Martin Enkler och Ove Hammarberg
Innovatörer: Martin Enkler & Ove Hammarberg
Innovation: Ergonomiska planteringsspaden

Martin Enkler grundar Svea Redskap år 2002 och några år senare blir även Ove Hammarberg en nyckelperson i företaget. Ergonomiska trädgårdsredskap som minskar belastningsskador är något de båda tycker är viktigt. Deras produkter, den ergonomiska planteringsspaden säljs inte bara på hemmaplan i Knutby utan är eftertraktade runt om Europa.

Allt börjar med att Martin använder sig av en hjulhacka på jobbet. När han provar att rensa grusgången med hjulhackan går arbetet snabbare och han får inte lika ont i kroppen. Idén till Svea Redskap börjar gro och idag sköter Martin företaget samt utvecklingen av nya produkter. Tills sin hjälp har han Ove som har en betydelsefull roll inom Svea Redskap. Företagets varumärke heter Lucko och på deras hemsida finns en blandning av trädgårdsredskap som Martin och Ove tagit in från annat håll samt deras egna innovationer.

Den ergonomiska planteringsspaden är en produkt de båda tagit fram.

Herrarna från Knutby
Båda Martin och Ove bor i Knutby och har därmed en god kännedom om varandra.

–Jag hade en bilmeck tillsammans med min bror förut. Jag lagade ofta Martins bil och sen började vi prata om jobbmöjligheter, säger Ove.

År 2006 blev Ove anställd och börjar utveckla nya produkter tillsammans med Martin.

Odlingsintresset planteras i skolåren
Martins odlingsintresse börjar när han går i skolan och eleverna får ta hand om en kolonilott. Ove har inget odlingsintresse utan beskriver sig själv som mer tekniskt lagd. Han kommer med nya infallsvinklar och därför menar både Ove och Martin att de kompletterar varandra på bästa sätt.

Ergonomi är en viktig del i företaget
Trädgårdsredskap för grönsaksoldlare och för yrkesfolk inom kommun och kyrka är en stor del av Svea Redskaps kundkrets. Inom dessa yrken finns enorma belastningsskador och det är något som både Martin och Ove tycker är viktigt att minimera. Därför är ergonomi en viktig del av företagskulturen.

– ­Med våra trädgårdsredskap vill vi avlasta handleden och minimera skador. Det är viktigt att tryckpunkten är rätt på den planteringsspaden, säger Ove.

”En banan inspirerade oss till ny design”
En dag sitter Martin och Ove på kontoret. Martin äter sin vanliga frukost, en banan. Han håller bananen i handen och där och då börjar han och Ove att bolla idéer om en design för en ergonomisk planteringsspade. En böjd form, likt en banan, som gör att man kan ta i men inte belasta handleden.

–Det är ofta såhär vi kommer fram till nya produkter. Vi spånar med varandra och en banan inspirerade oss till en ny design, säger Martin.

Ove berättar att den böjda formen fördelar trycket jämfört med en vanlig spade. Mer ergonomisk och mindre belastning. Idén föddes vid frukostmötet men det skulle ta flera år innan planteringsspaden började säljas. År 2019 var både Martin och Ove nöjda med produkten och lanserade den på marknaden.Ergonomisk planteringsspade
”Låt idén mogna och ha inte för bråttom”
Martin och Ove produktutvecklar tillsammans eftersom de båda anser att teamwork ger bäst resultat.

–Det är viktigt att man kommer ihåg att den första lösningen sällan är den bästa. Låt idén mogna och ha inte för bråttom, säger Ove.

Material och tillverkning

Ogräsrensaren och planteringsspaden tillverkas i Småland i en by som heter Gnosjö. Att tillverkningen skulle ske i södra Sverige har främst att göra med kontakter och rekommendationer på stan.

–I Gnosjö finns många företag och visst är alla konkurrenter men man hjälper ändå varandra. Det är något unikt som jag inte tror existerar i resterande landet, säger Ove.

En del av Svea Redskaps produkter består av plast då de håller produktionskostnaderna nere. Däremot har både Martin och Ove framtidsplaner om att utöka valmöjligheterna för flera typer av material.Ergonomisk planteringsspade
Framtidsplaner
Eftersom Martin och Ove inte sysslar med produktionsutveckling på heltid tar det tid från att en idé blir till en färdig produkt.

–Annat prioriteras och företaget måste skötas. Ibland kommer nya produkter i andrahand, säger Martin.

Däremot drömmer både Martin och Ove om att i framtiden börja göra redskap i trä och prova miljövänliga plaster. Idag är deras trädgårdsredskap eftertraktade i Sverige men en stor del av köpkraften finns i övriga Europa, främst i Storbritannien och Tyskland.

–Det är svårt att förutse produktutvecklingen men att vi ska producera trädgårdsverktyg i trä, den bollen är redan i rullning, säger Martin.

Läs mer om den planteringsspaden


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land