Månadens innvovatör Tezha Mohajeri


Innovatör: Tezha Moahjeri
Innovation: FireFly - ryggsäck med LED-belysning


Tezha Moahjeri är utbildad energi- och dataingenjör och bor i Österskär utanför Stockholm med sambo och tre barn. Tezha brinner för att göra världen mer trygg för framtida generationer. Hans senaste innvovation, ryggsäcken Firefly, gör det säkrare för cyklister, mopedister och skolbarn att ta sig fram i trafiken. 

 

Sele för MC-förare blev starten för innovativ ryggsäck

Tezha Moahjeri driver företaget 4light tillsammans med sin bror Kourush Moahjeri. Sedan 2014 har de producerat selar med belysning för bland annat MC-förare där behovet att både kunna se och synas bra är viktiga.

– Jag och min bror Kourosh har alltid haft en passion och ett intresse att hänga med i den senaste tekniken som omvärlden har att erbjuda, säger Tezha. Jag med min mjukvarubakgrund och Kourosh med sin hårdvarubakgrund har tack vare vårt teknikintresse lyckats ta fram innovativa produkter och lösningar tillsammans – lösningar som vi var av oss för sig inte hade kunnat ta fram.

– I början av 2016 såg vi möjligheten att även rikta in oss mot konsumentmarknaden och den briljanta iden med FireFly föddes, berättar Tezha. En ryggsäck som gör användaren synlig från alla riktningar och med en belysning fram som lyser upp området framför användaren. 

 

Sele för MC-förare

Tezha och hans bror Kourosh har sedan 2015 producerat smarta selar med belysning som ökar säkerheten på arbetsplatser och i trafiken. 


Utmanande produktion med många moment

Att komma på själva idén med ryggsäcken var lätt enligt Tezha. Det svåra började efter att den första prototypen tagits fram fram.

– Vi insåg att det fanns flera delar i produkten som behövde förbättras, berättar Tezha. Och ännu viktigare – hur skulle vi skulle gå tillväga för att underlätta och förbättra produktionsprocessen? Ju fler produktionsmoment desto dyrare produkt.  
  

En förutsättning för att använda LED-remsor i ryggsäcken var att de inte skulle kunna gå sönder vid upprepade böjningar. Ryggsäcken skulle dessutom tåla en del kast och andra fysiska påfrestningar.

– Vi har lagt och lägger mycket tid på forskning och utveckling av LED-remsor och idag använder vi vår egendesignade LED med mottot – stryktåligt! 

Energiåtgången och batterilösningen var en annan utmaning som de löste elegant med hjälp av en vanlig 5 volt powerbank. Ett extrabatteri som de flesta har hemma för att ladda sina mobiler och surfplattor.

Ryggsäck med LED belysning

Ryggsäcken FireFly har smart LED-belysing som gör bäraren synlig från alla vinklar samtidigt som den lyser upp framför och ger bättre sikt.

Starkt team en viktig del i framgången 

Teamet runt Tezha och hans bror har varit en viktigt del i framgången för företaget.

– Vi har verkligen haft tur med en fantastiskt bra sömmerska/tekniker och en minst lika bra elektronikingenjör/produktionsguru i teamet, berättar Tezha. Tillsammans tar de fram de mest spektakulära och producerbara prototyperna och det på väldigt kort tid. Av någon anledning känns det som att när behovet finns, dyker upp nya talanger från ingenstans och hjälper till att driva våra projekt framåt.  

- Att utveckla, producera och leverera den färdiga ryggsäcken tog väldigt lång tid, längre än beräknat, säger Tezha. Efter detta har jag har lärt mig att multiplicera leveranstiden med talet PI för att pricka rätt leveransdatum. Allt från sena komponentdelar, ledigheter till kommunikationsmissar gjorde att det drog på tiden.

 
Uppföljare på gång

Ryggsäcken har fått väldigt positiva omdömen av dem som har sett och provat den. Många har även önskat en lite större modell.Tezha och hans team jobbar nu på en större ryggsäck som rymmer 20 liter. Ryggsäcken är tillverkad av ett robust vattentätt material som gör att man kan lasta den tungt.

– Den nya ryggsäcken kallar vi FireDry, berättar Tezha. Kommer till butik någon gång under mars 2018. Håll utkik!

Läs mer om ryggsäcken FireFly >>


Tezhas favoriter på SmartaSaker:

Reflekterande klisterlappar

”Reflekterande klisterlappar, för då syns man av bilar när man cyklar.”

Hövding 3

”Hövding förstås, vilken fantastisk uppfinning, att ha med sig hjälmen utan att ha med tunga hjälmen”

Lysande cykelhjälm Brighthelmet

”Brighthelmet för barn med grönt spänne, ökar barnens synlighet i trafiken, mycket bra tänkt!”
Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land