Innovatör: Ulle Svenson | SmartaSaker
100% klimatkompenserad frakt!
Leverans 1-2 dagar 60 dagar öppet köp Fri frakt fr 499kr

Varukorg

Logga in

Skriv in din epost och lösenord för att logga in och se dina tidigare ordrar och dina sparade uppgifter.

Ny kund hos oss? Skapa konto

Glömt lösenord?

Innovatör Ulle Svensson

Innovatör: Ulle Svenson

Innovation: Låsbar tubklämma, Hållare till eltandborste

 

Ulle Svenson är född och uppväxt i Visby på Gotland. Med undantag för tiden på Lärarhögskolan i Stockholm är det på ön han har levt hela sitt liv. I garaget står, förutom en bensindriven reservgenerator, två off-road motorcyklar, och Ulle har ett starkt intresse för jakt och fiske som han delar med hustru och två söner.

Den låsbara tubklämman blir till

Ulles fru Eva hade för vana att klippa nästintill-slut tandkrämstuber itu för att komma åt det sista.

– Det ogillade jag, så klart – klabbigt, söligt, irriterande... Men hitta på något då tyckte Eva bestämt. Och det gjorde jag också, berättar Ulle.

Med Ulles karriär som verktygsmakare och tekniklärare i bakfickan bockade han till en svetstråd och uppfann därmed den låsbara tubklämman, åtminstone i prototypform. Det som förvånade Ulle mest var att vid efterforskning på nätet upptäckte han att just klämmans låsbarhet var unik. Att allt efter behov stegvis kunna låsa klämman på de "bångstyriga plasttuberna" är själva poängen. 

Husvagnen kopplades till bilen och iväg for Ulle till Gnosjö-trakten för att få fram riktiga modeller anpassade för olika slags tuber, inte minst Kalles Kaviar 300-grams familjetub.


Låsbar tubklämma
Det smarta låset på klämman håller tuben hoprullad.


Dialekten och attityden gav ett positivt intryck

I Gnosjö gjorde Ulle intryck. Med den breda gotländska dialekten och en trevlig attityd kunde han snabbt göra sig ihågkommen i regionen och knyta till sig kontakter och bygga ömsesidigt förtroende. Husvagnen parkerade han permanent och kunde på så vis återvända ofta och dessutom arbeta i lugn och ro.

– Svensktillverkat rostfritt stål har hög status, så valet var lätt när det gäller produktionen, säger Ulle med ett varmt leende.

Men hemma på Gotland gick det något trögare. När Ulle visade upp sin uppfinning hos utvalda butiker var det få som var imponerade. Inget nytt, tyckte de. Istället började han visa upp produkten för förbipasserande kunder under epitetet ”en gotländsk uppfinning” och vips sålde Ulle över 100 klämmor på en dag. Kunder kom ofta tillbaka och köpte fler för att ge bort till vänner.

Från tandkrämstub till tandborste

Idén till hållare för eltandborsten som kan fästas direkt på väggen kom upp oväntat i samband med ett besök hos SmartaSaker. Företagets VD Ella Stemme efterlyste en lösning för att enkelt kunna hänga upp familjens eltandborstar. Produktionsprocessen drog dock ut på tiden för att kunna säkerställa alla kriterier, men liksom tidigare var Ulle fast besluten att tillverkning skulle ske i Gnosjö. Än en gång var det högkvalitativa svenska rostfria stålet en självklarhet och själva förpackningen skulle vara klimatsmart.

– Ett klimatsmart miljötänk att vara stolt över i dessa tider, samtidigt som det alltmer blir ett krav inom affärsledet, säger Ulle Svenson stolt.

Det gäller att ha tålamod, dock. Originalidén till tandborsthållaren var tänkt att ge plats åt två apparater, men belastningen blev för stor och en lodrät lösning för en tandborste blev slutresultatet. Fördelen är att alla i familjen kan placera sin hållare i valfri höjd.Vägghållare eltandborste
Med hållaren kan du hänga upp eltandborsten på väggen istället för att ha den ståendes på handfatet.”De går bra nu!”

Tack vare ett samarbete med vännerna i Gnosjö är Ulle på gång att etablera en produktionsanläggning hemma på Gotland. Inledningsvis en trådbockningsmaskin för att kunna tillverka tubklämmorna.

– Målet är att kunna fixa hela produktionen hemma, vilket underlättar den dag då någon familjemedlem skall ta över verksamheten, avslutar Ulle.


Läs mer om Tubklämman >>

Läs mer om Vägghållare för eltandborste >>Ulles favoriter på SmartaSaker:


Hållare vid däckbyte
Wheelfix - Hållare vid däckbyten

Vågdriven länspump
Vågdriven länspump 

Transportväska för flaskor
Transportväska för flaskor

DI Gasellföretag 2021Certifikat: Trygg e-handel Medlem i Hållbar e-handel