Innovatör: Karin Brandin Samuelsson
Innovation: Hur långt är det kvar?
Hur långt är det kvar? Den frågan har nog många småbarnsföräldrar fått under långa bilfärder. För Karin Brandin Samuelsson ledde allt frågande till en smart resvägvisare som pedagogiskt visar var på resvägen man befinner sig.
Många resor till släkten på västkusten födde idén till smart resvägvisare
Karin Brandin Samuelsson bor med sin man, två barn och katt söder om Stockholm. Hon har alltid arbetat med människor i sitt yrkesverksamma liv, som barnskötare, sjuksköterska och nu som nyutbildad vårdlärare. De är alla yrken där bra pedagogik och förmåga att kunna förklara saker på ett lätt sätt är viktigt för att lyckas nå fram till de man vårdar eller undervisar.
– Jag har även tyckt det varit viktigt vad gäller mina barn att använda mig av enkla, pedagogiska hjälpmedel för att underlätta vardagen, berättar Karin. Jag upplever att jag alltid har haft drivet i mig att hitta enkla lösningar men inte trodde jag att jag var en innovatör innan jag startade resan med min produkt.
Idén till Karins innovation uppkom som för många andra ur ett problem. Eftersom hennes släkt bor på västkusten har det blivit många bilresor från väst till östkust. Den ständigt återkommande frågan från barnen på bilresorna var – hur långt är det kvar, mamma? Barnen hade svårt att förstå svar som att det är 2 timmar kvar eller att vi åkt en fjärdedel. Karin började att visa med handen på en bok eller bilens solskydd hur långt det var kvar. Hon förklarade att ena änden av solskyddet var hemma och andra sidan mormor och morfars hus. Rätt så snart började hon fundera på om det inte gick att göra på ett bättre sätt. Hon köpte en tygbil, resårband och sydde en första version av det som skulle blir ”resvägvisaren”. Den satt sedan i bilen under flera år och användes flitigt. Barnen frågade inte längre hur långt det var kvar utan bad henne istället att flytta bilen.
Till final med hemmasydd prototyp
Under våren 2016 såg Karin reklamen från tv-programmet ”Ullared, jakten på storsäljaren”, de sökte nya uppfinnare till höstens TV-inspelningen. Hon bestämde mig för att skriva ihop en ansökan och skicka in, det dröjde inte mer än 5 minuter innan hon fick svar om att de var intresserade av hennes produkt. De första produkterna som Karin visade under TV-inspelningen sydde hon själv hemma. Det blev ett roligt äventyr med mässa, TV-inspelningar och mycket spänning. Karin gick till final men vann inte.
Tävlingen fick dock Karin att börja ta tag i utvecklingen av produkten och hon kontaktade Start Up Stockholm för att få råd och vägledning hur hon skulle gå vidare. Som starthjälp fick hon ett bidrag från Almi som hon använde till att utveckla design av produkten, förpackningen och utformningen av mitt företag med hjälp av en creative director. Karin startade enskilda firman Kasambra och i februari 2017 var design av produkten klar och hon började titta på var produkten kunde produceras. Via en svensk agent produceras nu produkten i Kina. Från att Karin skickade in ansökan till tv-programmet till att produkten finns i butik tog det tagit nästan exakt ett år.
Med resvägvisaren är det enkelt att visa hur långt det är kvar.
Många utmaningar på vägen till färdig produkt
Det har varit många uppförsbackar i processer som Karin i stunden varit tveksam till att hon skulle klara av eftersom hon var helt novis inom innovation och företagande. Allt från arbete med patent och registreringsverket, eventuell CE märkning, bokföring, beslut om färg och form på produkt och förpackning med mera.
– Nu i efterhand så inser jag att jag klarat av utmaningarna och att det varit otroligt lärorikt!, säger Karin. Det har varit till stor hjälp med rådgivningsamtalen på start Up Stockholm och skatteverkets kurser om skatt och moms
I princip alla som Karin pratat med om sin produkt har varit väldigt positiva. Hon har fått många kommentarer som ”att ingen kommit på den enkla lösningen tidigare!” eller ”Tänk om jag haft en sån när mina barn var små, de tjatade jämt om hur långt det var kvar!”.
– Jag har nu nya produktidéer som skulle vara kul att förverkliga, produkter som skulle göra vardagen med barn ännu lättare. En idé finns som prototyp hemma hos mig och testas nu av mina barn!
Karins favoriter på SmartaSaker
Klämman Fixclip. Som seglare vet jag hur lätt tex handdukar på tork blåser i sjön eftersom vanliga klädnypor lossnar. Senast för några veckor sedan fick min dotter hoppa i vattnet för att fiska upp en handduk som ramlat i. Denna smarta klämma måste jag prova.
Äppelskalare. Denna produkt används flitigt hemma hos oss. Barnen tycker det är så roligt att svarva äpplena. Vi använder den när vi ex. ska ha äpplen till paj eller när vi ska torka äppleringar.
Piller-popparen. Som sjuksköterska inser jag värdet av denna produkt. Jag vet att många har svårt att trycka ut tabletterna med fingrarna ur tablettkartorna och tror att denna produkt underlättar.