Robert Kraft, David Griff, Jennie Hagman & Jonas Venström


Innovatörer: Robert Kraft, David Griff, Jennie Hagman & Jonas Venström

Innovation: Braskotten
Allt började med ett husmorstips om att plocka kottar och sedan doppa dem i stearin för att göra braständare. Efter ett antal experiment och ett lyckat samarbete fyra entrepenörer emellan finns nu Braskotten – en effektiv och miljövänlig braständare.


Effektiv braständare och snygg gå bort-present


Det var i Västernorrland på svärmors utedass som Robert Kraft läste husmorstipet om att tillverka braständare av kottar. Han provade men fick det inte att fungera. Först efter ett antal experiment hade han lyckats få fram en process där man effektivt impregnerar kotten med stearin. Projektet blev sedan liggande men 2015 när han började samarbeta med entrepenörerna David, Jeannie och Jonas, kom kotten på tal igen.

– Vi är fyra "halvgalna" entreprenörer som satt på samma kontorshotell när vi kom fram till att vi ville jobba ihop berättar David Griff. När vi bestämt oss för företagsstrukturen tog vi fram våra individuella "svarta böcker" där vi var och en samlat på oss uppfinningar under åren. Vi hade över 100 uppfinningar på whiteboarden när vi bestämde oss för Kotten. 

Gruppen jobbade snabbt och sex veckor efter samarbetet startat så fanns första kartongen ute på en ICA-affär i Roslagen.

– Det var en stor, svart och inte direkt snygg förpackning och den sålde inte alls eftersom den konkurrerade med maskintillverkade tändkuddar gjorda av sågspån och paraffin, berättar David vidare. Sex månader senare hade vi tagit fram den fina presentasken nästan så som den ser ut idag och Braskotten tog plats som en snygg och innovativ gå bort-present.


Braskotten
Braskotten tillverkas av restprodukter, kartongen av återvunnet papper och läderhantaget från kasserade skinnmöbler. 

Miljösmart produktion av restprodukter

Braskotten tillverkas av restprodukter eller returprodukter. Kottarna snördas för hand av ett företag som under decennier levt på att sälja frö till plantskolor. Kottarna som tidigare sängts eller eldasts upp kommer nu till användning i produktion av braskotten. Stearinet som kottarna impregneras med kommer från trasiga svanenmärkta ljus från en ljustillverkare i Hälsingland. Kartongen är gjord av 100% returpapper som varken är blekt eller färgad.
– Till och med läderhandtaget är återvunnet, säger David. Det skänks bort skinnmöbler på Blocket om de fått en reva eller liknande. Vi hämtar dessa soffor och tar resterna till tippen när vi tagit hand om skinnet.


"Kottar – nä, det kan jag plocka själv"


Responsen på Braskotten har varit väldigt positiv även om det finns några skeptiker.
– Ska man generalisera så säger männen "Kottar – nä, det kan jag plocka själv" medan kvinnorna säger "Men vilken fin present!”, säger David. Som tur är bestämmer oftast kvinnorna vilken present man ska ta med sig på en bjudning.

Framöver väntar nya produkter, de 100 uppfinningarna på tavlan har blivit fler.
– Vi är väldigt kreativa MEN vi har lagt band på oss för att fullfölja Kotten. Så småningom kommer vi leta efter en verkställande entreprenör som kan ta över rulljansen, avslutar David.
Davids favorit på SmartaSaker

”Det finns en produkt som jag skulle vilja lyfta lite extra och det är Hövding. Jag har råkat vara med om när en kvinna föll från cykeln på Odengatan och hon bar en Hövding. Det är en otroligt genialisk uppfinning som verkligen funkar! Det många inte tänker på är att den  till skillnad från en hjälm - även skyddar nacken. Den hinner alltså fixera nacken och skydda huvudet på en bråkdel av en sekund.”


Hövding - airbag för cyklister

Hövding - airbag för cyklister.

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land