Månadens innovatörer: Mikael och Tomas Ahlsén
Månadens innovation: Barry gransäck


Varje år säljs ungefär tre miljoner julgranar i Sverige och traditionellt sett ska dessa sedan kastas ut under tjugondag Knut. Tvillingbröderna Tomas och Mikael Ahlsén tog fram en gransäck för detta, en innovation som gör att du kan städa ut din gran, barrfritt och miljövänligt.

 
Mikael och Tomas är tvillingbröder och berättar hur de som barn ofta brottades och bråkade. Idag samarbetar de bättre och är innovatörerna bakom gransäcken Barry.

–Jag, liksom brorsan är civilekonom i botten, och jobbade under 90-talet i Tallinn. Jag skrev ofta alster och höll tal vid kalas och samlingar. Jag fick då höra att jag borde sluta jobba med ”business” och i stället fokusera på det kreativa. Kort därefter sökte jag jobb som skribent på en golftidning i Holland, säger Mikael.

Mikaels erfarenhet inom journalistiken tog honom vidare in i reklambranschen.

–Jag startade min reklambyrå 1999 i Göteborg. Jag döpte den till Vargen och drev den i tio år. Senare arbetade jag som kreatör, copyrighter och varumärksstrateg.

”Det var barr överallt i trapphuset”

I början på 2000-talet flyttar Mikael in i en lägenhet på femtevåningen i Stockholm.

–Julen var slut och jag skulle få ner julgranen till soprummet. Men det fanns ingen hiss så jag fick bära ner granen själv. Det var barr överallt i trapphuset. Jag fick sopa länge.

Mikael inser att han behöver en stor säck för att lösa problemet.

–Jag ringer till Tomas och brorsan tycker också att det här är ett problem som vi måste lösa.


Sex månader senare var Barry ute på marknaden.

 

Varje år säljs ungefär tre miljoner julgranar i Sverige.

–Vi förstod att även om Barry är en säsongsprodukt så är marknaden stor och skulle vi lyckas sälja till 5 procent skulle vi vara lönsamma. Nu har både jag och Tomas vanliga jobb och familj utöver Barry, men hade vi satsat allt tror jag att det skulle gå att leva på.

”Det bästa med Barry är kundernas glädje när de upplever gransäcken för första gången”

När Mikael är ute och kör bil har han ofta med sig Barry i bakluckan.

–För skojs skull åker jag ibland runt under jul och knackar på hos kunderna för leverans. Det bästa med Barry är kundernas glädje när de upplever gransäcken för första gången. När de får produkten i handen och känner lycka, då har vi lyckats göra något som hjälper.

 

Barry är tillverkad i återvinningsbar plast

Mikael berättar hur Barry från början var helt unik. Men att det idag finns kopior på produkten, även om Barry sticker ut med sin återvinningsbara plast.

–Det var viktigt för oss att välja en återvinningsbar plast. Den går inte sönder och dess stretchfaktor gör den väldigt tålig. Många har dock en negativ inställning till plast, men om vi återvinner plasten rätt är det ett oslagbart material.

Från början var tanken att bröderna skulle packa alla beställningar själva.

–Vi inbillade oss att vi skulle klara detta. Du kan inte ana hur mycket vi vek i vår lilla lokal i Uppsala. Vi bestämde oss till slut för att lägga produktionen i Tallinn, det var rätt lätt då jag fortfarande har kontakter där. 

Sedan produktionen flyttats till Tallinn har logistiken blivit bättre. 

–Det går idag mycket snabbare och de kan hantera alla paket med sin rutin. De skickar Barry till vår lagerlokal i Stockholm där vi sedan skickar ut till kunden. 

Barry kan användas året om

Försäljningen för gransäcken ökar under oktober månad och toppar sedan under december och januari. Men Mikael tycker att Barry kan användas året om.

–Barry kan användas när du ska köra bort trädgårdsavfall till sopstationen, eller för att skydda din grill eller motorcykel. Säcken är även bra att förvara bildäck och cyklar i. Vi har tittat på att eventuellt ta fram ett syskon till Barry, en säck för att förvara känsliga saker i. Kanske är det något för framtiden.


Omnämnda produkter

Tomas och Mikael Ahlsén Tomas och Mikael Ahlsén
Barry gransäck Barry gransäck
Tar hand om både julgranen och höstlöven
75 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land