Anette Larsson, månadens innovatörInnovatör: Anette Larsson

Innovation: Hopfällbart ryggstöd

 

 

Anette Larsson kommer från Malmö och har ändå sedan lågstadiet haft huvudet fullt av idéer.

 

– Under åren som gått har ett par av de saker jag gått och tänkt på kommit ut på marknaden och jag har tänkt att vad bra att någon gjorde det, berättar Anette. Man är oftast inte ensam om sin idé, det gäller att sätta igång och göra det, och har man timingen på sin sida så är man kanske också först.

 

 

Saknade bra ryggstöd, utvecklade eget!

 

Under större delen av Anettes vuxna liv har hon tyckt att det är obekvämt att sitta på stranden eller i en park utan ett ryggstöd.

 

– Jag har inte ryggont, men blir rastlös av inte kunna luta mig emot något och kan inte slappna av, säger Anette. Jag tycker inte om att bära med mig otympliga, ofta fyrkantiga stolar/ryggstöd ut, jag vill ha friheten att kunna gå och shoppa eller träffa kompisar direkt efter att jag suttit i parken utan att behöva dra hem för att lämna av stolen.

 

Den modell som Anette ville ha fanns inte på marknaden så hon började fundera ut en egen modell. Modellen skulle ha två lägen, ingen restriktion vad gäller kroppsstorlek, väga lite, vara hopfällbar utan skruvar och muttrar. Modellen skulle inte heller falla ihop när man reser sig upp eller falla bakåt. Inget tvärgående rör skulle göra det obekvämt för rygg eller nacke.

 

– Nu för tiden sitter jag lugnt i flera timmar med mitt egenutvecklade ryggstöd och kan roa mig med både jobb, telefonsamtal och läsning, säger Anette.

 

 Relaxback, hopfällbart ryggstöd

När ryggstödet inte används så viker man enkelt ihop det och lägger det i den tubformade bagen (som också fungerar som ett mjukt nack- eller ryggstöd). Tack vare den lätta vikten på 1 kg så är det enkelt att bära med den.
”Dagens internet är som att ha en högra hand”

 

Timingen när man sätter igång ett projekt kan vara avgörande. Anette var först med sin innovativa konstruktion där ryggstödet fälls ihop på ett smart sätt och marknaden var redo för något nytt.

 

– Jag funderade länge på hur ryggstödet skulle konstrueras, säger Anette. I min hjärna konstruerades det ca 12 modeller, jag gjorde många prototyper av kartong, jag köpte plastmaterial och rör, jag borrade etc. vilket gjorde att jag fick en bra känsla för hur jag ville ha det.

 

En viktig faktor i utvecklandet var kostnader för verktyg och vilka material som skulle fungera. Anette höll också koll på vilka produkter som hon konkurrerade med.

 

– Jag gjorde även en egen teknisk undersökning genom att kolla patent på nätet, berättar Anette. Dagens internet är som att ha en högra hand vilket sparar mycket pengar.

 

Idag har Anette ett Svenskt patent, designskydd via EUIPO (vilket skyddar designen i hela Europa), och ett varumärkesskydd.

 

 

”Viktigt att vara drivande och att lära sig på vägen”

 

Anette är helt säker på att hennes jobb som servitris, fritidsledare, tv/film-arbetare, miljösamordnare både i Sverige och till en viss del utomlands har gett henne erfarenheter och kunskaper som hon har använt sig av när hon utvecklat ryggstödet.

 

– Att vara drivande är en viktig faktor och att man accepterar att man lär sig på vägen, berättar Anette. Jag har också tagit tid på mig, och väntat in feedback, istället för att låta mig stressas av andras råd.

 

– Jag har alltid frilansat och arbetat inom projekt, vilket jag kommit på är som att vara egen företagare, säger Anette. Man sitter inte i en säker båt hela tiden men drivkraften att hitta lösningar och vara drivande är en del av vardagen och kan ge många härliga glädjande belöningar.Läs mer om ryggstödet >>

 

 

Anettes favoriter på SmartaSaker:


 Väska på vattenflaskan 

Väska på vattenflaskan ”Superbra att ha med sig när man tränar eller bara ska ut en liten runda och gå.”


Flygstolsdyna för barn 

Flygstolsdyna för barn. ”Den måste vara underbar för föräldrar som flyger långresor med barn.”


 Hövding, airbag för cyklister

Hövding cykelhjälm ”En cykelhjälm som ger en fantastisk skön och trygg frihetskänsla när man cyklar.”Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logga in
Välj land