Fjärilsholk till trädgården
Favoriter
100% klimatkompenserad frakt!
Frakt 39 kr  60 dagar öppet köp Fri frakt från 499 kr
Kundservice

Fjärilsholk

Lyxkoja för småkryp
Innovatör:
  • Fjärilstorn för övervintring och puppor
  • Håll fjärilar i trädgården
  • Lärorikt och intressant


En fjärilsholk vill väl varje tomtägare ha? De senaste 50 åren har antalet fjärilar stadigt minskat. Du kan hjälpa naturen genom att ge fjärilarna en riktigt fin bostad som även blir ett dekorativt inslag i trädgården. Tornet placeras i söderläge, ca 1 meter över marken på en plats där fjärilar gärna vistas eller där du planterar nektarrika växter du vet attraherar de vackra flygarna. Sätt upp holken på ett så vindfritt ställe som möjligt och gärna på en varm och solig plats. Inred gärna huset med kvistar som fjärilarna kan vila ut på och klättra på. Fjärilshuset kan du montera på en vägg, i ett träd eller på en påle.
För att fjärilarna ska kunna övervintra i holken krävs det bark. Bark av det lite grövre slaget är att föredra så det inte blir för kompakt. Huset ska fyllas väl men tänk på att inte pressa det för hårt för det är i de små hålrummen som fjärilen kryper in och övervintrar.

Fjärilslarver är för det mesta växtätare och äter endast från någon eller några få olika växtarter, de är fjärilens värdväxter. När du vet vilken sorts fjäril du har i trädgården kan du ta reda på vilken som är just den sortens värdväxt. Kan du få tag i den växten är det också bra att plantera den i närheten av fjärilshuset. För att öka överlevnaden under vintern kan du försiktigt ta in tornet och förvara det i ett skjul eller uthus. 

Lägg gärna in lite material från någon eller några växter som fjärilarna gillar eller ta hjälp av vårt lockämne som du kan köpa som tillbehör.

Exempel på växter som fjärilar gillar extra mycket:
Fjärilsbuske, kärleksört, nässlor, lavendel, aster, zinnia, rosenskära, stockros, sumpört, grekisk lövkoja, skäggbuske, konvaljlbuske, björnbär, syren, hägg, hagtorn, kaprifol, ginst, tibast, schersmin, rosor, temynta, brudslöja, gurkört, isop, månviol, mynta, timjan, rosmarin, vänderot,  pipört, vallmo, luktpion,  violer, myskmadra, daglilja, rudbeckia, flox, lavendel, bolltistel, lematis, aster, ljung, fingerborgsbomma, prästkrage, vänderot och strandkrassing.

Kundomdömen (1 st)
Betyg på Fjärilsholk i gruppen Utgått hos SmartaSaker.se
Visa alla omdömen Visa färre omdömen
SmartaSaker säljer smarta, funktionella, finurliga, praktiska och innovativa prylar. Här hittar du smarta problemlösare och roliga presenter till dig själv och dina nära. Saker som förenklar och förgyller vardagen! En stor del av vårt sortiment är svenska innovationer så du kommer med all säkerhet att upptäcka många nya, unika och extra smarta prylar. Välkommen!