Emelie NilssonMånadens innovatör: Emelie Nilsson
Månadens innovation: Ljusstake med tving 

Emelie Nilsson är idag formgivare och VD för företaget Våges. Hennes innovation, ljusstake med tving, är från början inspirerad av hennes farfar men familjens intresse för smide sträcker sig längre än så. Historien börjar redan 1875.
 

År 1875 i ett torp i Gisslamåla i Småland börjar Emelies farfars farfar Carl Samuelsson att smida. Hans smide blir mycket omtyckt och hans son Gustav går i sin fars fotspår och även han blir smed. Gustavs äldsta son, John Gustavsson, Emelies farfar blir också smed. John fick en son vid namn Våge Gustavsson, Emelies pappa. Våge influerades av sina förfäders smidesintresse och år 1997 startar han upp företaget Våges smide.

–Jag har alltid tyckt det har varit roligt att vara ute med pappa i verkstaden och är fascinerad av alla verktyg där ute, säger Emelie.


Pappa Våge gick bort 2006 men lämnade över företaget och sin kunskap till sina fyra barn, Emelie, Lenny, Joel och Mikaela. Idag jobbar de alla inom familjeföretaget.    

–Vi är ett bra team som kompletterar varandra. 


Våges
Foto: Våges

Emelie fick inspiration av farfar John

Emelie läste sin kandidat i design på Växjöuniversitet och sin magister i design på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

–Jag är nu tillbaka i Småland och jobbar med mina syskon på familjeföretaget Våges. Jag arbetar som formgivare, men är även VD och har koll på helheten.  

År 2016 hittar Emelie en tving som hennes farfar John tillverkat och använde i sin verkstad.

–Med min farfars tving gjorde jag min första prototyp. Jag ville göra en brandsäker ljusstake som inte kunde välta. En lite högre modell som inte tog så stor plats på bordet eller i fönstret.

Ljusstake med tving
Foto: Våges

”Viktigast av allt, minsta lilla detalj ska vara tillverkad i Småland”

Emelie motiverar sitt val av design och menar att en tving är fin rent grafiskt och att funktionen är något som alla känner igen och förstår.

–Ljusstaken är tillverkad i järn och tvingen har en sådan självklar funktion som kändes spännande att använda i formgivningen.

Emelie berättar att det förekom olika momenten för att ta fram hög tving. Svarvning, bockning, stansning, gängning och svetsning.

–Vissa moment tar vi hjälp av lokala företag här i närheten. Viktigast är att allt, minsta lilla detalj ska vara tillverkad i Småland. 

Företaget Våges har valt att deras produkter ska vara tillverkade i Småland, detta för att syskonen har ett starkt miljöintresse och arbetar aktivt för att minska deras miljöpåverkan.

–Detta syns i allt från inköp av råmaterial till formgivningen, där det tidlösa klassiska formerna ska hålla i generationer.

Emelie valde i designen till sin innovation att ha ljushållaren lös så den går att byta ut mot en värmeljushållare.

–Men jag gjorde den även lös ur miljösynpunkt. Då det oftast är ljushållaren som behöver bytas och som slits på en ljusstake och då kan man bara byta den lilla detaljen.

Ljusstake med tving kan med andra ord kombineras med andra produkter från Våges såsom ljushållare till flaska och för värmeljus.

Ljusstake med tving
Foto: Våges

Nya innovationer finns på Emelies skissbord

Emelie avslöjar att designprocessen aldrig har gått så fort som med innovationen ljusstake med tving. 

–Den var ganska självklar när jag hade bestämt mig för tving-funktionen.

Emelie berättar att det finns nya modeller på hennes skissbord. Varav en är kompatibel med innovationen ljusstake med tving.

Läs mer om ljusstake med tving här>>


Ljusstake med tving
Foto: Våges


Omnämnda produkter

Sale 20%
Emelie Nilsson Emelie Nilsson
Ljusstake med tving Ljusstake med tving
Lättmonterad ljusstake i smidesjärn
440 kr
550 kr
Köp
Info

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land