Mattias Andersson innovatör

 

Innovatör: Mattias Andersson
Innovationer: Bl.a Music Rocks, Konversett & Surprajs överraskningskortMattias Andersson har minst sagt många strängar på sin lyra; guide, reseledare och idéspruta som ständigt hittar på nya innovationer och koncept. Genom åren har Mattias utvecklat många olika produkter – alltid med utgångspunkt att ha så kort väg så möjligt från idé till färdig produkt.

”Ta hjälp av andra och var beredd att omvärdera”

Mattias Andersson är 43 år och kommer från Holmsund, strax utanför Umeå. Som guide och färdledare har Mattias bott en hel del utomlands men i dagsläget är han tillbaka i Sverige och bor både i Göteborg och Härnösand. Planen är att hitta ett boende som även kan fungera som mötesplats och idéverkstad.

– Sedan tidig ålder har jag alltid varit intresserad av folk som bryter mönster, berättar Mattias. Jag tror min första lilla uppfinning var en fiskefälla för bäcköring och sedan dess har jag ett tiotal produkter på mitt arma samvete. Under åren har jag även vunnit en del idétävlingar och även under en tid livnärt mig på att sälja idéer.

– Utgångspunkten är att det måste vara en låg tröskel från tanke till färdig produkt och marknad, fortsätter Mattias. Idéer brukar det finnas för mycket av i mitt huvud, så det gäller att umgås med människor som kan hjälpa dig på vägen samt vara beredd att omvärdera den initiala tanken och idén. Processen för att ta fram produkter är inte så märkligt – jag brukar resonera att om vi kunde åka till månen för 50 år sedan så är det klart man kan spotta fram roliga produktidéer ett halvt sekel senare. Det finns fortfarande en massa små och större vardagsproblem som saknar lösningar – det är bara att titta sig omkring.

Mattias stora inspirationskälla för att tänka annorlunda är bland annat Interesting.org samt Anders Meiton vid Idébanken och det eminenta företaget BittraBritta. Han har en stor förkärlek till den lilla företagaren som har hittat sin passion och kan dela med sig och gå från tanke till hållbart företag och livnära sig på sin passion. En annan drivkraft för Mattias är att lösgöra tid vilket är fullt möjligt med de passiva inkomster som genereras av produkter.


Spelet Music Rocks 
Music Rocks går ut på att snabbt komma på en låttext som matchar de bilder tärningarna visar.


Music Rocks – från idétärningar till musikspel

– Min uppfinnarkollega Marcus Persson hade en idé kring tärningar med bilder, berättar Mattias. Bilderna skulle användas för att generera fler produktidéer men vi insåg att det förmodligen bara är vi själva som är så nördiga som samlar på produktidéer genom idétärningar. Så vi tänkte om och gjorde nya bilder på olika roliga aktiviteter man kan göra utomhus! Detta projekt blev dock mindre lyckat, så vi tänkte på nytt så det knakade och landade till slut i tärningsspelet Music Rocks – kasta tärning och sjung en sång!

Music Rocks går ut på att snabbt komma på en låttext som matchar de bilder tärningarna visar. Spelet har många olika spelformer som roar i timmar och passar hela familjen! Johan Röstwall – en duktig designer – hjälpte Mattias och Marcus med att färdigställa spelet. Han designade lådan och tärningar med alla bilder. Piktogrammen (de enkla stiliserade bilderna på tärningarna) föreställer de 60 mest förekommande orden i hitlåtar sedan anno 1890.


Från idé till leverans på tre veckor!

– Problemet ibland är att folk i omgivningen inte tror att det går, säger Mattias. Men då får man omge sig med folk som är positiva och som har lite snack och mycket verkstad i sig. Sen finns det förvisso en hel del småföretagsinkubatorer som erbjuder sin hjälp men även där kan jag tycka att det saknas lite drivkraft och know-how. För en småföretagare är det också ibland svårt att finansiera produktionen, men som tur är finns det sidor som exempelvis Fundedbyme, Kickstarter m.fl som är fantastiska för att inkassera ett mindre kapital. 

– Många tror många att det tar lång tid från idé till färdig produkt, fortsätter Magnus. Men min senaste lilla produkt Monsterspray, en enkel liten rolig sak som skrämmer bort monster och gör att barn sover bättre, bevisade verkligen motsatsen. Från att vi satt och skissade på en idé tog det bara tre veckor innan de första lådorna landade från fabriken! 

– Av de produkter jag har tagit fram är ungefär hälften producerade i Sverige men problemet är att kostnaden helt enkelt blir för hög om det inte görs i stora volymer. Jag har valt att producera några produkter i Kina då de är på hugget, professionella och med dagens teknik fungerar dessutom kommunikationen utmärkt!

Konversett 
Konversett, servett med samtalsämnen – en annan av Mattias produkter – är servetter med kluriga och roliga budskap till hjälp för att inleda en konversation mellan bordsgrannar som inte känner varandra eller som tömt ut alla samtalsämnen.Framtidens resebyrå med destination okänd

Mattias har flera spänande idéer på gång. Bland annat en idé om en mindre resebyrå där gästerna inte vet på förhand vart de ska åka men får vissa fingervisningar.

– Arbetsnamnet är Destination Okänd, berättar Magnus. Vad jag saknar för att verkställa detta är en god partner så jag är på jakt efter det. Utöver det har jag nära kontakt med ett spelbolag och har pitchat en idé kring vadslagning och huspriser. Jag hoppas att Hemnet vill lyssna på denna idé också. Utöver det har jag en liten fiffig produkt som handlar om toalettklotter som borde finnas i handeln framåt den tidiga våren. Jag klurar även på ett sittunderlag som ska se ut som en stjärt – får kanske kalla den Fjällröven. Humor är rätt bra när det gäller att ta fram nya produkter!
Mattias favoriter på SmartaSaker:Clug - cykelställ

Cykelhållare Clug
”Då jag själv bor på 19.9 m2 så attraheras jag av alla dessa smarta fiffiga saker som skapar plats och löser små vardagsproblem. CLUG är ett av dem. Smarta lösningar för vardagsmänniskan.”


 Våffelkorgsjärn, dubbelt

Våffelkorgsjärn
”Våfflor har väl funnits sedan Jesus gick i sandaler och världen över. Men genom att titta på konstruktionen av en glass-strut har vi nu fått en ny våffelvariant. Så enkelt och en bra gränssnittsskridande idé samt praktiskt och GOTT.”

 Magnogrip

Magno Grip Magnetarmband för hantverkare
”Ett magnetarmband som hjälper hemmafixaren. Så fiffigt att ha spikar och skruva kring sin handled då det är dags att sätta ihop IKEA-möblerna eller spika upp en tavla.” 


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land