Innovatör: Claes Österlin

Innovatör: Claes Österlin

Innovation: Brasverktyget Flamman


Claes Österlin och hans fru Barbro är och vandrar i norskafjällen när de blir erbjudna att köpa upp det lilla norska förtaget Stikkan, och år 2009 flyttar de all produktion till Forshaga i Värmland. Idag säljer företaget en av Claes egna innovationer, brasverktyget Flamman, en smart uppdatering från det traditionella setet med skyffel och borste som inte tar onödig plats vid kaminen. Flamman säljs runt om Europa men är även omtyckt i USA och Canada.

 En dag blir Claes kontaktad av sin holländska distributör Ed van Zanten. Ed har tröttnat på alla dåliga blåsbälgar till eldverktyg och undrar om Claes kan lösa problemet med en snygg och minimalistisk skandinavisk design.

 

– Det var starten på innovationen Flamman, säger Claes.

 


Brasverktyg flamman

Brasverktyget Flamman


Claes tar idén vidare till sin vän Lennart Berghult som arbetar med luftströmmar på Rolls Royce. Lennart löser problemet genom sina vetenskapliga beräkningar för att få bäst effekt på luftströmmarna till Claes innovation.

 

–Att få till luftströmmarna var naturligtvis det största problemet men att få en smart form var nästan lika besvärligt, säger Claes.

 

Idag är innovationen brasverktyget Flamman en smart vidareutveckling av den klassiska blåsbälgen. Den tänder effektivt slocknande brasor när man blåser i röret. Flammans fot fungerar dessutom som en smart eldgaffel och står stadigt på den tillhörande magnetiska bottenplattan.
Brasverktyg flamman

”Från början utgick vi från formen av en Iphone”

 

Det var inte bara luftströmmarna till eldverktyget som var svårt att få till. Designdelen var också knepig.

 

–Från början utgick vi från formen av en Iphone, en rektangulär form. Men den välte och var ostabil och jag förstod att vi behövde en form med bättre balans, säger Claes.

Idag är foten på Flamman smart utformad och kan användas till att flytta runt vedträna i brasan eller sprida ut grillkolen i kolgrillen. Bottenplattan är även magnetisk och ser till att Flamman står stadigt och har mjuka filttassar undertill.

 

–Filttasarna gör att Flamman inte förstör golvet, även parkettgolv. Filttassarna är från Uppsala, det känns kul att ha material från Sverige, det blir verkligen en svensk innovation då.

 Flamman är tillverkad i järn och ersätter många av de vanliga brasverktygen som brukar finnas i ett eldställ. För Claes har valet av material haft en viktig del i arbetsprocessen.

–Det viktigaste för mig under arbetets gång var att Flamman skulle vara vacker att se på och fylla ett praktiskt tomrum.

 
Brasverktyg flamman

”För oss är det viktigare att produkterna blir bra än att det går fort”

Att det skulle ta två år och 23 prototyper innan Flamman kunde säljas är inte negativt enligt Claes. Tvärtom. 

–För oss är det viktigare att produkterna blir bra än att det går fort. Det tog lång tid, men så blev vi också supernöjda med resultatet.

Brasverktyg flamman

”Det finns ingenting som glädjer mig så mycket som när lådorna skickas utomlands”

 Företaget Stikkan startar upp i ett garage i Forshaga men har nu vuxit och blivit större. Claes själv bor i Stockholmsområdet men är titt som tätt på besök i Forshaga.

 –Det roligaste är att tillverka en kvalitetsprodukt i Sverige som går att sälja runt om i världen. Det finns ingenting som glädjer mig så mycket som när jag ser lådorna skickas utomlands. Det överskuggar alla ekonomiska resultat.

 

Claes menar att tack vare Flamman kan man nu göra sig av med skrymmande och inte allt för vackra brasverktyg.

 

–Det bästa med Flamman är att den löser de flesta uppgifterna kring en eldstad, samtidigt som den är lätthanterad och vacker.

 Brasverktyg flamman

Claes anser att alla med en eldstad borde prova innovationen Flamman.

–Brasverktyget behövs om du har en eldstad och varför inte då ha en smart produkt.

 ”Tack vare innovationen Flamman behövs inte tändvätska längre!”

–Tack vare innovationen Flamman behövs inte tändvätska längre. Flamman får fart på trilskande kolgrillar.

Claes har för tillfället flera spännande projekt på gång och ser en fortsatt ljus framtid för Flamman.

–Det är spännande att följa utvecklingen av ens innovation. Extra kul när den även är uppskattad av andra.

 Läs mer om brasverktyget Flamman >>


Omnämnda produkter

Sale 20%
Stikkan Stikkan
Brasverktyg Flamman Brasverktyg Flamman
Blås och få brasan att flamma upp på nytt
716 kr
895 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land