Månadens innovatör Erik Tutzauer



Innovatör: Erik Tutzauer

Innovation: Synlig ström – The Power Aware Cord och The Mini Pac



Erik Tutzauer kommer ursprungligen från Norge men bor sedan länge i Stockholm. Gjorde kortslutning i hela huset när han var sju och byggde en liten robot när han var tolv. Läste till civilingenjör och har jobbat på flera stora företag. När möjligheten med The Pac dök upp jobbade Erik i ledningsgruppen på ett företag i försäkringsbranschen. Familj och vänner var skeptiska till idén att att ge upp all trygghet och satsa på något helt oprövat men Erik tog chansen. Idag finns både grenuttag och USB-laddare med synlig ström på marknaden. Två helt unika produkter som hjälper oss spara på ström!


Från forskarprojekt till konsumentprodukt

The Pacs historia startade omkring 2009 då ett forskarteam på statliga Interactive Institute fick i uppdrag att ta fram ett sätt att göra ström synlig. Många idéer testades. Man kanske ska göra en sladd som blir tjockare om det är mycket ström i sladden och smalare om det är lite? Till slut kom man på att ljus kan vara bra. Några prototyper togs fram i ett lab i Eskilstuna, under ledning av uppfinnaren Anton Gustafsson. Dessa visades upp runt om i världen och väckte förundran och beundran.

När Erik Tutzauer i slutet av 2012 hörde talas om forskarprojektet insåg han att alla borde ha synlig ström hemma och på jobbet. Det gör att alla, till och med små barn, förstår ström bättre. Och alla kommer att hjälpa till att stänga av det man inte behöver mer. Erik träffade uppfinnaren Anton Gustafsson de kom överens om att han fick ta uppfinningen vidare till en innovation och vidare till en färdig produkt som alla kan använda.

– Att ta en idé och en prototyp till en färdig produkt tar sin lilla tid, berättar Erik. Först gäller det att bestämma sig för när man är nöjd. Vad är tillräckligt bra? Annars finns risken för att fortsätta utveckla i all oändlighet och aldrig bli klar. För allt kan ju faktiskt bli lite bättre.

– Genom att träffa företag, hushåll, elbolag och folk på Energimyndigheten fick vi ett tydligt mål, fortsätter Erik. Här var Anton till stor hjälp också. Uppfinningen var ju hans idé och vi lade många timmar på utvecklingen. Hur själva ljuset skulle bete sig lade vi också många sena nätter på. Jag fick bland annat lära mig programmeringsspråket C++. Klurigt, men allt går om man bara vill.


The Pac grenuttag 

– Synlig ström är inte bara väldigt häftigt – det gör en enorm nytta, säger Erik. Man kan spara 15% energi genom att stänga av efter sig.


Uppeldad, nedfryst och sprejad med saltlösning


2014 var grenuttaget the Pac färdig för att testas. Alla produkter måste vara godkända för att kunna säljas. Särskilt noga är det med elektriska saker. Det handlar ju om elektricitet och då får man inte ta några genvägar.

Ett testinstitut i Tyskland anlitades. Man mätte strålning för att se om den stör mobiltelefoner och radioapparater. Man eldade upp en och mätte vilka gaser som bildas. The Pac frystes ner och värmdes upp samtidigt som den fick utstå många gånger mer ström än den får i vanliga fall. Den sprejades med saltlösning och belystes med UV-ljus i många dagar och släpptes från hög höjd. Man satte i och drog ur kontakten 10.000 gånger för att se hur mycket den slets. Testerna var inte snälla, men det var ju inte meningen heller.

 The Pac klarade inte testet den gången. Men åtta månader senare fanns alla godkännanden på plats och den allra första varianten av The Pac kunde lanseras.

– När första versionen av The Pac skickades till tester i Tyskland hade jag en kopplad till kaffebryggaren hemma, berättar Erik. Testerna visade att vi behövde fortsätta utveckla minst ett halvår till innan vi kunde lansera The Pac. Då var det nära att jag gav upp. Allvarliga funderingar på att ta ett vanligt jobb igen dök upp. Men det har alltid kommit något som gjort att vi jobbar vidare. Det är som om någon eller något liksom ger en liten knuff som säger ”fortsätt, ge inte upp – det här är för viktigt för att släppa”. Den gången var det dottern Holly, fyra år, som sa med ett lite argt tonfall: ”Pappa, stäng av kaffebryggaren! Det rinner ju fortfarande ström till den!”

– Då insåg jag att vi faktiskt har patent på den enda produkten som kan få en fyraåring att verkligen förstå det här med ström. Det är alldeles för bra för att släppa – alla ska ha möjlighet att se strömmen.


Time Magazine 
Längs vägen har det blivit flera innovationstävlingar och The Pac-konceptet har nästan alltid gått till final. Oftast eftersom det blir så enkelt för alla att förstå det här med ström lite bättre


”En av världens 50 bästa uppfinningar”


– Synlig ström är inte bara väldigt häftigt – det gör en enorm nytta, säger Erik. 
Efter rundfrågning hos myndigheter och elbolag kom vi fram till att man kan spara 15% energi genom att stänga av efter sig. Det blir några hundra kronor i lägre elräkning varje år. Inte så jättemycket, men det riktigt stora händer när vi blir många. Om alla hushåll i Tyskland stänger av sin standby-ström så kan vi stänga flera kolkraftverk! Och varje kolkraftverk släpper ut ungefär lika mycket koldioxid som alla Sveriges bilar sammanlagt. Snacka om att göra något!

Längs vägen har det blivit flera innovationstävlingar. The Pac-konceptet har nästan alltid gått till final. Oftast eftersom det blir så enkelt för alla att förstå det här med ström lite bättre. Det gör att man också får ett bättre beteende. Till exempel utsåg tidningen TIME Magazine att The Pac till en av världens 50 bästa innovationer, eftersom den gör oss till mer miljövänliga människor.


Engagerad producent i Kina och fler produkter på gång


Tanken var först att tillverka The Pac i Sverige och Erik kom långt i diskussionerna med en fabrik i Vällingby utanför Stockholm och en annan i Vänersborg. Men när de räknat på det så blev slutprodukten tyvärr alldeles för dyr.

– Efter möten med Business Sweden blev den en resa till kinesiska Changshu, berättar Erik. Där finns en ganska liten fabrik med 64 anställda som drivs av en tjej som är halvt kanadensiska och halvt kinesiska. ”I run my business with love” sade hon när vi besökte hennes fabrik. Och det märks verkligen när man träffar de som arbetar i fabriken. De har samma arbetstider som vi i Sverige och samarbetet är på topp mellan medarbetarna. De är också noggranna med miljön vilket förstås är väldigt viktig för oss. Det är hela idén med The Pac.

– Nu har vi släppt en laddningskabel för mobiler och surfplattor och ett grenuttag att ha hemma och på kontor. Nästa steg blir att göra en variant av The Pac som fungerar i England, USA och resten av världen. Efter det tänkte vi ta fram laddningssladdar till elbilar så man på ett enkelt sätt kan se när bilen är fulladdad. Om intresse finns så jobbar vi gärna med t.ex. gaffeltruckar, golfbilar och annat som laddas också. Vi har ju patent på synlig ström så det finns mycket att göra!

 




Eriks favoriter på SmartaSaker

– Det är svårt att välja vad som är bäst på Smarta Saker. Sakerna är ju så otroligt fiffiga nästan allihop! Men om jag måste välja några av de mest fantastiska så blir det GarlicCone som löser ett vardagsproblem på ett nästan magiskt sätt, Smörlådan som delar smöret och Bönan, den självbevattnade krukan som gör att vi alltid har färsk basilika hemma.


GarlicCone - Enkel vitlöksskalning
Garlic Cone – Snabb och enkel vitlöksskalning


Smörlåda - Användbar ask som delar smöret
Smörlådan – Användbar ask som delar smöret


Bönan självbevattnande örtkruka
Bönan – Självbevattnande örtkruka



Omnämnda produkter

Se fler inlägg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logga in
Välj land