Månadens innovatörer: Berit Staffas & Lars-Erik Staffas
Månadens innovation: Snigelbaren
Lars-Erik och Berit Staffas köper under 70-talet en villa med stor trädgård i Mölnlycke. De börjar odla sallad och plantera blommor men får snart problem med oinbjudna trädgårdsgäster. Där och då föds idén om innovationen Snigelbaren, en miljösmart bekämpningsmetod mot mördarsniglar.
Lars-Erik föds 1932 i Dalarna och flyttar till Göteborg och utbildar sig till telegrafist. Han börjar sedan arbeta på ett handelsfartyg som tillhörde Broströmsrederiet Amerikalinjen. Berit föds 1934 i Göteborg och tar studenten med handelsinriktning och arbetar sedan som sekreterare på den dåvarande ”Orient Linjen”, också ett Broströmsrederi. Lars-Erik och Berit träffas på en firmafest 1956. De gifte sig 1959 och får tillsammans tre söner.
1974 köper paret en villa med en stor trädgård i Mölnlycke. Arbetet i den nya trädgården och sommarstället i Bohuslän föder så småning idén till innovationen Snigelbaren.
–Sommaren 2006 var mycket varm och torr. I brunnshuset vid vår fritidsstuga samlades mördarsniglarna eftersom där var mörkt och fuktigt, säger Berit.
Paret berättar att de fick tips från en granne om ett snigelmedel som skulle hjälpa. Det placerades i en burk inne i huset och nästa morgon var sniglarna borta.
–Vi ville genast pröva detta på vår trädgårdskompost som kryllade av mördarsniglar, säger Lars-Erik.
Hushållets tomma burkar blir prototyper
–Några burkar var för stora och fula i trädgården, andra var för tunna för att klara en sten. Vi lägger en sten på burkens lock för att skatorna inte ska äta upp snigelmedlet, säger Berit.
Slutligen kom Lars-Erik och Berit underfund med hur burken skulle se ut.
–Vi placerade vår bästa prototyp i komposten och fyllde på med snigelmedel. Vi insåg snart att antalet sniglar minskade markant, säger Berit.
Berit sådde och planterade olika växter och märkte att salladen fick vara ifred och de blommor som sniglarna älskade fick växa ostört.
–Jag plockade bort 300 sniglar från tomten varje kväll. Med Snigelbaren slipper jag det och sniglarna lämnar vår trädgård ifred, säger Lars-Erik.
Nu vågade paret tro på sin innovation.
–Snigelbaren är helt unik eftersom denna metod gör att man inte måste tömma kärlen och man slipper röra vid sniglarna. Sniglarna kryper in och äter av medlet, kryper sedan hem och utplånas. Placerar man barerna strategiskt utefter tomtgränsen hindrar man sniglarna att komma in i trädgården, säger Lars-Erik.
Du kan använda valfritt snigelmedel i Snigelbaren. Med Snigelbaren behöver du inte använda lika mycket snigelmedel och en förpackning räcker därmed längre.
Snigelbaren blir en affärsidé
Våren och sommaren 2007 var en riktig snigelperiod. Nu bestämde Berit och Lars-Erik att innovationen, som nu fått namnet Snigelbaren, kunde bli en affärsidé.
–Så småningom hittade vi en tillverkare som hjälpte oss köpa lämplig plast och som kunde tillverka Snigelbaren. Vi hittade också ett företag i Karlstad som föreslog hur asken skulle se ut och som hjälpte oss med EAN-koden, säger Berit.
Annonser via sociala medier och besök på trädgårdsmässor
–Med digitala annonser blev det krav på nya kunskaper hos oss. Jag fick ta hand om datoriseringen och Lars-Erik fick arbeta med stansning och paketering, säger Berit.
Paret har marknadsfört sig på sociala medier och via olika papperstidningar, men har även deltagit på flera trädgårdsmässor i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.
–Att få prata om Snigelbaren med kunderna och bemöta åsikter och övertyga om fördelarna var mycket stimulerande. Tyvärr gör åldern att vi inte orkar med det längre. Det är mycket arbetsamt att stå i en monter en hel dag, säger Lars-Erik.
Snigelbaren – en kär familjemedlem
Paret menar att Snigelbaren har blivit en kär familjemedlem.
–Nu fyller jag snart 88 år och Lars-Erik blir 90 till sommaren. Vår äldsta son Jan har tagit över verksamheten. Det känns bra då han kan utveckla den och har intresse inom trädgårdsarbete, säger Berit.
Läs mer om Snigelbaren här>>