Morakniv AB - Svenska kvalitetsknivar från Mora

I området kring den svenska staden Mora har det tillverkats vassa knivar sedan ungefär 400 år tillbaka i tiden. Den långa traditionen av knivmakeri och de mycket omtyckta Moraknivarna har satt Mora på den internationella kartan och Morakniv AB är idag ett välkänt varumärke världen över och ett signum för svenskt knivhantverk.

Morakniv AB har sina rötter i Frost-Erik Ersons åkdonsfabrik som grundades 1891 i byn Östnor i Mora. Fabriken tillverkade kälkar, trillor och knivar. Till en början tillverkades knivarna för fabrikens egna bruk, men det tog inte lång tid innan de blev en eftertraktad bytesvara hos kringresande försäljare.

De ambulerande försäljarna gjorde att knivarna spreds från Mora till resten av Sverige och även ut i Europa. Knivarna blev snabbt populära i hantverks- och slöjdkretsar och 1904 hade åkdonsfabriken 10 anställda och tillverkade 19000 knivar årligen.

1912 grundade en gammal anställd hos Frosts, Krång-Johan Eriksson sin egen knivfabrik i Östnor. Han hade inte kommit överens med sin gamla arbetsgivare och vill själv prova lyckan tillsammans med kamraten Lok-Anders Mattson.

Byn Östnor växte stadigt under 1900-talet och trots hård konkurrens mellan de olika företagen fanns alltid en samhörighetskänsla, en Östnorsanda som innebär att företagen i byn alltid hjälpt varandra.

Genom ett antal förvärv växte Krång-Johan Erikssons Knivfabrik och i slutet av 1990-talet börjar även förärvningen av Frosts Knivfabrik. 2005 byter företagen till ett gemensamt namn, Mora of Sweden.

Sedan 2016 heter företaget Morakniv AB och har all sin produktion i KJ Erikssons gamla lokaler. Att Morakniv AB står för varje steg i produktionen ger dem full kontroll över tillverkningen och säkerställer att knivarna från Östnor håller samma kvalitet som de har gjort i över 125 år.

Den utmärkta kvalitén har gjort Morakniv AB till Kunglig Hovleverantör.

Visa filter Dölj filter
Filtrera
Pris
I Lager
Visa
Sortera
Morakniv AB Morakniv AB
Flytande Morakniv med tandat blad Flytande Morakniv med tandat blad
Högkvalitativ friluftskniv som flyter i vatten
325 kr
Köp
Info
Morakniv AB Morakniv AB
Morakniv med tändstål & bryne Morakniv med tändstål & bryne
Supervass överlevnadskniv med blad av kolstål
895 kr
Bevaka
Morakniv AB Morakniv AB
Flytande Morakniv Flytande Morakniv
Fungerar lika bra att ha med i skogen som på fisketuren
325 kr
Bevaka
Visar 3 av 3 artiklar
Logga in
Välj land