Angel VelitchkovInnovatör: Angel Velitchkov

Innovation: Ljusbringare: Oljevärmeljus – ett miljövänligt alternativ till värmeljus och oljelampor


Först var jag besviken på vanliga värmeljusens design. Tyckte att man förlorar mycket av levande lågans estetik eftersom höljen av aluminium förhindrar ljuset från att sprida sig åt alla håll. Det kändes synd att en så populär produkt inte skulle ge lite extra skönhet...

Fick några idéer, mod och vilja att våga bryta mot gamla vanor och försöka lösa det här problemet. Men blev snabbt medveten om ett annat och allvarligare problem: att paraffinet som de flesta värmeljus, ljus och oljelampor brinner med är i hög grad skadligt för både hälsan och miljön. Utöver klimatpåverkande växthuseffekten tillkommer ett stort utsläpp av aluminium och stål i naturen. Det borde hittas en inte bara estetisk  men även ekologisk lösning.

Så grundades familjeföretaget Lumipak. Snart tog vi fram en ny fast mycket enkel produkt som verkade ge alla lösningar – mer estetik och miljövänlighet: oljeljuset LJUSBRINGARE. Detta är en lerbrännare i olika mönster försedd med en bomullsveke som sitter diskret under brännaren och dras upp lite grann varje gång när man tänder den. Den brinner på ren vegetabilisk matolja – raps-, solros-, oliv- osv. Inga fossilbränslen och koldioxid neutral.

Oljevärmeljus


En annan fördel med LJUSBRINGAREN är att den kan användas med nästan alla behållare – från de gamla värmeljushållarna till olika glas, koppar, fat. Är de genomskinliga så blir de helt strålande och uppfyllda med levande ljus. Låg uppvärmning och större brandsäkerhet är två andra fördelar.

2012 blev Lumipak nominerad till Stockholmsstads Innovationsstipendium för svenska innovationsprodukter. Själva stipendiet fick vi inte men uppskattningen var i sig riktigt uppmuntrande!

LJUSBRINGARNA blev snabbt väldigt populära. Vi utvecklade produktionstekniken och fick mer inspiration för ett bredare sortiment med varierande modeller och nya produkter i samma princip och tänkande. Att vi togs emot av SMARTA SAKER var en ny fas i vår utveckling. Detta innebar att våra produkter började lämna så småningom de ”specialiserade” ekologiska butikernas värld och ta plats i allas vardag.

LJUSBRINGARE är en enkel produkt tillverkad av obrända leror och ren bomull. Efter förbrukningen lämnas den med gott samvete tillbaka till jorden. Vi har inte heller hittat på en ny teknologi utan snarare återkommit till gamla lösningar som hade använts sedan forntiden. Men samtidigt är LJUSBRINGARE en helt NY PRODUKT. Det nya och unika är dess DESIGN. Helt enkelt.


Oljevärmeljus


FAVORITER PÅ SMARTA SAKER

Jag tycker om många smarta saker som SmartaSaker säljer men särskild älskar jag:
 - Den roliga och funktionella brandvarnaren Lento som ger lite extra glädje


Brandvarnare Lento


- Lastsäcken Zacky som gör vardagen på landet (men även i stan) renare och lättare


Zacky, Lastsäck för bilen


- Smörkniven som står som ger mycket mer trygghet på bordet än vad man tror


Smörkniv som står

Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land