Månadens innovatör: Dag Nordström
Månadens innovatör: Dag Nordström
Månadens innovation: Brusreducerande skydd Windfree

Cykla, rida, springa, paddla, skejta, segla – vi förflyttar oss snabbare än vad våra öron klarar av och under blåsiga dagar är det ännu mer påfrestande. Dag Nordström blev trött på det dånande bruset och tog fram Windfree, en innovation som reducerar vindbruset men som samtidigt gör att du hör din omgivning klart och tydligt. Windfree riktar sig till alla som vill stänga ute vindbruset.

Dag bor en bit utanför Västerås och berättar hur han älskar lantlugnet. Han vill bo tyst och stilla men själv är han aktiv och intresserad av både cykling, segling och att paddla kajak.

 

–Jag tycker om att ha saker att göra. Jag har byggt min kåk och upplever att jag mår bäst när jag är i gång.  

 

Dag jobbar med utställningar och butiksmaterial och menar att hans erfarenhet därifrån gjort att det blev ett naturligt steg att bli innovatör.

 

–Jag har haft turen att ha många kontakter via jobbet och fått tillgång till mycket material och materialkunskap för att kunnat hålla nere kostnaderna vid utvecklingen av Windfree.  

”Jag började cykla men irriterade mig på vindbruset”

 

–Jag började cykla men irriterade mig på vindbruset. Jag hörde inte vad folk sa till mig då vinden tog över. Men hörselskydd var inte ett alternativ för jag behövde fortfarande höra bilarna och naturens ljud.

 

Dag börjar fundera över olika lösningar.

–Under denna period hade jag köpt ett konkursbo där en kubik med skum ingick. Jag satte i gång att göra prototyper och satt skummet i cykelhjälmen. Jag märkte snabbt att resultatet blev bra och att användningsområdet skulle bli mycket större än till bara cyklister. 

Brusreducerande skydd Windfree

Hjärnan blir trött efter en blåsig dag utomhus

–Om du seglar, paddlar, cyklar eller vistas utomhus en blåsig dag kommer hjärnan att bli trött. Då hjälper det att ha en Windfree. 

Dag förklarar att hjärnan inte är konstruerad för att bearbeta brusljud.

– Hjärnan blir trött eftersom den försöker ta reda på varifrån vindbruset kommer ifrån. Jag har haft kontakt med Karolinska sjukhuset så detta är ingenting jag hittar på.  

 Vila rösten – du behöver inte skrika till sjöss

Dag berättar att han nu kan vila sin röst och slipper skrika. Han förklarar att han annars försöker överösta det höga ljudet som man själv har i öronen.

–Är man två som har Windfree kan man prata i samtalston även om det blåser. Jag kan då höra seglet och vad alla på båten säger.

”Säljer allra bäst till personer med hörselnedsättning”

–Jag är ensam om att sälja Windfree och den säljer bra till cyklister och andra som har en aktivitet där det är vind eller fartvind och som tycker det är jobbigt med vindbrus. Men allra bäst säljer Windfree till personer med hörselnedsättning.

Dag berättar att hans kunder tidigare har behövt stänga av sin hörselapparat när de är ute och går på blåsiga dagar, men när de använder Windfree behövs inte det.

Windfree är därmed inte bara för dig som gillar fart och fläkt. För den som lider av tinnitus eller hörselnedsättning kan vindbruset vara oerhört störande, men det kan enkelt lindras med Windfree.

Brusreducerande skydd Windfree

Tillverkning

–Skummet kommer ifrån Asien och tyget är från Tyskland. Men själva bågen och montaget gör vi hemma i Sverige i Eskilstuna.

Idag är Dag mycket nöjd med sina tillverkare men han berättar att det har varit kämpigt att hitta bra underleverantörer.

–Jag har hållit på med detta länge och som tur är blir det lättare med tiden.

Windfree, flytväst och cykelhjälm – fula att bära men en säkerhetsprodukt

Att marknadsföra Windfree är klurigt. Den är unik och behöver en förklaring för att göra sig förstådd.

–När den 2009 kom ut på marknaden var folk skeptiska och menade att Windfree var ful att bära. Men varken flytvästar eller cykelhjälmar var populära till en början och man kanske inte är så snygg i dem.

Dag berättar att han tycker det är väldigt roligt att vara innovatör och att processen med att ta fram något helt nytt är väldigt spännande.


Windfree – ska få mer kärlek i framtiden

–Jag är 58 år och tänker att Windfree blir en heltidssyssla när jag drar mig tillbaka från mitt vanliga jobb.  

Dag berättar att han funderar på att vidareutveckla sin innovation.

–Jag vill designa en ny variant av Windfree, för cyklister som bara rör sig framåt och när det är fartvind framifrån. Idag tar Windfree bort ljudet runt omkring dig.   


Läs mer om Windfree >>

Omnämnda produkter

Dag Nordström Dag Nordström
Brusreducerande skydd Windfree Brusreducerande skydd Windfree
Dämpar bullret från vindbrus
335 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land