Olle Mattson
Innovatör: Olle Mattsson
Innovation: Kastankare

Båtentusiasten Olle Mattsson är innovatören bakom den smarta innovationen Kastankaret. Genom att ge dig en fast punkt på land underlättar Kastankaret tilläggningen i naturhamnen och gör att du inte behöver hoppa i land med tampen.

Historien om kastankaret börjar en dag när Olle Mattsson och hustrun Lena är ute och seglar. Allt är precis som vanligt. Men när Lena ska hoppa i land för att förtöja båten halkar hon till på de hala stenarna och blodet rinner då hon biter sig i kinden. Även om skadan är lindrig börjar Olle att fundera på hur man kan undvika att detta händer igen.

Efter Lenas olycka och efter att flera av parets vänner slutar att lägga till vid naturhamnar känner Olle att det är dags att göra någonting åt saken.

–Att hoppa i land var inget problem förr i tiden då jag var smidig. Men nu behövs kastankaret så att jag säkert kan ta mig in i naturhamnar.

Olle är uppvuxen i Malmö men bor numera tillsammans med frun Lena i Vänersborg, några mil utanför Lysekil.

–Jag gillade Malmö men jag och hustrun trivs väldigt bra i Vänersborg då vi har både skog och vatten nära.

Det är tack vare Olles kollegor som han började intressera sig för båtlivet. Han var ofta med ombord på sina kollegors båtar och lärde sig vartefter. Idag är han en sjökunnig person och har med sin innovation kastankaret underlättat för folk att kunna lägga till vid naturhamnar.

Olle Mattsson

Olle får hjälp att svetsa ihop prototyper

Olle antecknar ofta sina idéer i sin anteckningsbok och berättar om en notering från 2013. Redan på den tiden började han skissa på ett kastankare. Lite senare börjar Olle tillsammans med sin kompis Bernt Olsson att svetsa ihop olika prototyper.

 
–Det svåra var att ta fram en ny utformning. Till en början var jag väldigt låst i tanken på hur en normalstor dragg skulle se ut. Viktigt att bredden på stammen inte blockerade då fästförmågan måste vara bra.

Flera prototyper testas och svetsas ihop i verkstaden. År 2014 provkastades och testades prototyperna. Men det skulle dröja ytterligare 5 år innan de var nöjda och klara med den slutgiltiga designen.

Lokaltidningen leder Olle till hans tillverkare

När Olle läser lokaltidningen får han syn på en artikel om en ny båtprodukt. I artikeln framkommer det hur produkten tillverkas och Olle kontaktar tillverkarna och frågar om de är intresserade av att göra kastankaret. Tack vare tidningsartikeln tillverkas nu Kastankaret i Trollhättan.

Kastankare

”När båtsäsongen är vilande och den inte används kommer inte linan att få rostfläckar”

Olle förklarar att det var viktigt att kastankaret inte lämnade rostfläckar. När han tog beslut om material visste han att det behövdes tyngd och bestämde sig därmed för ett syrafast rostfritt stål.

–Materialet är starkt och håller. När båtsäsongen är vilande och den inte används kommer inte linan att få rostfläckar.

Kastankaret fastnar i 9 fall av 10

–Jag fikar helst vid en naturhamn och när jag då styr in mot land och kastar kastankaret fastnar det i 9 fall av 10 i en liten spricka.

 

Olle förklarar att om det inte lyckas på första kastet drar du enkelt in den 10 meter långa linan och gör om.

– Det viktigaste för mig under arbetets gång var att den skulle fungera. Om det inte vore för kastankaret skulle vi inte kunna åka ut till naturhamnar. Att få hjälp av barnbarn eller någon man känner kan man inte förlita sig på.

Premiärkastet från båten

Olle fortsätter glatt att berätta om när han och hustrun provade kastankaret för första gången. Givetvis hade flera prototyper tillverkats hemma men nu var det dags att premiärkasta från båten.

–Min fru kastade och skrek, den fungerar, den fungerar. Det kändes väldigt kul.

Olle tydliggör att kastankaret har varit ett sidoprojekt som han sysslat med för nöjesskull.

–Det är inte ekonomiskt lönsamt men det känns härligt när fler än jag tycker att det är en smart innovation och använder den.

Olle anser att alla med en fritidsbåt som lägger till i naturhamnar har nytta av kastankaret.

Olle Mattsson

Kastankaret går även under namnet ”Katten”

–Det bästa med katten är att den är liten, lätthanterlig och effektiv.

Varför kastankaret kallas för katten är Olle angelägen att berätta om.

–Jag hörde talas om en skeppskatt, som inte gillade att vara till sjöss. När den fick en chans, så hoppade den iland. Skepparen skojade och sade att han nog kunde förtöja båten i katten när den hoppat i land. Därför valde jag att kalla kastankaret för KATTEN.

Olles innovationer hjälper honom i vardagen

Olle har ytligare en innovation som säljs via smartasaker.se. Ett regnöverdrag för skor och byxa som ska användas när du cyklar.

–Just nu har jag inget projekt på gång. Däremot uppfinner jag saker till mig själv som jag behöver i min vardag. Men om det säljs vidare får vi se.  


Läs mer om Kastankaret >>


Omnämnda produkter

Olle Mattsson Olle Mattsson
Kastankare Kastankare
Förenklar tilläggningen i naturhamnar
485 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land