Maria Liljekvist
Innovatör: Maria Liljekvist
Innovation: Insektsnät till parasoll

Den svenska sommaren är underbar och Maria Liljekvist har med sitt insektnät till parasollet sett till att sommaren blir ännu härligare. Maria blev under sin tid i Florida inspirerad av alla verandor av nät, vilket ledde till att hon tog fram sin innovation. Airhouse är ett uterum av tunt myggnät som ser till att du kan njuta av sommarkvällen utan att störas av insekter.

 

–Min innovation är till för den som älskar att sitta ute sköna sommarkvällar och vill slippa alla djur med vingar, säger Maria.

 

Maria bor i Skåne men är ursprungligen från Stockholm. Hon har bakgrund inom reklambranschen men driver sedan 2013 ett eget företag som importerar inredningsaccessoarer och presentartiklar från det amerikanska företaget Rifle Paper CO.  

 

 

Men innan Maria gör sig hemmastadd i Skåne bor hon i USA, Florida. Hon och hennes man Matz flyttar dit och under deras 6 år där får de sina två barn.

 

Idén till Marias innovation börjar slå rot när Maria ser alla amerikanska hus med vackra verandor. Men amerikanerna har inte glasverandor. Maria berättar att flera av dem har nätverandor för att slippa störas av flygande insekter.

 

Maria förklarar nätet som en minimal barriär som skyddar mot flygfän men som ändå bibehåller känslan av att vara utomhus.

 

–Med svart nät får man samma illusion som genom ett par solglasögon, det blir lite mörkare och något starkare färger. Man tänker knappt på att det är nät. Våra ljusa sommarkvällar gör att de försvinner för ögat. När mörkret sedan faller är det mysigt där inne med några levande ljus och en filt över benen.

 

Maria berättar att hon precis som de flesta svenskar provat de mesta för att skydda sig mot mygg.

 

–Jag har provat myggljus och diverse myggmedel. Men jag ville ha något som gjorde att man kunde sitta ute ostört.

Insektsnät till parasoll

 

Av billiga gardiner sys den första prototypen upp

 

När Maria var mammaledig börjar hon skissa på en idé tillsammans med sin man. Av billiga gardiner syr hon 2009 den första prototypen.  

 

 

–Den första prototypen sydde jag upp själv men jag använde mig av en sömmerska när vi tog fram prototyp nummer två, vilket var den jag visade upp för vänner och bekanta. Det Airhouse som vi använt oss av vid fotografering är ett av de första färdiga exemplaren vi tog fram.

 

Prototyperna skiljde sig inte så mycket ifrån varandra. Grundidén var alltid den samma men under arbetets gång förändrades detaljer som hur nätet skulle fästas i marken och hur man bäst hänger upp det.

 

 

Maria tycker att det svåraste med att ta fram innovationen var att hitta en fabrik som kunde tillverka.

 

–Det är som ett stort monstertält, det är gigantiskt. 14 meter tyg är inte lätt att hantera och många fabriker backade när de förstod hur stort det var.

 

Det var viktigt för Maria att inte sy upp för stora volymer utan att hon istället ville testa med några få.

Insektsnät till parasoll

 

”Det roligaste var att spåna idéer och sedan känslan av att kliva in i tältet”

 

–Min envishet, att det tillslut blev en färdig produkt är jag nöjdast med. Plus valet av myggnät av bra kvalitet.  

 

Maria tror att hennes envishet var en viktig egenskap att ha med sig under processen, då det krävs för att kunna fortsätta framåt och kvalitetssäkra det slutgiltiga resultatet.

 

–Det roligaste var att spåna idéer och sedan känslan av att kliva in i tältet. Att se om jag tänkt rätt.  

Insektsnät till parasoll

 

”Jag tror inte att det finns något liknande på den svenska marknaden”

 

Maria har satsat på ett nät av riktigt bra kvalitet. Det är slitstarkt, tunt och följsamt. De tunna trådarna är knutna och inte enbart vävda, vilket gör att det inte skadas. Maria förklarar att vissa nät är som en nylonstrumpa, det kan lätt få en ”maska” och så är den fria sikten förstörd.

 

–Så blir det inte på mitt nät. Det är starkt men samtidigt mjukt. Jag tror inte att det finns något liknande på den svenska marknaden, men det ska jag låta vara osagt.

 

Nätet sys upp i Europa, och förlängningsribborna är tillverkade i Kina. En god vän som redan hade tillverkning där hjälpte oss med dem.

 

Hittills har Maria endast fått positiva kommentarer kring hennes innovation. Men hon har idag inga planer på nya innovationer då hennes företag växer och bygger ut och hon har fullt upp med det.

Läs mer om insektsnät till parasollet >> 


Omnämnda produkter

Maria Liljekvist Maria Liljekvist
Insektsnät till parasollet Insektsnät till parasollet
Skapa ett uterum fritt från geting och mygg
2800 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land