Innovatör Louise Peterson

Innovatör: Louise Peterson

Innovation: Kabelhållare för elverktyg

  

Louise Peterson kommer från Örebro och har bland annat jobbat som florist. Hon har alltid haft ett stort intresse för trädgård så det är ingen tillfällighet att hon utvecklat en produkt som underlättar trädgårsarbetet.

Det var när Louise klippte häcken som även kabeln till häcksaxen råkade bli avklippt. Det var andra gången det hände eftersom kabeln ofta hängde i vägen.

– Där och då fick jag idén att det vore bra om kabeln var bakom mig istället, berättar Louise. Kanske kunde jag fästa den i ett clips i byxlinningen? Jag hade provat att lägga kabeln bakom nacken, som många gör, men tyckte att det var obekvämt.

Lösningen på problemet stannade som en tanke till en början. Men sedan läste Louise i dagstidningen att Resurscentrum i Värmland och Örebro sökte idéer från kvinnor som eventuellt kunde leda till fler arbetstillfällen.

­– Jag tog mod till mig och lämnade in mitt bidrag som jag trodde skulle hamna i papperskorgen, säger Louise. Istället blev jag en av elva vinnare som fick chansen att få ut sin produkt på marknaden!

 

Enkelt att komma igång med bra hjälp från Almi

Som en av vinnarna i tävlingen fick Louise en bra start för att utveckla sin produkt. En del av priset var att få hjälp genom ALMI, både ekonomiskt och med kontakter. Hon deltog även i kursverksamhet för att lära sig mer om alla steg i processen från idé till färdig produkt.

– Första prototypen och även lösningen på hur kabeln skulle löpa i kabelhållaren, gjordes av en designer i Vikmanshyttan, berättar Louise. Prototypen visades senare på Tekniska mässan i Älvsjö, där den fick bra omdömen!

Det visade sig vara dyrt att tillverka verktyget som behövs för att producera kabelhållaren. Av den anledningen hamnade tillverkningen i Kina istället för i Sverige. Eftersom kabelhållaren har en teknisk lösning togs även ett patent.

– För mig var det viktigt att hålla kostnaderna nere och jag gjorde därför min egen hemsida, säger Louise. Det är också bra att lära sig bokföring och annat man behöver tänka på om man vill starta företag.

 Kabelhållare för elverktyg

Kabelhållaren ser till att elsladden inte kommer i vägen. Sladden kan löpa fritt genom hållaren eller ligga i låst läge.

En utmaning att sälja och marknadsföra

Att se det färdiga resultatet var roligt och spännande och Louise började sälja kabelhållaren på trädgårdsdagar i Örebro samt till lokala företag.

– Det som jag tycker har varit svårast är marknadsföring, säger Louise. Jag har provat lite olika varianter. Bäst resultat har jag fått genom att kontakta rätt person på ett företag. Ibland har jag åkt dit och visat hållaren, ibland ringt eller mailat. Ofta har de gjort en mindre beställning, för att testa på sina kunder.

En rolig händelse med kabelhållaren var när några tjejer i Karlskoga, som gick sitt sista år i ett tekniskt program, startade UF-företag med kabelhållaren. Det innebar att de fick lära sig starta upp, driva och lägga ner ett företag. Det fungerade riktigt bra för dem och de gick vidare till final i Stockholm.

– Jag har haft många idéer på lösningar i vardagen, säger Louise. Men eftersom jag vet att idén måste vara tillräckligt bra för att löna sig att gå vidare med, har jag avstått. Många kanske gillar din idé, men hur många vill köpa den?


Läs mer om Kabelhållaren >>>>>Louise favoriter på SmartaSaker:

 
Tändstål Swedish FireSteel

Tändstål Swedish FireSteel”Fungerar i alla väder samt även har en visselpipa.”Reflekterande regnskydd till cykelkorg
Regnskydd till cykelkorg ”Väldigt praktiskt.”

Dörrklocka för katten
Dörrklocka för katten


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land