Sven-Olof Nordin

Innovatör: Sven-Olof Nordin
Innovation: Kryddstället Qrylla
Sven-Olof Nordin bor vid havet utanför Härnösand. Han har tidigare arbetat som lärare och då bland annat stöttat elever som prövat driva företag under gymnasietiden. I samband med pensionering väcktes idén att utveckla produkter och själv starta ett företag. Idag driver Sven-Olof aktiebolag med två vuxna döttrar som goda rådgivare.

Smart kryddställ som skapar ordning bland kryddorna

Under många år irriterade sig Sven-Olof på hur svårt det är att få överblick över kryddorna och var frustrerad över dubletter och utgångna datum på kryddburkar som stått gömda.

– Jag hade en bild framför mig på ett annorlunda kryddställ som var flyttbart och kunde ställas på flera platser, berättar Sven-Olof. I samband med sportlovet för tre år sedan frågade min rektor om jag ville gå i pension eller jobba vidare. Lovade lämna besked efter lovet och gick hem och testade att rita, vika, klippa och klistra ihop olika lösningar på kryddställ.

Sven-Olof tog sedan hjälp av en kompetent CAD-ritare som fångade upp hans idé och tillsammans tog de fram prototyper som han kunde visa upp för ALMI. ALMI stöttade med pengar för en omvärldsanalys för att se om produkten var unik – det var den – och gav även stöd för ett Svenskt varumärke och EU-designskydd. Under den här tiden arbetade Sven-Olof färdigt som lärare och gick samtidigt en kurs att starta eget.Qrylla - kryddställ
Smarta kryddyllan Qrylla är lätt att flytta runt och kan placeras i en kökslåda, stå framme på köksbänken eller hängas upp.

Tester, tålamod och jävlar anamma

Den största utmaningen i processen att fram en ny produkt enligt Sven-Olof är ekonomin och att få tag på goda rådgivare. 

– Tanken var först att hyllorna skulle vara i trä, berättar Sven-Olof. Jag kontaktade en intresserad företagare som hjälpte till att ta fram en fungerande tillverkningsprocess. Tyvärr var tillverkningspriset för högt så jag provade istället att arbeta med plast. Testade först vaccumformning vilket inte blev så bra, och sedan formsprutning där vi hittade ett företag i Härnösand som vi nu samarbetar med. Det gäller att ha tålamod, det tar sin tid.

– Jag har haft en stor fördel av att ha jobbat med människor och kommunikation. Det som varit svårt är att det är en helt annan värld jämfört med skolan, annat språk och tempo i beslutsprocessen. En stor hjälp har varit mina vänner som stöttat mig vad gäller bokföring och jävlar anamma.

Sven-Olof har också haft stor hjälp av en konsult för att skriva ansökningar om statligt stöd och lån till småföretagare. 

Positivt gensvar och lyxvarianter i trä

Efter 2,5 års hårt arbete kunde Sven-Olof presentera produkten för återförsäljare.

– Gensvaret var positivt men få beställningar kom in så jag började arbeta i skolan igen, berättar Sven-Olof. Presenterade även kryddhyllan på Formex i januari 2018 och fick ett positivt gensvar från flera grossister. En stor utmaning har varit vilket pris produkten skall ligga på – en nöt som är svår att knäcka.

Kryddhyllan säljs nu både på nätet och lokalt i affärer i Härnösand och Stockholm. Sven-Olof planerar även att testa nya arenor som lokala mässor och marknader. Två exklusiva versioner av kryddhyllan i ek och björk är också framtagna som tillverkas för hand i Kramfors på Såthes snickerifabrik.


– Det har verkligen varit tufft med mörker blandat med lyckorus, säger Sven-Olof, men jag ångrar inget och har lärt mig mycket. Har redan en ny intressant innovation på lut!

Läs mer om kryddhyllan >Sven-Olofs favoriter på SmartaSaker:Closca hopfällbar hjälm

Hopfällbar cykelhjälm ”Den här önskar jag att mina kamrater i storstan skall köpa”

Fastgrip skidhållare

Fastgrip skidhållare ”En smart produkt som passar mitt norrländska klimat.”

Kudde till bilbältet
Kudde till bilbältet ”Något jag saknat för mina passagerare.”

 


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land