Åke Asplund

Innovatör: Åke Asplund
Innovation: Den smarta hängaren, Välhängd


Åke Asplund har länge gått och funderat på problemet som uppstår när man hänger saker på samma krok. Det första som hängs in är det sista som tas ut. Men en morgon fick han en snilleblixt och med sin smarta hängare har han lyckats vända på begreppet till ”Först in – Först ut”


Alltid varit intresserad av att uppfinna

Åke bor i en liten by utanför Skellefteå tillsammans med sin fru där han på sommaren kör hjulgrävare och skogsmaskiner där det behövs på vintrarna. Ända sedan barnsben då Oppfinnar-Jocke (från Kalle Anka) var den givna förebilden har saker skruvats isär men inte alltid ihop igen till föräldrarnas förtret. Nyfikenheten av hur saker fungerar har alltid drivit Åke framåt och han har knepat och knåpat ihop många uppfinningar genom åren. Antipuff-plåtar, Hö-inhearn, Ante-stöttan, Rullatorgrillen och Tjärtappsanläggningen är några exempel på finurliga uppfinningar som blivit till.

Rullatorgrillen

Rullatorgrillen är gjord av två gamla rullatorer och en tvättmaskin. – Den går att använda både till grillning och wookning och är perfekt när man börjar komma upp i åren och bli lite ”sittsnål”, som min mor brukade säga. Men jag är osäker på om weber är intresserade av att ta in den i sitt sortiment.

Inte känd för att ge upp
– ”Det här är omöjligt, men det ska gå!” är ett uttryck som passar bra in på mig, säger Åke. Så tänkte jag när jag lovade att tillverka en anordning som skulle tappa varm tjära direkt ner i små doftkrus utan att spilla och kladda. Det blev betydligt besvärligare än jag trodde. Jag hade även bestämt mig att allt skulle smidas på gammalt vis med hammare och städ, ingen rondell eller svets skulle få användas. 


Tjärtappningsanordningen

Alla idéer har dock inte varit lika bra berättar Åke och berättar om en gång då en klok vän stod och beskådade en av hans mindre lyckade uppfinningar (Hö-inhearn) och fällde kommentaren ”Ja, man ska kyssa många grodor innan det blir en prins”. 


Problemet med först in – sist ut 
– I många år gick jag och klurade på problemet som vi haft sedan Hedenhös tid. Grenar, spikar, krokar – alla har de gemensamt att om flera saker hängs upp på samma plats måste man plocka bort allt om man vill ha tag på det som hängdes in först. Jag har dock alltid känt att det finns en lösning på problemet och en morgon så fanns lösningen där! Jag gjorde en prototyp och den fungerade mycket bra. Jag har bara gjort lite småjusteringar men annars ser den ut precis som när idén kom till mig den morgonen.

Åke berättar att den stora utmaningen var dels att komma på en lösning, men att även hitta en bra tillverkare som kombinerar högsta kvalité med ett rimligt slutpris är inte det lättaste. - Att marknadsföra sig och nå ut med sin produkt är även det en stor utmaning. Men i och med vinsten i Ullareds program ”Jakten på storsäljaren” fick produkten en stor skjuts framåt och min smarta hängare har nu även börjat säljas i USA.

Smart hängare


Den smarta hängaren
Kroken, som fått det underfundiga namnet Välhängd, underlättar vardagen och kompletterar de krokar som idag finns på marknaden. – När jag fick höra att min produkt är genialisk i sin enkelhet började jag inse att jag nog inte kysst den här grodan i onödan. Jag tror att den håller på att förvandlas till en prins.Några favoriter hos SmartaSaker


Flugsmällan Bugmaiden

"Flugsmällan Bugmaiden löser ju ett stort problem, inte är det så roligt att slå ihjäl en fet fluga på fruns nytorkade fönster. Har köpt ett gäng, så fort flugorna tinar fram ska dom hårdtestas."

ZlideOn dragkedjelagare

"ZlideOn dragkedjelagaren är mycket smart! Att det skulle ta så lång tid innan någon kom på detta. Det är ju länge sen dragkedjan uppfanns så många favoritjackor mm. har hunnit kastats bort helt i onödan."

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land