Innovatör Krister Karlsson

Innovatör: Krister Karlsson & Kersti Edenheim

Innovation: Flugsmällan Bugmaiden

Denna flugsmällare kom till för 18 år sedan. Vid den tiden drev vi en korvkiosk ute på landsbygden i Skåne. Fälten gödslades och vi fick stora problem med flugor. Elektriska flugsmällare var vid den tiden inte uppfunnen så vi smackade på med en vanlig flugsmällare och gjorde fula fläckar i hela kiosken. 

Men det största problemet var när de sedan ramlade ner på stekbordet och i fritösen.
Vi stod inför ett problem... och oftast är det just då man står inför ett problem som uppfinningar kommer till. Man irriterar sig på något som man vill förbättra och så börjar man fundera.

Det var exakt vad vi gjorde, funderade, och funderade och funderade... och sen till sist trodde vi att vi hittat lösningen på vårt problem när vi limmade på självhäftande tejp på en vanlig flugsmällare. Det fungerade till viss del... Flugan fastnade förvisso men fläckarna var kvar. DÅ kom snilleblixten ! Kardborreband såklart ! Allt fastnar ju på kardborreband! Grovpiggigt kardborreband trycktes fast på den självhäftande tejpen och målet var nått. Första testflugan minns jag väl när jag med mer eller mindre glädje tog livet av den. Smack sa det och där satt den fastnaglad bland taggarna. Vilken hit! 

Det tog sen inte många minuter efter att ha smackat ett antal flugor innan funderingarna på att tjäna pengar på detta kom. Det här måste ju vara en toppengrej för många tänkte jag när jag sedan var på väg mot innovationscentrum i Hässleholm med min uppfinning. Det snurrade runt uppe i knoppen på mig och jag var eld och lågor när jag klev in genom dörren till min handledare.

Men… väl där så möttes jag av verkligheten. Handledaren höll sig till sanningen som vid det tillfället var för tuff för mig. Alla saker jag måste lära mig och ta mig igenom och alla kostnader produktionen förde med sig, gjorde att jag la ner det hela och slokörad åkte hem med min, timmarna innan så guldförgyllda kassako.


Ullared sökte uppfinningar till sitt nya program

Jag körde vidare med flugsmällaren i kiosken, visade den för lite kompisar och glömde så småningom bort den. Åren gick och flugsmällaren förblev i sitt outvecklade stadie ända tills jag av någon anledning råkade se att Ullared sökte uppfinningar till sitt nya program ”Jakten på storsäljaren”. Jag drog ihop en egen demofilm, skrev ner lite historia och skickade in min ansökan. Å sen, ta mig tusan så kom det senare ett brev på posten där det kortfattat stod.

- Du ska vara med i TV med din flugsmällare !!! 

Gissa om mina mungipor åkte ända upp till öronsnibbarna ! Men jag hade ju ingen färdig produkt och inte hann jag få till något heller. Vad gör jag nu?  Bära eller brista, detta missar jag INTE tänkte jag som hade fått nytändning igen. Denna gång ska jag minsann löpa linan ut och försöka träffa andra i samma situation och den vägen knyta kontakter för att utveckla detta. Faktum är att det var precis det som hände. Jag stötte på Ingvar Sjöqvist från SKU AB. Han kom fram till mig under inspelningen och testade flugsmällaren och sa sedan med lugn och erfarenhetstrygg innovationsröst: Du, det här är en bra grej. Gissa om jag blev glad av att höra de orden! Någon som trodde på idén och stöttade mig. Ingvar fick sedan i princip fria händer att hjälpa till med utvecklingen av flugsmällaren och den färdiga produkten ser vi idag i handeln. Det hela är faktiskt Ingvars förtjänst. Utan honom, troligen ingen flugsmällare. Och som i alla lägen då ett projekt finns med i bilden så står familjen eller vänner bakom och stöttar. Så är även fallet här. Tack alla!

Flugsmällan - bugmaiden

Snårigt svårlöst kan situationen vara för en idé att få blomma ut. Många geniala uppfinningar får aldrig någonsin se verkligheten och komma mänskligheten till nytta. Den stannar i tanken, på ritbordet eller möts av tekniska hinder den inte lyckas ta sig igenom. Vägen fram till en färdig produkt är full av hinder, men bara man inte ger upp så tar man sig förr eller senare förbi dessa. Tror man på något och undrar om det skulle fungera, ja då finns ingen återvändo om man inte vill gå och undra resten av livet. Man måste helt enkelt testa, chansa, gå all in.

För tänk OM det lyckas. 



Kersti Edenheim


Jag har ofta varit bollplanket när det gäller Kristers olika experiment. I det här fallet från det första försöket med dubbelhäftande tejp och sedan kardborrband på en vanlig flugsmälla och även test med "pärltavla" etc, då vi insåg att det borde vara lite mer som en matta av täta piggar. Då jag var ansvarig för gatuköket där experimenten först utfördes, så var jag såklart nöjd när vi till slut löst problemet.

Så här efteråt har vi försökt komma ihåg hur mycket jag var med och klurade fram de olika lösningarna. Krister har har ganska många idéer, så hur mycket jag var involverad i just flugsmällarens idékläckande och utvecklingen av denna, kan ingen av oss riktigt komma ihåg... men min roll i det hela är som sagt oftast som ett sorts bollplank.

Vi är båda lika delar ägare av Aktiebolaget som nu tagit fram och säljer flugsmällaren. Jag står lite mer för den administrativa och ekonomiska delen, bokföring, avtal, framtagning av logga, skyltmaterial, infoblad mm. Jag har deltagit på marknader mm och sköter en del mailkorrespondens och t.ex försäljning i vårt café, där vi nu utökat sortimentet med div uppfinningar.

Patent-och designskydd var ett helt nytt område för mej och att man ofta anlitar ombud till hjälp, förstår jag nu efter att ha lotsat oss igenom detta.

Vi är helt säkra på att detta mönster på flugsmällor, dvs denna typ av flugsmällor med små piggar på, kommer att slå igenom på marknaden. Nöjda kunder kommer och ger oss feedback på funktionen, vilken fungerar till 100%.

Det blir faktiskt inga fläckar på t ex fönstret när man slagit en fluga och den sitter sedan oftast kvar på smällaren. Vi håller just nu på med en kurbits-designad variant, som vi tror kommer att bli en prydnad. Företagsloggor på den släta "baksidan" är också ett område som vi ska jobba vidare med. Skanska köpte t.ex 200st med sin logga på i våras.




Andra smarta saker Kersti tipsar om:

Av alla de fiffiga prylar som finns i Smarta sakers sortiment är "Apponwall" en grej som jag testat och kommer att köpa fler av. Hänga tavlor på våra betongväggar gick som en dans med de krokarna.

Apponwall justerbar tavelkrok


Yoghurthållaren blir nog nästa sak jag kommer att testa, för jag låter ofta min fil eller yoghurt stå ett tag upp och ned i en skål i kylen, för att få ut det sista lätt.

yogurthållare




Andra smarta saker Krister tipsar om:

Eftersom vi säljer glass så tror jag på  i siliconestruten. Vi testar just nu den och hoppas även få se en uppföljare i engångsmaterial.

Glasshållare Cillicone

Och eftersomjag stått och slabbat med vattenflaskor under tvättställskranar tycker jag flaskan med kork på sidan är genialisk.

Binibottle


Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Tage Norén
Tage Norén
Ola Särén
Ola Särén
Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Lövberg
Klara Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Logga in
Välj land