Komposthink bokashi
Favoriter
100% klimatkompenserad frakt!
Frakt 39 kr  60 dagar öppet köp Fri frakt från 499 kr

Komposthink bokashi

Omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring
Antal: 
Du måste vara inloggad för att kunna spara favoriter.
  • Frakt 39 kr
  • Öppet köp i 60 dagar
  • Fri frakt från 499 kr
Innovatör:
  • Enkel kökskompostering
  • Näringsrikt restvatten
  • Effektiv gödning till jorden

Bokashi är ett mycket effektivt sätt att ta hand om dina matrester och omvandla dem till värdefull jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet. I Japan har bokashi funnits länge. Det speciella är att avfallet fermenteras (i stället för förmultnar som i vanlig kompostering) med hjälp av effektiva mikroorganismer.

I den lufttäta komposthinken kan du lägga alla dina matrester och obesprutat organiskt avfall så som grönsaker, frukter, kaffesump, kött, fisk, skaldjur, ost och lökskal. Komposthinken är utformad för att användas inomhus till exempel under diskbänken eller ute på balkongen.

Samla dina matrester under dagen och lägg ner dem i komposthinken på kvällen. Tillsammans med kompostströt aktiveras komposteringsprocessen i hinken och när hinken är full låter du hinken vila inomhus i 2–3 veckor. Därefter kan innehållet blandas ut i jorden. Där sker den sista nedbrytningsprocessen som omvandlar matresterna till näringsrik och högeffektiv jord.

Under tiden hinken fylls kan du tappa ut restvattnet från kranen och använda det som växtnäring till dina växter. Växtnäringen är fylld med nyttiga ämnen som utspädd med vatten kan användas till krukväxter, balkonglådor eller trädgårdslandet.

För bokashi kompostering behövs både den lufttäta komposthinken med avtappningskran och bokashi kompostströ för att nedbrytningsprocessen kan börja.

Tips! Bokashi kompostering är mestadels luktfri, men om komposten är för fuktig kan den lukta lite sött och jäst. Detta kan avhjälpas genom att du tömmer ut det överflödiga restvattnet genom tappkranen eller fyller på med lite strö, servetter eller tidningspapper.

Tillsammans med de två Bokashihinkarna medföljer 1 kg kompostströ. Extra kompostströ finns även att köpa separat.

Så här fungerar bokashi:

1. Samla dina matrester i ett separat kärl eller i en bunke under dagen
2. Lägg ner dina samlade matrester i komposthinken och häll på ca 1-2 matskedar kompostströ.
3. Upprepa detta tills hela kärlet är fullt. Under tiden kan du tappa ut restvatten från tappkranen och använda som växtnäring. Spädes i vatten 1:100 (1 dl till 10 liter vatten) eller 1:1000 för mindre och mer känsliga växter.
4. När komposthinken är full låter du den vila inomhus i ca 2–3 veckor. Använd den andra komposthinken och fortsätta slänga dina matrester under tiden innehållet i den första komposthinken vilar.
5. När innehållet har vilat klart efter ca 2-3 veckor kan det blandas med jord. 
6. Efter några veckor i jorden har matresterna helt omvandlats till näringsrik jord.
Kundomdömen (3 st)
Betyg på Komposthink bokashi i gruppen AKTUELLT / Miljösmart hos SmartaSaker.se
Visa alla omdömen Visa färre omdömen
SmartaSaker säljer smarta, funktionella, finurliga, praktiska och innovativa prylar. Här hittar du smarta problemlösare och roliga presenter till dig själv och dina nära. Saker som förenklar och förgyller vardagen! En stor del av vårt sortiment är svenska innovationer så du kommer med all säkerhet att upptäcka många nya, unika och extra smarta prylar. Välkommen!