Månadens innovatörer: Anna-Karin & Hanna Nilsson
Månadens innovation: Vinglashållaren Vingel

Att äta middag utomhus och njuta av ett glas vin är en av sommarens höjdpunkter. Det tycker i alla fall Anna-Karin och Hanna. Deras mor och dotter-picknickar är ofta på favoritklippan vid strandkanten i Falkenberg. Men att få glaset att stå stabilt på klippan är inte helt enkelt. Fram tills nu. Innovationen Vingel ser till att glaset står stadigt under hela picknicken, trots ojämna underlag.

 

Mamma Anna-Karin jobbar på en högstadieskola i Falkenberg och dottern Hanna studerar till förskolelärare i Varberg. När vädret tillåter vill de båda äta sin middag utomhus. Helst på favoritklipporna nära hemmet.

 

–När vi har picknick blir det ofta sommarmat, mackor eller en god sallad. Men ibland kan vi unna oss lite räkor och ett glas vin, säger Anna-Karin.

 

Men picknickveteranerna irriterar sig på att vinet gång på gång spills ut då glaset ramlar på den ojämna klippan.

–Ibland krossades även vinglaset mot klippan, säger Hanna.

Både Anna-Karin och Hanna kände att det var dags för en lösning.

 

–I många år har jag funderat på hur man ska få glaset att stå säkert och inte välta omkull, säger Anna-Karin.

 

Men en dag, under en av familjens utflykter kommer Hanna på lösningen.

  

–Vi hade picknick och Hanna kom då på idén till Vingel. Nu välter inte glaset utan står stadigt på klippor och ojämna underlag, säger Anna-Karin.

  

–Mamma är väldigt duktig på att sy. Då föreslog jag att hon kunde sy en saccosäck runt glaset. Jag kommer ihåg att mamma i princip lämnar maten och går upp mot huset för att påbörja syprojektet, säger Hanna.

  

Vingel uppfanns ur ett behov

 

Att familjens utflykter skulle underlättas med deras innovation och att en tygpåse skulle ge glaset balans var självklarheter redan tidigt i processen. Men både Anna-Karin och Hanna förstod snabbt att tygpåsen behövde tyngd.

 

–Tyngden i påsen ger balans till glaset, säger Hanna.

 

Men det var det inte helt självklart vad tygpåsen skulle fyllas med. Anna-Karin berättar hur de provat olika material längst vägen.

 

–Vi testade med groddar, ris och färgkulor. Vi var inte nöjda. Till slut kom vi på att sand var det bästa alternativet. Det har vi dessutom massor av här, säger Anna-Karin.

 

Hanna fortsätter och berättar om sandens fördelar.

 

–Den är både formbar, miljövänlig och tål fukt. Att materialet tål fukt är extra viktigt då Vingel ska kunna stå på klippor, gräs och därmed ibland lite blöta underlag.

 

När de bestämt att sand var rätt material börjar Vingel att produceras i full fart.  

 

–I början sydde jag Vingel själv. Men idag får jag hjälp. Vingel sys i ett naturmaterial som är vattenavvisande och sanden köper vi in. Vi hjälps åt, svärsonen fotograferar och sköter bitar av marknadsföringen, säger Anna-Karin.

 

Anna-Karin skrattar och berättar att hon tycker att det är bra att hennes man numera är pensionär, då han får mer tid att hjälpa till i familjeföretaget.

 

  Folk skrattar och säger nämen så smart”

 

År 2015 kom Hanna på idén till vinglashållaren och sedan dess har processen varit spikrak. Namnet Vingel hittade Eva Bergengren på, en krönikör och väninnan till Anna-Karin.

 

–Till en början sålde vi Vingel till vänner och trodde att det bara var vi som tyckte om den, säger Hanna.

 

Även om Anna-Karin och Hanna till en början tog fram Vingel för sin egen skull är de inte ensamma om att behöva den. De berättar hur folk blir glada när de ser deras innovation.

 

–Folk skrattar och säger nämen så smart, säger Anna-Karin.

 

Vingel – en bra gå bort-present

 

Anna-Karin berättar att deras produkt är till för alla som tycker om att äta, dricka och umgås utomhus. 

 

–Det unika med Vingel är att den kom ur ett behov och vi har inte sett något liknande tidigare. Den fungerar lika bra att ta med på picknicken som att ha med i båten, säger Anna-Karin.

 

Många gånger säljs Vingel som en gå bort-present, ofta tillsammans med en flaska vin.

 

–Våra kunder köper ofta Vingel som en gå bort-present och blir sedan själva förtjusta och köper då till sig själva, säger Hanna.

 

I framtiden har varken Anna-Karin eller Hanna större planer på att syssla med Vingel på heltid.

 

–Vi har våra vanliga jobb och gör detta på fritiden. Sen är det väldigt kul och meditativt att sy Vingel, säger Anna-Karin.

 

 


Omnämnda produkter

Anna-Karin Nilsson och Hanna Nilsson Anna-Karin Nilsson och Hanna Nilsson
Vinglashållare Vingel 2-pack Vinglashållare Vingel 2-pack
Får vinglas att stå stadigt på ojämna underlag
249 kr
KöpInfo

Se fler inlägg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logga in
Välj land