängd. 

– Vi har redan haft nytta av den i vårt hem, berättar Andreas. Mina döttrar släckte en grytlapp som de råkat lägga på spisen och som brann med höga lågor. När jag hann ner från övervåningen fanns bara en svag rökdoft i köket och de hade tagit ut grytlappen i snön.  Vi kunde fortsätta laga mat som om ingenting hade hänt!

 

Nästa modell under produktion

– Det har varit en mycket spännande och lärorik resa, säger Andreas. Min bror Martin har gjort ett strålande jobb med att hålla ihop alltsammans.

Tanken framöver är att ta fram tillbehör till Firemill som till exempel ett väggfäste. Andreas och Martin håller också på att ta fram verktyg för att tillverka nästa modell av Firemill - ”Firemill smart” – som de planerar att släppa under senhösten. Siktet är också inställt på en internationell lansering.

 

Läs mer om brandsläckaren Firemill >>
Andreas favoriter på SmartaSaker:Keramisk självbevattnare

Keramisk självbevattnare ”Är just en sån produkt som jag länge gått och funderat på hur den skulle utformas. Jag har tidigare provat flera som inte fungerat något vidare. Nu har någon äntligen löst problemet på ett sätt som jag tycker ser ut att fungera bra!"


Motor till skottkärran
Motor till skottkärran "Är en genial produkt för oss som har ett hus på en ö med brant uppförsbacke där inga fordon tar sig fram. Där vi burit hur mycket som helst. Nu är kånkandet ett minne blott!"


Qrylla kryddhylla
Qrylla Kryddställ ”Jag älskar att laga mat och har också gjort olika lösningar för mina kryddburkar, men ingen som jag blivit riktigt nöjd med, jag ser därför fram emot att få installera kryddstället i mitt nya kök som jag just nu ägnar semestern åt att bygga.”
Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land