Innovatör Mia Ekblad

Innovatör: Mia Ekblad

Innovation: Frukt- och grönsakspåsen Veggio


De växande miljöproblemen med plast i havet fick Mia Ekblad att sätta igång med en idé hon hade haft länge. Nämligen återanvändbara frukt- och grönsakspåsar.

Mia Ekblad bor med sin familj i Hovås utanför Göteborg. Hon har länge jobbat med kommunikation, media och affärsutveckling, ofta som konsult åt andra. Hon har även utvecklat egna idéer – till exempel en baddräktskollektion där hon var först i Sverige med olika storlek på över- och underdel på bikini. Tanken om en återanvändningsbar frukt- och grönsakspåse har Mia haft i nästan tio år men olika omständigheter gjorde att hon inte drog igång idén fullt ut.

– Men för två år sedan när debatten om plasten i haven och plastpåsar specifikt började komma under luppen, kände jag att jag inte kunde vänta längre, berättar Mia. Jag fick med Klas Forsberg och Håkan Tiderman på tåget och vi satte igång att jobba fram en mer färdig produkt.

 

Mycket jobb bakom en till synes enkel nätpåse

Frukt- och grönsakspåsen Veggio är en kvalitetsprodukt vilket man kanske inte tror när man först ser den och tänker en ”tygpåse”. Men den ska fungera i dagligvaruhandeln och hålla länge så det ligger mycket arbete bakom utformningen som sömnad, tygets genomskinlighet, bärkraftighet och tvättbarhet. Påsen måste också hålla för alla lagkrav inom livsmedelsindustrin.

– Lagkraven var svåra att förstå sig på, säger Mia. En självklarhet att de finns, men hur fungerar det?  Idag har vi med beröm godkänt från RISE (Research Institute of Sweden) som har testat Veggio för säker kontakt med mat, vilket känns jätteskönt. Med deras bedömning är vi godkända i hela EU.

En stor utmaning för trion har varit att förstå vad som faktiskt är det bästa miljöalternativet idag och att producera påsarna till ett pris som människor är beredda att betala.

Påsen är i polyester som för tillfället är det bästa miljömässiga alternativet med de egenskaper som vi behöver, berättar Mia. Organiska material reagerar med de mögelsporer som finns i frukt och grönt. Påsarna måste även tåla stor vikt utan att stretcha, de måste vara genomskinliga för dagligvaruhandelns kassörskor samt hålla för många tvättar. De flesta textilier är också oerhört vattenkrävande i sin tillverkning, vår polyester är väldigt vattensnål i jämförelse.

 

Frukt- och grönsakspåsen Veggio

Mycket arbete ligger bakom frukt- och grönsakspåsen som fått ett väldigt positivt mottagande. 


Bra samarbete och olika kompetenser avgörande för att lyckas

Vägen fram till färdig produkt började med sönderklippta ryggsäckar, jackor och andra produkter med nättyg på. Efter de initiala kontakterna med fabrikerna kom prover på olika tyger som skulle kunna fungera. De första prototyperna tog ca sex månader att få fram och testades sedan på olika typer av butiker som kom med bra synpunkter.

Först efter arton månader var påsen redo att ligga i butik. Men även efter det har det gjorts förändringar. En kedja bytte scanningsetiketter så etiketterna inte längre fastnade på påsen. Lösningen blev en fastsydd lite större etikett som fungerar bra att klistra prislappen på.

– Utan mina samarbetspartners Klas och Håkan hade jag aldrig orkat dit vi är idag, säger Mia. Klas har ett fantastiskt tålamod med leverantörer och klurar på detaljerna i utformningen medan jag drar de stora svepen kring idén och införsäljning. Håkan är den som står för det grafiska och kommunikationen kring produkten.


”Vem vill inte minska plasten på vår jord?”

– Vi som företag driver på utvecklingen för att hitta fossilfria alternativ som även fungerar med vår kravspec i övrigt, säger Mia. Vi är med i ett par olika projekt med olika aktörer för att driva utvecklingen framåt. Det är en spännande och givande process men tar lång tid. 

Det enklaste, enligt Mia, har varit att sälja själva produkten när den väl var klar. Frukt- och grönsakspåsen har fått ett väldigt positivit mottagande.

– Många säger att de bara gått och väntat på något sådan här alternativ. Det finns ju inte någon som inte vill minska på plasten på vår jord, avslutar Mia.

 

 

 

Mias favortier på SmartaSaker:

Twister kabelvridare
”Får adventsstjärnan att hänga rakt – allas dilemma i adventstider. Det är min kollega Klas Forsberg som uppfunnit den!”

Twister kabelvridare

Stirr ”Räddar beschamelsåsen när jag gör fyra saker i köket samtidigt.”


Stirr automatisk omrörare

Popcorn maker ”Gör att barnen säkert och enkelt kan poppa riktiga popcorn själva.”

Popcorn maker för mikronOmnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land