Innovatör Krister RuthInnovatör: Krister Ruth
Innovation: Fastgrip SkidhållareKrister Ruth är född i Arjeplog på tidigt 70 tal men bor numera i Obbola, solsidan av Umeå. Han har jobbat med försäljning hela sitt liv, både i eget företag med olika agenturer såsom Vila, Tigi och KMS California samt i sitt nuvarande jobb på Nolia som affärsutvecklare och projektledare. 

– Jag har ett skidspår ca 300 meter från mitt hus och jag går dit när jag ska åka längdskidor, berättar Krister. Jag har köpt alla varianter av bärredskap för att underlätta bärandet men inget som fanns på marknaden kunde hantera skidor och stavar samtidigt på ett bra sätt. Jag använde en variant och när jag hade monterat den fel en gång för mycket, så blev jag förbaskad och tänkte att nog borde det finnas ett bättre sätt att bära sina längdskidor och stavar.

Krister gick hem och insåg att om man fäster något i skidbindningen så kommer man att få perfekt balans. Han fick då den lysande idén att ta fram ett handtag som man enkelt skulle kunna fästa i bindningen och som gör att man kan bära både längdskidorna och stavarna samlade.


Krångligt att få till en fungerande prototyp

Från idé till färdig produkt behövdes nio olika prototyper och fem år. Eftersom det finns olika tillverkare och olika system på skidbindningarna så var det väldigt mycket att förhålla sig till och vid ett flertal tillfällen så var det bara någon millimeter som gjorde att Krister och hans team var tvungen att skrota prototypen och ta fram en ny. 

– En stor fördel var att jag tidigt involverade en stål- och plastexpert som hjälpte mig med otroligt mycket kunskap kring hur stål och plast fungerar vid användning och vid fullskalig produktion, säger Krister. Det har gjort att Fastgrip är praktiskt taget oförstörbar, väldigt smidig och mycket enkel att använda. 

Enkel att använda och inget klister på kläderna

En bland de första som testade Fastgrip var Niklas Jonsson, tidigare OS-hjälte i längdskidor. Han testade den både på sina egna skidor och på barnens och det blev med beröm godkänt.

– Fastgrip har fått ett fantastiskt mottagande, berättar Krister. Det verkar som det är många längdskidentusiaster där ute som upplever problem när man ska bära sina längdskidor och stavar samlade. För att inte tala om det eviga eländet att få klister på kläderna när hela sin utrustning ser ut som plockepinn och man ska försöka bära med en liten uns av värdighet.


Fastgrip Skidhållare
Fastgrip är ett handtag som man enkelt fäster i bindningen och som gör att man kan bära både längdskidorna och stavarna samlade.


Svensk tillverkning och världen som marknad

Fastgrip tillverkas i Sverige på två olika fabriker. Först tillverkas en stålbygel av rostfritt stål som ser ut som ett U som sedan skickas till plastfabriken som placerar den i ett verktyg och formsprutar plasten runt stålbygeln. Det är det främsta stålet och plasten som används vid tillverkningen av Fastgrip. 

Nyligen introducerades ett väggfäste som går att använda tillsammans med skidhållaren. Tanken är att inte bara underlätta när längdskidorna ska bäras utan även när de ska stuvas undan.

– Jag har massa idéer men allt har sin tid, säger Krister, så nu är fokus på att introducera Fastgrip och Fastgrip Wall Rack för hela världen.

Kristers favoriter på SmartaSaker

Hållare för PET-flaska

Hållare för PET-flaskor ”Måste vara perfekt för mindre barn, äldre och svaga händer att hälla med.”

Reflexspray permanent 

Reflexspray permanent ”Smart produkt som hjälper att synas i mörkret.”

 Hövding- airbag för cyklister

Hövding ”Cykelhjälm med airbag, genialiskt!”


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land