Ella Stemme
En tillbakablick på SmartaSakers resa – då och nu!

År 2006 grundas SmartaSaker och i april 2021 firar företaget 15 år. Men SmartaSaker har inte bara åldrats, de växer så det knakar. Deras lager i Morgongåva, fler anställda, över 1000 artiklar i sortimentet, trogna kunder och en marknad i Norge, är bara några tecken på att den unika affärsidén fungerar. 

Det har länge funnits gott om inredningsbutiker och presentaffärer. Men att samla smarta och innovativa prylar på ett och samma ställe var unikt.Med den utgångspunkten grundades SmartaSaker 2006 och VDn Ella Stemme har vart med sen start. Ella berättar att idén är densamma som för femton år sen. Produkterna i sortimentet ska alltid fylla en nyttig funktion som ska underlätta vardagen, göra oss glada eller vara en uppskattad present.

 

–Vi kunde hitta något smart här och något smart där, både hos kända svenska butiker men även mycket utomlands.  På engelska finns till och med ett eget ord för detta – gadgets, säger Ella Stemme.

SmartaSakers butik i Stockholm

SmartaSaker handplockar & testar hela sortimentet!

 Från början har svenska innovationer varit en nisch och är än idag något SmartaSaker värdesätter högt. Ella förklarar att det är spännande att lyfta innovatören bakom produkten och kunna berätta om resan de har gjort. Förutom att lyfta svenska innovationer har SmartaSaker en unik policy, att prova produkten innan den säljs. En hel del prylar testas alltså utan att ta sig in i SmartaSakers sortiment. Tanken är att innovationen ska vara hållbar och lättanvänd, att kunden slipper få hem en produkt som inte håller måttet.

 

–Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga och bli nöjda när de handlar hos oss. För att bli nöjd måste kunden få en produkt som vi kan stå bakom kvalitetsmässigt och som gör det den lovar, säger Ella.

SmartaSaker klimatkompenserar sina frakter


”Jag är stolt över att vi var bland de första e-handlarna som började klimatkompensera våra frakter.”

 

Förutom att garantera hållbara produkter har SmartaSaker tagit flera kliv för en mer miljösmart e-handel. I lite mer än två år har SmartaSaker klimatkompenserat sina frakter. De har fram till idag kompenserat för 92 ton koldioxid (CO2). Förutom transporterna är de även självförsörjande på el. Lagret i Morgongåva drivs av solenergi och bergvärme och företagets kontor och butik i Stockholm drivs av el från egen vindproduktion från Ljusterövind.

 

” Jag är stolt över att vi var bland de första e-handlarna som började klimatkompensera våra frakter, säger Ella. ”

SmartaSakers butik i Stockholm 

”Det känns lite svindlande att fira 15 år– tänk att vi kunnat starta bolaget hemma i vardagsrummet och få det till den omfattningen det är idag.”

 2006 packades de första ordrarna från Ellas vardagsrum. Men när leveranserna började dyka upp på lastpallar utanför hemmet var det dags att ta klivet att skaffa en lagerlokal.

 

”Det känns lite svindlande att fira 15 år– tänk att vi kunnat starta bolaget hemma i vardagsrummet och få det till den omfattningen det är idag.”

 

SmartaSaker har haft flera adresser med mindre lokaler. Men det var inte förrän 2016 det riktiga lyftet skedde, när flyttlasset gick till Sankt Eriksplan, där både butik och kontor idag ligger.

 

” År 2018 inledde vi ett samarbete med våra syskonföretag i Morgongåva och kunde därmed flytta vårt lager och logistik dit. Tack vare detta har vi idag snabbare leveranser och bättre fraktvillkor.”

 

”Inom kort tror jag att SmartaSaker kommer lanseras i flera grannländer”

 

I november 2020 lanseras den lokalanpassade e-handeln i Norge och togs emot med öppna armar. Inför framtiden är Ella hoppfull och har flera spännande projekt på gång. I nuläget jobbar SmartaSaker med mindre influensers och att hålla sig à jour och hitta nya samarbeten för att stärka varumärket.

 

”Inom kort tror jag att SmartaSaker kommer lanseras i flera grannländer.”


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land