Anders ”Ajax” Olsson, Jörgen Sandell, Sergio Tenconi & Johan Ekhagen

Innovatörer: Anders Olsson, Jörgen Sandell, Sergio Tenconi & Johan Ekhagen
Innovation: Dammsugargallret Lost & foundAtt trampa på legobitar gör ont och det är lätt hänt att de av misstag sugs upp i dammsugaren. Detta fick grannen till en av innovatörerna erfara och delade med sig av sin frustration. Efter att ha hört sig för med släkt och vänner visade det sig att det fanns ett stort behov av en lösning på problemet. I innovatörernas gemensamma företag Många Tankar AB började idén om ett galler till dammsugaren växa fram.

Gemensamt intresse för innovationer

- Det roliga med gänget bakom Dammsugargallret Lost & Found är att vi alla har olika ordinarie yrken till vardags, berättar Jörgen Sandell. Som tur är bor alla fyra i Stockholm och vi träffas regelbundet genom vårt gemensamma bolag Många Tankar AB. Där möts vi för att resonera fram nya smarta lösningar och utveckla produkter som gör vardagen enklare. Att vi har olika yrken är bara bra och skapar en nyttig dynamik i utvecklingen och processen.

- När två av oss i gänget hörde en granne ondgöra sig över legobitar som dammsugits upp av misstag började vi diskutera vad man kunde göra för att försäkra sig om att inte dammsuga upp små värdesaker av misstag. Utmaningen var att hitta en snygg lösning som man kan ha monterad permanent. Den skulle vara lätt att montera och föremålen som fastnade skulle vara lätta att ta ut. 

Dammsugargallret fångar upp legobitar och andra värdesaker

Tydligt mål och bra hjälp gav snabb produktutveckling 

– Vår första prototyp bestod av en toarulle med en kam stucken rakt genom. Vi såg att själva principen fungerade och började göra prototyper med hjälp av en 3D-skrivare med den form dammsugargallret har idag. Vi kom sedan i kontakt med en person som kunde ta vår produkt från att vara en CAD/CAM och göra ett verktyg för formsprutning. Dammsugargallret är således helt utvecklad i Sverige och all tillverkning sker i Upplands Väsby norr om Stockholm.

– Hela processen från idé till färdig produkt gick förhållandevis snabbt eftersom vi hade en klar bild från början av hur gallret skulle se ut och träffade bra folk att samarbeta med längs vägen. Ett stort tack skall här riktas till ingenjören och uppfinnaren Ingvar Sjöqvist. Tack vare honom gick tillverkningsprocessen smidigt och fritt från missöden.

Fler fördelar än väntat

– Dammsugargallret har visat sig ha många andra fördelar utöver att ta hand om uppsugna värdeföremål, berättar Jörgen. Det har bland annat använts vid rengöring av akvarium och hittat borttappade skruvar och mynt i bilar och båtar. För husdjursägare är dammsugargallret även en ekonomisk vinst, säger Jörgen och syftar på ett glatt mail från en hundägare som numera endast förbrukar en femtedel av ordinarie mängd dammsugarpåsar med ett dammsugargaller monterat. Långa och många hårstrån fastnar i gallret och kan slängas i soporna istället för att fylla upp dammsugarpåsen.


Dammsugargallret fångar upp värdesaker


– I och med vinsten i tv-programmet Jakten på storsäljaren (avsnitt 6, våren 2015) fick folk upp ögonen för dammsugargallret, men det har bara varit början! Samtidigt som vi utökar försäljningen i Sverige vill vi även att få fart på försäljningen internationellt, för det finns många andra där ute i världen med samma problem, avslutar Jörgen Sandell.Läs mer om Dammsugargallret Lost & Found och köp det HÄR! Innovatörernas favoriter hos SmartaSaker:
Hopfällbar dryckesbehållare
Rymlig dryckesbehållare som vecklas ihop och tar liten plats i skåpet!

Spindelfångare
Den ultimata spindelfångaren för folk med spindelfobi!

Hinkvikt
Hinkvikten är en enkel lösning som får hinken att kantra och släppa in vatten.


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logga in
Välj land