Paulina Askelöf Kolm med Justerbar tavelkrokMånadens innovatör: Paulina Askelöf Kolm
Månadens innovation: Tavelkrok justerbar

Allt började 2004 när Paulina Askelöf Kolm försökte få upp en nattlampa i sin dotters sovrum. Barnrummet var nytapetserat och Paulina ville få upp lampan utan att borra hål i väggen. Den klassiska tavelkroken var inte tillräckligt smart och idén om att vidareutveckla produkten blev starten för Paulinas justerbara tavelkrok. Idag säljs hennes innovation i flera länder och gör att vem som helst kan få upp saker på väggarna.

 

Paulina jobbar som projekterare av elnät i Stockholm och har på senare år blivit expert på sitt område. Hon bor söder om söder i Stockholm och arbetar med tavelkroken på sidan om sitt dagliga jobb.

 

För snart 18 år sedan försökte Paulina få sin dotter att börja sova i egen säng och ville därför få upp en nattlampa i sovrummet. Rummet var nytapetserat och väggarna var i betong.

 

–Jag vågade inte borra i den nya fina tapeten.

 

Paulina berättar hur hon låg i badet och fick upp bilder i huvudet på lösningar för att lyckas få upp lampan.

 

–Det drev mig till att söka in till uppfinnarskolan Idéum. Där blev jag utmanad att tänka på olika sätt och det var kul att träffa personer som var lika knäppa som jag.

Tavelkrok justerbar

På uppfinnarskolan fick Paulina bolla sin idé 

 Paulina berättar att hon på uppfinnarskolan fick bolla sin idé och prova olika material och motivera varje val och tillvägagångssätt.

 

–När jag utmanades att lösa problemet märkte jag att tavelkrokarna som redan fanns behövde nya fästen. En med plattare träffyta för att lättare hänga upp småsaker på väggen.

 

Tavelkroken har likt sin föregångare tre metallstift som du hamrar in i väggen. Däremot har Paulinas krok en design som gör det lättare att hamra in kroken utan att slå sig på fingrarna.

 

–Hålet mitt emellan metallstiften gör att du med pennan enkelt kan markera var tavlan ska sitta.

 

Paulina förklarar att hacken i sidorna på kroken gör att man enkelt kan måtta efter ett streck på väggen och därmed få flera tavelkrokar i en rät linje.

 

–Ibland får jag frågan om kroken kan bära en platt-tv. Svaret är nej. Kroken är bara till för småsaker på väggen.

 

Tavelkrok justerbar

”Tavelkrokarna uppmuntrar till självständighet”

 

Paulina berättar att hon hade sig själv i åtanke när hon designade produkten då hon utgick från hennes eget behov. Men att hon under processens gång blev mer medveten om sin kundkrets.

 

–Alla kan ha nytta av mina tavelkrokar. Perfekt för dig som ska sätta upp något på en betongvägg och inte vill borra.

 

Paulina fortsätter och menar att det blir lättare för personer som annars inte vågar vara hemmafixare.

 

–Tavelkrokarna uppmuntrar till självständighet då man slipper be om hjälp. Du behöver inte borra och vem som helst kan snabbt få upp saker på väggarna.

 

Paulina berättar att under resan till att bli en innovatör har hon lärt sig att rita i 3D. Men att alla bitar under resans gång inte har varit lika roliga.

 

–Att skriva patentansökan var svårare än vad jag trodde. Tack och lov fick jag hjälp av en kompis från uppfinnarföreningen.

 

Tavelkrok justerbar

Packas på kriminalvårdsanstalten i Huddinge

 

Tavelkroken är i plast, tillverkas i Småland och Paulina berättar att det var viktigt att välja en giftfri plast som inte fick gå sönder om den hamrades på men som även behövde vara mjuk då spikarna ska fästas.

 

–Spikarna och krokarna skickas till kriminalvårdsanstalten i Huddinge som där ser till att fästa spikarna i krokarna och packa paketet till kunden.

 

”Mamma ska gå och kroka lite”

 

–Det har varit bra för mitt eget mående att få gå undan och fokusera på tavelkroken och samtidigt få lite egentid. En vanlig fras som jag sagt hemma är att mamma ska gå och kroka lite. Då vet mina barn att jag inte får störas.

 

För tillfället har Paulina inga planer på att uppfinna något nytt.

 

–Det tar för mycket tid. Men man ska aldrig stänga dörren helt. I framtiden som pensionär kanske jag sitter på kafferep och bollar idéer med andra innovatörer.


Läs mer om tavelkrokarna här>>


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land