Månadens innovatörer: Bengt-Göran Persson, Gunnar Larsson och Lennart Fellinger
Månadens innovation: Solcellsdriven länspump

Bengt-Göran Persson, Gunnar Larsson och Lennart Fellinger är från början kollegor men numera pensionärer. Men ingen av dem har varvat ner för det. Under sommaren har deras företag som mest att göra då trions innovation säljer som allra bäst. Deras solcellsdrivna länspump pumpar ut regnvattnet ur båten och gör att du slipper ösa den.

Som tidigare hydraulikingenjörer på Parker Hanniflin i Borås är de tre herrarna vana att jobba långa dagar och när det var dags att gå i pension har de svårt att varva ner.

–Från början var planen att gå i pension och fiska hummer. Vi hoppades på fångst och stod länge och väntade. Ja vi väntar fortfarande, därför är det tur att vi nu sysslar med vårt företag, säger Gunnar.

 

När hummerfisket visar sig gå trögt börjar idéer om lösningar på vardagsproblem att gro. Uppfinningar för flaggstänger och skannerhållare var sådant som diskuterades. Men 2018 ses Gunnar, Bengt-Göran och Lennart på Parkers jullunch för pensionärer och där föds tanken på en gemensam satsning. Det blev starten på deras företag, GLB Nordica AB och deras innovation solcellsdriven länspump.

 

–Jag var trött på att ösa min båt och tyckte det var jobbigt att åka ut till sommarstugan för att titta till båten och försäkra mig om att den inte hade sjunkit. Nu slipper jag det, säger Bengt-Göran.

 

Samtliga bor i Borås och har både landställe och båt. Alla har de tidigare varit oroliga över att båten ska vara fylld med regnvatten och sjunka.

–När man har en öppen båt är en del av vardagen att regelbundet åka och ösa båten. En normal sommar rör det sig om flera tusen liter regnvatten som skall ösas. Men med den solcellsdrivna länspumpen kan man nu göra något roligare, säger Lennart.

Pumpar ut regnvattnet när solen lyser

Tidigare har de funnits liknande produkter som baserats på att pumpen drivs av ett batteri och att en solcell underhåller batteriet. De har alltid varit integrerade i en låda som blir otymplig och måste placeras lågt i båten, vilket gör att solen ofta blir skuggad och att solcellen inte klarar av att hålla batteriet laddat.

Trion har därför valt att använda sig av en mindre storlek på solcellspanelen. Vilket gör den lätt att installera på båten. Denna solcellsdrivna länspump gör därmed att solens strålar lättare kommer åt solcellen varvid pumpen snabbt tömmer båten på vatten.

–Länspumpen öser båten när det ljusnar på himlen. En integrerad elektronisk nivåvakt stänger sedan av pumpen när båten är tömd, säger Lennart.

–Normalt regnar det 40 till 100 mm per månad vilket pumpas ut på endast 1 till 4 timmar med vår innovation. Eftersom solen skiner 100 till 300 timmar per månad så är marginalen enorm, säger Gunnar.

Pumpen öser inte båten när det är mycket moln och därför har trion även tagit fram ett extrabatteri som går att köpa separat till solcellspumpen. Extrabatteriet gör det möjligt att spara solenergin så att pumpen fungerar även då solen inte skiner.  
Hjälper till på lagret men har tid för sina fritidsintressen

–Pumpen och solcellerna får vi in från Asien, annat köps in i Sverige och en del småsaker tillverkas lokalt i Borås. Produkten packas och skickas sedan ut från lagret i Sandared, säger Bengt-Göran.

–Vi lägger mycket fokus på vår marknadsföring. Framför allt på Facebook annonsering. Ibland är vi även ute på lagret och hjälper till men vi har fortfarande tid för våra fritidsintressen, säger Lennart.


Att börja litet och skala upp

–Det var lätt att komma i gång med företaget. Att börja litet och skala upp. Att det skulle vara så smidigt med både logistik och frakt var väldigt förvånande. Man behöver inte vara ett sort företag för att få tillgång till detta. Är man van att jobba så mycket som vi gjort är detta väldigt stillsamt, säger Gunnar.

Trion medger att deras långa erfarenhet i arbetslivet har gett dem en stor fördel när det kommer till att starta eget företag. Men de uppmuntrar framtida innovatörer till att våga ta steget.
 
–Tio procent handlar om att ha en idé, trettio procent om att ha en bra produkt och resterande sextio procent hänger på hur man marknadsför sig, säger Lennart.

 

I framtiden finns det planer på att fortsätta uppfinna.

 –Man bör uppfinna något som kommer ur ett behov. Vi har idéer kring laddning av batterier till eldrivna utombordare och andra behov som kan lösas med solceller. Vi kanske även fortsätter idén om våra skannerband, vi har även planer på saker till skidsäsongen och inom kort kommer ett nytt extrabatteri till solcellspumpen ut, säger Bengt-Göran.

 
Trion är överens om att kombinationen mellan att vara egen företagare och pensionär passar dem bra. Att kunna välja när man vill jobba och när man i stället vill ta en tur med båten.

 


Omnämnda produkter

Gunnar Larsson, Lennart Fellinger & Bengt-Göran Persson Gunnar Larsson, Lennart Fellinger & Bengt-Göran Persson
Solcellsdriven länspump Solcellsdriven länspump
Hjälper dig att ösa båten
995 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land