Att se saker ifrån en annan vinkel och hitta lösningar med hjälp av innovationer är något som Petra Wadström gör. Hon är innovatören bakom Osnodd, säkerhetssnöret som sätter stopp för ficktjuven.
Petra är från början konstnär och forskningsassistent i biokemi. Idag är hon dessutom en sann innovatör och har tagit fram flera innovationer.
–Jag tror att yrket forskare och konstnär egentligen är nära besläktat. Du måste ha ett kritiskt öga, ifrågasätta och komma med nya idéer. Precis som en innovatör, säger Petra.
Petra har jobbat på universitetet i Schweiz och studerade samtidigt måleri på kvällarna. Hon är uppvuxen på Gärdet i Stockholm men bor numera i Åkersberga med sin man Carl.
–Under åren samlade jag på mig flera idéer och målet var att förvandla dem till verklighet. Jag visade upp mina innovationer för en patentingenjör. Osnodd var med i högen.
Petra förklarar att Osnodd är användbar på resor eller när du befinner dig i större folkmassor och vill hålla koll på dina värdesaker.
–Osnodd är två starka klämmor som håller fast dina ägodelar. Styrkan och flexibiliteten gör den användbar för många.
Petra berättar att det är flexibiliteten med Osnodd som gör den unik. Säkerhetssnöret går att använda till handbagaget, väskan, plånboken, jackfickan och är lätt att flytta däremellan.
–Då snöret är töjbart kan du ta fram plånboken samtidigt som den tryggt sitter fast i handväskan. Det blir därmed säkrare att betala och svårare för ficktjuven att agera.
Idag lägger Petra sin tid och fokus på Solvatten, en innovation som ger människor tillgång till rent och varmt vatten.
–Men Osnodd är jätteviktig för mig. Den har hjälpt mig att kunna finansiera Solvatten och komma i gång.
En tidningsartikel väcker idén till Osnodd
–Jag läste om hur äldre människor blev rånade och att det tog tid innan de märkte att de blivit bestulna.
Petra börjar fundera på en lösning, en innovation som håller koll på dina värdesaker och som sätter stopp för ficktjuvar.
–Det viktigaste var att klämmorna skulle vara tillräckligt starka och hålla om tjuven rycker och drar. Jag testade med en tio kilos potatissäck. Osnodd höll för att bära upp den.
Svärmor får testa den första prototypen
–Min svärmor fick testa den första prototypen och använde den när hon åkte tunnelbana. Osnodds klämmor fästes i hennes plånbok och handväska.
När Petras svärmor ska kliva av tunnelbanan känner hon en duns på baksidan av knät. Det är Osnodd som hänger. En person på tunnelbanan har försökt att sno hennes plånbok.
–En tjuv har öppnat blixtlåset på hennes handväska, letat efter plånboken och försökt ta upp den. Men Osnodd stoppade detta och plånboken gick inte att sno.
Petra fortsätter.
–Jag hade velat se tjuvens snopna min.
Petra får kontakt med SmartaSaker
SmartaSaker har varit en återförsäljare till Petras säkerhetssnöre sedan 2006.
–Jag är nöjd med samarbetet med SmartaSaker och tycker att det är viktigt att de lyfter fram unika och smarta lösningar som annars inte uppmärksammas.
Hon vill uppmuntra andra att ta fram innovationer
–Jag tror att alla kan ta fram en innovation. Problemet behöver inte vara ditt men lösningen måste vara unik. Gör research och se vilka möjligheter som finns.
Idag har Petra fullt upp med hennes innovation Solvatten. Samma dag som denna intervju görs håller hon på att packa inför en resa till Kenya.
–Jag ska dit och träffa användare till Solvatten och prata med hälsoministrar. Jag vill öka kunskapen om vad vi gör. Att hjälpa kvinnor och barn i utsatta områden känns jätteviktigt.
Osnodd ska givetvis med på resan.