Månadens innovatörer – Elin Mårtensson & Johan Lindsgård

Innovatörer: Elin Mårtensson & Johan Lindsgård

Innovation: GluGo – hållare för hushållspapper


Elin Mårtensson och Johan Lindsgård hade svårt att hitta en pappershållare som höll måttet och utvecklade istället en egen. Resultatet blev GluGo, en hållare där men enkelt river av pappret med en hand.


Termosmugg gav inspiration till pappershållare

Elin och Johan bor i Jönköping och tillsammans driver de företaget Lindsgård Design. Johan studerade produktutveckling med möbeldesign på Nässjö Träcentrum och Elin har en bakgrund som föreläsare inom psykisk ohälsa. 

– Jag har så länge jag kan minnas tyckt det varit kul att skapa, säger Johan. Det är själva processen i sig som är min drivkraft. Att se något nytt växa fram som kan underlätta för människor i vardagen. Det kallar jag belöning.

När Elin och Johan startade sitt företag tog de in en termosmugg med vakuumfunktion i botten. En lysande uppfinning där muggen kan inte välta men lyfter man den rakt upp så släpper vakuumet. När de senare inte kunde hitta en papperhållare som höll måttet kom vakuumfunktionen till användning.

– De pappershållare vi kunde hitta var antingen för tunga och bökiga att förflytta, berättar Elin, eller så var de för lätta och välte utan att man höll emot med andra handen. På alla modeller var själva låsningsfunktionen för klen. Så vi bestämde oss för att ta fram en hållare som var lätt att bära men samtidigt inte välter då man river av papper.  


Låsningsfunktion största utmaningen 

Under ett halvår jobbade Elin och Johan med att ta fram prototyper. Eftersom vakuumet redan fanns och var beprövat så lades den mesta tiden på själva ”armen”. Den stora utmaningen under processens gång blev att hitta en bra låsningsfunktion – den del som ska stå emot då papperet rivs av. Den måste vara fixerad för att vara stabil men samtidigt flexibel för att följa pappret då rullen minskar i diameter efter användandet.

– Det handlar om att inte snöa sig blind utan bredda sitt tankemönster, berättar Johan. Rätt som det var så fanns där en lösning på även detta problem. En ”arm” som klämmer fast papperet så det inte fortsätter att rulla då det är dags att riva av. Den funktionen tillsammans med vakuumfunktionen i botten leder till att du inte behöver vidröra pappershållaren alls utan bara papperet vid användandet.


Glugo hushållspappershållare
Med vakuumteknik i bottenplattan står pappershållaren stadigt på bordet. En smart arm håller fast rullen och gör det enkelt att riva av pappret med en hand.


Lärorikt samarbete med tillverkare

Som många andra produkter idag tillverkas pappershållaren i Kina. Elin och Johan har haft en nära samarbete med tillverkarna och fått bra insyn i själva produktionen. Tillsammans med tillverkaren har de sett till de krav gällande miljö och materialval som ställs på en produkt på den skandinaviska marknaden uppfylls.

– Samarbetet med tillverkarna har varit både lärorikt och fungerat väldigt bra, berättar Johan, så vi är inte främmande med att fortsätta utveckla produkter ihop i framtiden. Vi har redan nu en spännande produkt på ingång och tankar om fler kluriga lösningar föds hela tiden.

– Jag har alltid prioriterat att hjälpa andra människor, avslutar Elin. Att nu få skapa produkter som kan underlätta människors vardag känns fantastiskt kul! Fortfarande hjälpa, men på ett nytt sätt än tidigare.Elins och Johans favoriter på SmartaSaker:

GPS till hund

GPS till hund ”Tryggt! Hundägare som vi är båda två.”

Automatisk tvålpump Otto
Automatisk tvålpump: ”Hygienisk, smart och fräsch.”


Biltvätt miljösmart kit

Biltvätt Ultraglans: ”Miljövänlig, säger allt. Enkelt och smidigt. En smart sak, helt enkelt.”

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land